Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Kappaleen kokoamisen vaiheet


ttuoppi

#1 kirjoitettu 18.04.2005 08:24

Voisiko joku kertoa kuinka kappale saadaan parhaiten kasaan, kun kitara ja basso soitetaan soittimilla ja muut soittimet (kuten rummut) pitää lisätä digitaalisesti. Ajattelin että kitara ja basso äänitettäisiin aluksi (yllätys yllätys), ne sit Fruity Loopsilla koottas ja miksattais, ja sit rummut ynnä muut lisättäis kans Fruitylla. Vai olisiko parempi syntikalla lisätä rummut yms? Ja kuinka olisi suositeltavaa soittaa kitara/basso, koko kappale yhtenä pötkönä vai pätkissä jotka sitten kootaan tietokoneella?

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#2 kirjoitettu 18.04.2005 09:14

ttuoppi kirjoitti:
Voisiko joku kertoa kuinka kappale saadaan parhaiten kasaan, kun kitara ja basso soitetaan soittimilla ja muut soittimet (kuten rummut) pitää lisätä digitaalisesti. Ajattelin että kitara ja basso äänitettäisiin aluksi (yllätys yllätys), ne sit Fruity Loopsilla koottas ja miksattais, ja sit rummut ynnä muut lisättäis kans Fruitylla. Vai olisiko parempi syntikalla lisätä rummut yms?


Se rumpujen lisääminen on tietysti aika työlästä, jos on ensin soittanut kitaran ja basson soittanut sisään ilman tahtia? Tai ainakin minusta tuntuisi näin ihan aluksi loogisemmalta, että kitarat ja bassot sotettaisiin ihan sen kompin päälle. Vielä jos sama henkilö soittaa sekä kitaran, että basson, niin ensin se basso ja sitten vasta se kitara. Hmm... Kyllähän tuossa sinun järjestyksessäsi on se puoli, että tulee elävä rytmi, jos et mitään metronomeja käytä ja jaksat träkätä ne rummut siihen elävään rytmiin... Hankalaa vain.. ja edellyytää, että osaapi soitella hyvin ilman komppia.

Ja kuinka olisi suositeltavaa soittaa kitara/basso, koko kappale yhtenä pötkönä vai pätkissä jotka sitten kootaan tietokoneella?


Riippuu kappaleesta, mutta modernissa metallissa/rokissa sitä kokonaisvataista yhtenäisyyttä ei yleensä niin siinä tulkinnassa tarvita, joten kitaroiden ja bassojen kohdalla sen voi minusta soitella palasissakin, jos siltä tuntuu.

^ Vastaa Lainaa


meomarte
375 viestiä

#3 kirjoitettu 18.04.2005 09:36

Joo, kyllä se on parempi ensin väsätä se rumpuraita. Ja sitten treenata ne kitarat ja bassot (bassot ja kitarat, mitenpäin vaan) sen päälle. Sitten äänittää. Sä saat sen biisin kuulostamaan paljon ammattimaisemmalta kun se menee tietyllä tempolla. Tämä ei tietenkään tarkoita, että tempoja olisi vain yksi per biisi. Toki se voi muuttua, mutta hallitusti.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#4 kirjoitettu 18.04.2005 10:11

meomarte kirjoitti:

Sä saat sen biisin kuulostamaan paljon ammattimaisemmalta kun se menee tietyllä tempolla.


Itse olen kyllä periaatteessa sillä kannalla, että tämä moderni "klikin" käyttö vain kuolettaa biisejä. Hyvä rumpali soittaa sekä elävästi, että hallitusti sen rytmin livenä ja siihen päälle siiten vaan. Kitaralla se on tosin jo paljon hankalampaa, että lähtisi suosittelemaan sitä jälkikäteen rumpujen träkkäystä.

^ Vastaa Lainaa


ttuoppi

#5 kirjoitettu 18.04.2005 14:36

Kiitoksia kaikille, olen/olemme jo hyvällä vauhdilla väsäämässä erästä biisiä jonka mahdollisesti laitan tänne mikseriin.

^ Vastaa Lainaa


H4p4

#6 kirjoitettu 19.04.2005 13:08

Ite teen ensin rummut kitaraa ohessa rämpytellessä ja hion biisin rakenteen kuntoon.
Sitten on vuorossa basso, jonka saa pelaamaan rumpujen kanssa paremmin kun ei ole mitään muuta vielä (ja kun basso sekä rummut ovat ne biisin kantava pohja, niin ne on hyvä olla ennen muita kunnossa).
Tämän jälkeen komppikitarat.
Mahdolliset synat ja muut soittimet (nokkahuilut, haitarit, perkussiot... you name it...)
Soolokitarat.
Viimeisenä laulut.

Joskus myös teen sovitusta miettiessä simmotti, että vetäsen nopeasti "sinnepäin" kaikki osuudet ja alan sitten tekemään uusiksi kunnolla kun uusia ideoita syntyy äänittäessä (näin siis kotinauhoitusten kanssa).

Bändin kanssa jos nauhoittaa, niin ensimmäisenä olis rumpujen nauhoitus. Siihen mielellään kaveriksi joku joka osaa biisin. Rumpalin on helpompi seurata, jos vaikka kitaristi tai basisti soittaa linjaan ilman suurta mekkalaa (jotta ei vuoda rumpuraidalle/raidoille). Tämä sitten siis rumpalin kuulokkeisiin ajetaan.

Tämän jälkeen basisti tai kitaristi areenalle. Jos basisti osaa biisin kuin omat taskunsa niin hän ensin, mutta jos on oudompi niin kitaristi vetäsee nopsaan raidan (jos aikaa riittää) tai kunnon raidan (jos aikaa on vähemmän).

Tämän jälkeen loput komppikitarat. Sitten ne synat sun muut ja laulu vimppana.

Yleisesti kannattaa kuunteluun pistää sitä mitä artisti haluaa. Basistille on turha änkeä sitä kitarasooloa sinne, jos se ei vaikuta soittoon (eikä hän sitä halua). Laulajalle kaikua omaan lauluun tai kuivana. Makuasioita. Jotkut eivät tarvitse ollenkaan omaa ääntään monitoriin. Tämmösiä tosin on aika harvassa. Rumpalin olisi hyvä soittaa klikin kanssa niin homma pysyy paremmin kasassa, mutta kaikki eivät klikkiä tarvitse/osaa soittaa sen kanssa.

Toisena vaihtoehtona on sitten "studiolive" elikkä viritellään kaikki vehkeet yhtäaikaa nauhoitettavaksi ja minimoidaan vuodot. Tämä tosin vaatii nauhotusvehkeiltä tuntuvasti enemmän kanavia, kuin raita kerrallaan nauhoittelu (luonnollisesti)

^ Vastaa Lainaa


Jules Varjola
2537 viestiä

#7 kirjoitettu 19.04.2005 15:06

Omat biisini teen seuraavassa järjestyksessä:
Demo kitarat ja bassot metronomin kanssa nauhalle, demorummut midillä valmiiksi, kunnon kitarat ja bassot nauhalle, kosketinsoittimet ynnä laulut, ja rummut viimeistellään viimeksi, pyöräytetään waveiksi ja efektoidaan, miksataan rallatus, pieni masterointi ja valmista kamaa.
Olen vain uusimmassa kappaleessa törmännyt ongelmaan rumpujen teon kanssa: Laulu on reilu kahdeksan minuuttinen ja joka osaan vaihtuu tahtilaji ja vähintään joka toiseen osaan tempo . Ei meinaa mielenkiinto piisata. Kukin siis tavallaan, kuitenkin.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu