Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Terveisiä monitorikaupoilta

Terve! Olen tässä viime aikoina ahkerasti etsinyt itselleni optimaalista äänentoistoa kotistudiooni, ja ajattelin tässä merkinnässä jakaa kokemuksiani muillekin.

Aivan aluksi haluan kiittää St. Paul's Soundia Nummelassa. Reilusti pitivät liikettään auki puoli tuntia sulkemisaikaa pidempään, jotta ehtisin käydä testikuuntelemassa heidän valikoimaa. Se, ja muutenkin loistava palvelualttius vakuutti omatuntoni tekemään seuraavat kaiutinkaupat tässä puljussa. Hauskuuttakin pääsin tällä reissulla kokemaan. Olivat laittaneet Genelec 1032:n etupaneelin yhteen Behringerin monitoriin, ilmeisesti demonstroidakseen psykologisten seikkojen vaikutusta kuuntelukokemukseen. Kuulemma ovat behrut pärjänneet näissä "sokkotesteissäkin". Tästä lisää myöhemmin. Hyvät arvosanat palvelusta saa myös DLX Music Tampereella, jotka heti tiesivät ehdottaa oikeita malleja preferenssieni perusteella. Hintataso edellisissä kestää useimpien tuotteiden kohdalla maailmanlaajuista vertailua, varsinkin kun päästää hinnasta ilmat pois. Tykkäsin St. Paul'sin tyylistä tarjota suoraan tiukkaa hintaa, yrittämättä edes tinkiä OVH:n kautta. Esimerkiksi Tascamin VL-A5:sesta sain maukkaimman tarjouksen täältä.

Maksettujen mainospuheiden jälkeen itse asiaan. Tarkoituksena on siis ollut löytää omaan käyttöön sopivin, mutta budjetiltaan järkevä kokonaisuus tarkkojen miksauksien tekoon normaalissa kerrostalohuoneessa. Kuuntelin kymmenittäin erilaisia purkkeja erilaisissa tiloissa ja vaikken asiantuntija näissä asioissa olekaan, uskottelin itselleni saaneeni jollain tasolla järkeviä johtopäätöksiä vedettyä. Todellisia miljoonaluokan high-end -viritelmiä ei tullut kuunneltua. Harmi kun ei tullut muistiinpanoja tehtyä, mutta koitan puristaa jokaisen muistinrippeen kuuntelemistani malleista. Haluan vielä painottaa, ettei näille jutuille kannata antaa enempää painoarvoa, kuin mitä omat korvasi väittävät. Eli, aakkosjärjestyksessä:

Adam A7*
Ihastuin näiden saundiin heti alkuunsa. Bassopää on todella miellyttävä, ehkä jopa liiankin? Nauhadiskantin tuottamissa alemmissa taajuuksissa olin havaitsevani pientä mutaisuutta ja epätarkkuutta, ja muutenkin sointi ei ollut yläpäässä niin napakka kuin alhaalla. Kaikenkaikkiaan kuitenkin oikein vakuuttavat laatikot! Eivätkä tasoonsa nähden lainkaan pahan hintaiset.

Behringer Truth B2030A*
Hinta/laatu -suhteessa koko paletin ylivoimainen voittaja. Isoveljiään tarkempi bassontoisto ja kaikenkaikkiaan todella miellyttävä saundi. Miksaustyössä ei välttämättä yllä samaan tasoon kuin mitä normaalissa musiikinkuuntelussa, mutta homma kyllä totuttelun jälkeen luonnistuu varmasti näilläkin. Soivat jopa niin hyvin, että olen harkinnut ostavani tälläiset gensujen rinnalle. Plussaa hyvistä säätö- ja liitäntämahdollisuuksista. Tykkäsin todella kovasti. Olivat itseasiassa ainoat kuuntelemistani kaiuttimista, joita kuunnellessa nousi oikeasti hymy huulille. Tiedä sitten kuinka tarkkaan taajuusvaste muistuttaa hymynaamaa.

Behringer Truth B2031A
Truth-sarjan isommat yksilöt. Omistin tälläiset aiemmin, mutta myin pois koska eivät millään sovellu kerrostalo-oloihin. Optimioloissa ollaan vasta korkeammilla äänenvoimakkuuksilla, ja ääntä näistä lähteekin! Käyttävät kuulemma näitä monissa karaoke-paikoissakin sellaisenaan. Bassopäätä voisi kuvailla hieman löysähköksi, joten tarkkojen miksausten tekeminen on aika hankalaa. Kokonaissaundi on kuitenkin varsinkin hintaluokkaan nähden todella mainio. Stereokuva ei genelecien tasoa, mutta kelvollista. Näissäkin hyvät säätömahdollisuudet. Hinta/laatu näissäkin kiitettävää tasoa.

Behringer MS40
Omistajatasolla voin vakuuttaa, että ovat aivan älytöntä kuraa. Vertailu liikkeessä vain vahvisti tätä käsitystä. Jopa 20 euron Deltaco 2.1-setti soi kokonaisuudessaan paremmin. Ihan oikeasti. Aivan älytöntä räpellystä nämä. Etupaneelin treble- ja bass-namiskoillakaan ei paljoa saa korjattua. Plussapuolena kuitenkin optinen sisääntulo. Ovat tällä hetkellä "youtube-tason" kaiuttimina kertomassa kuinka biisi soi paskemmilla vehkeillä.

Genelec 6010
Geneistä tuoreimmat ja pienimmät, ehkäpä maailman parhaimmat tietokonekajarit. Uskomattoman hyvin noista lähtee myös alataajuuksia fyysisen kokoon nähden. Nämähän ovat siis TODELLA pienet. Olin todella yllättynyt saundista ensikuuntelulla. Eivät ole hinnallakaan pilattu, ja esim. mallistoon sopivan subbarin kanssa ei mikään täysin älytön ratkaisu jos Genelecin äänentoiston haluaa.

Genelec 8020
Näiden kanssa on tullut opittua ehkäpä eniten monitoreista ja sijoittelun tärkeydestä. Tälläisiä käytän tällä hetkellä, mutta en vaan ole saanut soimaan huoneessa yhtä hyvin, kuin mitä liikkeessä ovat soineet. Saundia näissä voisi luonnehtia analyyttiseksi, välillä jopa korvia raastavan tarkoiksi. Musiikinkuunteluun näistä ei varsinaisesti ole, vaikka upeat miksaukset kuulostavatkin todella upeilta. Se näistä tekee hyvän, että paskat miksaukset todella erottaa. Kovilla äänenvoimakkuuksilla alkavat helposti särkeä, mikä on toki elementin koon huomioon ottaen ymmärrettävää. Bassopää leikkautuu omiin tarpeisiini nähden liian ylhäällä, mutta esim. akustista musiikkia voisin kuvitella näillä mielelläni miksailevani.

Genelec 8030*
Nyt alkaa löytyä jo huipputason tavaraa. Harmi vaan, että hintakin on sen mukainen. Näihin, ja G8040:iin pätee varmaan samat ylisanat molempiin. Todella tarkka, kattava ja eritoten tarkka saundi. Diggaan kympillä. Eivät kuitenkaan mahdu millään meikäläisen budjettiin.

KRK Rokit -sarja
Kaikkia yksilöitä vaivasi tietynlainen tunkkaisuus. Bassossa ehkä lievää keinotekoista korostumaa, ja keskialueilla mutaisuutta. Kaiken lisäksi ruman väriset. Ei mulle kiitti.

Samson Rubicon 6A*
Nauhadiskantin todella huomaa. Sointi on luonteeltaan samantyylinen kuin Adam A7:ssa yläpään mutaisuuksineen. Kokonaissaundi kuitenkin näissä reippaasti plussan puolella. Hintatasossaan pärjää hyvin vertailussa.

Tascam VL-A5*
Näitä lähdin kuuntelemaan todella suurin odotuksin ylistäviä arvosteluja lukeneena. Bassontoiston luvattiin yltävän jopa 38 hertsiin -3dBa -äänenpaineella, mutta jaskanmarjat. Jopa 8020:n bassopää 66 hertsin leikkaustaajuudellaan pystyi vakuuttamaan suuremmin. Todella munattoman oloiset vehkeet. Kääntelin ja vääntelin, ja kävin mikseripöytääkin läpi jonkinlaisen low-cut namiskan toivossa. Sellaista ei kuitenkaan ollut missään päällä, vaan yleissaundi todella on niin ponneton miltä vaikutti. Keski- ja ylä-ääniä on kyllä kehuttava. Ennen kuuntelua katsoin videoarvostelun näistä, jossa sanottiin, että alapäiden miksaus on helppoa, sillä nämä ei korosta sitä millään tapaa. No eivät taatusti korosta, hädintuskin soivat ollenkaan.

Yamaha HS50M
Näitä en ole muiden kanssa samaan aikaan kuunnellut, ja vireystilakin oli kuunteluhetkellä hieman heikko. Jäi lievästi hifimäinen vaikutelma, vaikka tarkoilta tuntuivatkin. Saundasiko äänimateriaali vain hyvältä, vai valehteliko kaiuttimet? Siitä ei oikein ottanut selvyyttä. Tykkäsin ulkonäöstä.

Hataria muistikuvia on myös Alesiksen ja M-audion monitoreista, muttei tule yhtäkään mallia mieleen, jotka olisivat millään tasolla vakuuttaneet. Jäi vähän creativemainen vaikutelma. Tiedä sitten kuinka paljon ennakko-odotukset vaikuttivat tähän mielikuvaan.

*Tähdellä merkittyjä kuunneltu monona, stereokuvasta ei siis tietoa.

Tässä vielä loppumietteet:
Paras hinta/laatu -suhde: Behringer B2030A
Valintani studioon: Genelec 8020 (subi tullee kaveriksi myöhemmin)
Unelmavaihtoehto: Genelec 8040/1030 pari, tai 8030 + 7050 subwoofer.

Kirjoitettu Tuesday 09.12.2008

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: