Tehtaat

Kalaforn | 15.07.2009 | Dark Ambient
5:43

wanh

Yksinkertaista, mutta (luultavasti?) toimivaa.

Tai sitten ei...

8.33   321 kuuntelua

Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään

Nyhde 27.01.2010
Kuulostaa hieman siltä, kuin joku olisi hylännyt nämä tehtaat jo aikaa sitten. Kuulostaa myös hieman enemmän siltä, kuin joku toinen olisi elämänsä aikana kuullut Mark Morganin musiikkia useamminkin. Vaan mikäs siinä, Mark on kova jätkä.

Kumeat rummut hakkaavat tasaiseen tahtiin ja jossain kauempana yksinäinen syntetisaattori soittaa yksinäistä nuottia. Perusambientin peruspilarit ovat kieltämättä kasassa. Kappale tavallaan paljastaa todellisen luontonsa vasta hieman kolmen ja puolen minuutin pintaan, kun muutaman nuotin melodisempi osuus ottaa estradin haltuunsa. Jotenkin jää tunne siitä, että tämän olisi halunnut kuulla etenevän vielä pidemmälle ja ylipäätään jatkuvan vielä tovin verran.

Tämä on kuin kesken jäänyt ajatus tyhjällä tehdasalueella. Pienoinen oivallus josta ei lopulta seurannut mitään sen suurempaa. Vaan yhden lyhykäisen hetken ajan noiden hylättyjen tehtaiden merkitys maailmantilalle tuntui kovin selvältä.

Vaikka tietynlainen elottomuus tässä korostuukin, olisi soitanto voinut olla hieman vivahteikkaampaa. Esimerkiksi rummuniskut olisivat voineet olla hieman toisistaan poikkeavia ja tuo yhden nuotin syntetisaattorilinja olisi voinut värähdellä hieman eri väreissä. Tämänhän olisi toteuttanut näppärästi vaikkapa jollain hienoisesti liikahtelemaan ohjelmoidulla säröllä, filtterillä tai miksei jollain muullakin tehosteella. Jos käytössä puolestaan on ollut jonkinlainen äänilähde, kuten virtuaalistudioteknologiasyntetisaattori, jonka signaalia pystyy muokkaamaan vaivattomasti, en näe laiskuuden lisäksi muuta syytä soittimien liikkeettömyydelle.

Kuten jo aiemmin mainitsinkin, kappaleen olisi suonut jatkuvan eteenpäin. Melodia olisi voinut esimerkiksi kasvaa hieman jonkin tunkkaisen kellopelin säestämänä ja jonkin ajan päästä vaieta. Mukaan olisi voinut nousta jonkinlainen parista soittimesta koostuva kaikuva tehdashallimainen kulmikas rytmikuvio. Ehkä toisenlainenkin syntetisaattorimatto. Kumea patarumpu olisi voinut soittaa parin kepeämmän iskun fillejä vaikkapa muutaman minuutin välein. Kappale olisi voinut kytkeä raskaamman vaihteen silmään ja alkaa huutaa voimiensa takaa. Vaihtoehtojahan on niin monta kuin on säveltäjiäkin, mutta jonkinlaista eteenpäin kehittymistä olisin kuullut erittäin mielelläni.

Ehkä ennen kaikkea siksi, että pidän kuulemastani. Suosittelen lämpimästi seuraavaa kappaletta tehdessäsi yrittämään jonkinlaista kehitystä, jonkinlaista progressiota, sillä olet mielestäni oikein hyvillä jäljillä, vaikkei tämä kappale varsinaisesti mikään persoonallisuuden riemuvoitto olekaan. Äläkä unohda niitä vivahteita! Vivahteita ja eloa täytyy löytyä näennäisen staattisesta ambientistakin!
+2   +1 +2
 
Mr Fobias 27.10.2009
Tunnelma sumuisen usvaa kuin jostain teollisensurkeuden alkuajoilta, fiilikseltään voisi sopia kyllä muutkin teemat. Kuitenkin tehtaat nimi biisille on osuva todellakin. Alun yksitoikkoisuus hieman puudutti, mutta kun pääsi tunnelmaan mukaan viimeistään toisella kuuntelukerralla, niin jonkinlainen ahaa elämys iski. Tuo tehtaan takominen hypnotisoi ja kun biisin kuuntelukerrat oli ohi niin se vain takoi tuolla alkitajunnassani.

Äänimaiilma oli yksinkertaisen hieno, yksinkertaisesti onnistunut. Lopun tausta syna/padi toi mieleen sen pienen ihmisen surkeuden ja ankeuden, kun hän raahaantuu pitkin harmaata ja likaista betoni karmeutta eteenpäin.

Hieno ainutlaatuinen teos.
+1   +1 +2
 
Haava 27.10.2009
Yksinkertaisen toimivaa. Toisaalta olisin ehkä digannut jostain vieläkin minimalistisemmasta ja toisaalta tätä olisi voinut kasata lisääkin. Äänet ovat silti aika hyviä. Ehkä tuosta tymähdys rummusta en niin kauheasti välitä. Se on jotenkin turhan tylsä ja monotoninen toistettavaksi uudestaan ja uudestaan. Muuten tykkäsin saundeista ja tunnelmakin oli mainio, joskin edelleen omaan makuuni joko liian täynnä tai liian tyhjä. Esim. se vähän puolen välin tuleva melodia osuus tuntui jotenkin ihan totaalisen turhalta ja sievistelytä suhteessa jo kaikkeen aikaisempaan fiilikseen. Jotenkin sellainen olo, että tämä biisi menee kaikesta mistä aita on matalin. Kaikki perinteiset kuluneet ratkaisut käytössä ja ei oikein mitään syvempää ajatusta löydä tästä.

Vähän perinteinen oli, mutta toimi.
+2   +1 +2
 
9
Kallemania 26.10.2009
Biisi on yksinkertainen kuten luvataan, yksinkertaisuus voi olla tilanteesta riippuen toimivaa tai sitten se on tylsää. Tässä biisissä on tunnelma aika lailla kohdillaan, synkkyyttä on sopivasti, menee siis genressään hyvin.

Soundeissa ei ole valittamista, parasta tässä on tuo syntikkakuvio, iskee kyllä täysin, varmaan kananlihalle menis sopivassa tilanteessa kun tätä kuuntelis. Tulee kaikenkaikkiaan mieleen terminator kakkosen theme hyvässä mielessä. Semmonen tehdas meininki tosiaankin.

Jos nyt jotain muuttais, niin ehkä alussa oli liian pitkään samaa toistoa, sitä olis voinu tiivistää.
+1   +1 +2
 
8
Salminen 24.08.2009
Yksinkertainen kappale on tosiaan kyseessä. Niinkin yksinkertainen, että ensimmäistä kertaa kuunnellessani kappaletta se soi minulla huomaamattani kahteen kertaan päällekkäin - sekä Mikserin soittimesta että iTunesista. Huono uutinen on se, että tykkäsin siitä versiosta oikeastaan enemmän kuin tästä oikeasta. :)

Idea, fiilis ja soundimaailma tässä kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan ovat hyvin kohdallaan. Lynchmäinen tunnelma tosin 3:30 paikkeilla notkahtaa hieman, kun syntikkakuvio lähtee mukaan ja kuulostaa hetken ajan ohjaavan kappaletta duurin suuntaan kunnes palaa järkiinsä ja kääntää kelkkansa takaisin synkän utuisiin mollimaisemiin.

Mielellään tämän tosiaan silti kuunteli, mutta pieni soundien lihavoittaminen voisi tehdä tälle vielä extraterää.
+2   +1 +2