Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Masteroinnin vaiheet


bze
2682 viestiä
Ylläpitäjä

#1 kirjoitettu 29.06.2002 16:39

Eli koskien masterointia, jälleen kerran. Joskus forumissa pyörineestä masterointithreadista ei löytynyt juttua liittyen omaan aiheeseeni niin aloitin uuden. Elikkäs älikkäs missä järjestyksessä te toteutatte masteroinnin? Missä vaiheessa kannattaa putsata soundi, missä vaiheessa EQ:t yms, missä vaiheessa reverbit, milloin filtterit jne.? Olisi kovasti apua, tunnen vähän väliä olevani täys käsi tuon masterointihomman kanssa
Voisi sitten lisäksi kysellä vähän oletteko löytäneet mitään kunnollisia multitrack-editoreita lukuunottamatta Cubasea ja Cool Editiä?

^ Vastaa Lainaa


TomiS
901 viestiä
Ylläpitäjä

#2 kirjoitettu 01.07.2002 00:05

Tiedä sitten miten se kuuluis tehdä, mutta mulla homma menee tälleen:
- "nauhoitus" waviksi. Tässä vaiheessa on tietty soitinkohtaiset kompuroinnit (eli lähinnä basari) ja equtukset tehty. Lisäksi mulla on jo jonkin verran masterkompurointia, limitointia ja exciteriä lisätty tolla Behringerin 9024:lla, mut mulla noi on mukana jo alusta asti (koska sattuu olemaan tuo rauta-dsp), eli ne on ikään kuin osa miksausta.
- Noise reduction. (elikkäs taustakohinan poisto. Käy kivasti cooleditillä)
- master eq (jos tuntuu että on tarvetta. Yleensä käytän parametrista eq:a)
- Tiukkaa limitterimäistä dynamiikkaprosessointia lähinnä kovimpien volumepiikkien tasoittamiseksi. Varottava kuitenkin basareiden potkun kadottamista.
- Normalisointi
- L1 Ultramaximizer, jonka arvot säädän kokeilemalla yleensä johonkin in -4 dB ja out -0,3 (ihan hyvät presetit sieltä löytyy )

^ Vastaa Lainaa


bize

#3 kirjoitettu 09.07.2002 01:00

Jos pitäis tehdä joku "yleinen" sääntö (että miten minä sen siis tekisin), se menisi näin:

1. Signaalin maksimointi
2. EQ
3. Kompressointi
4. Kaiku/muu efektointi

Mitkäänhän noista eivät ole välttämättömiä, tarvehan riippuu aivan signaalista ja sounditavoitteesta!

En ryhdy antamaan mitään ohjearvoja, sillä mitään yleispätevää presettiä ei oikein millekkään efektille ole. Ainakin näin luulisin. Kokeilemalla löytää usein parhaan lopputuloksen. Kokemuksen ja vertailun kautta nopeus ja tulokset paranevat!

Lopuksi voi katsella signaalikäyrää. Jos tarkoitus oli luoda esim. laululle tai rummuille suht tasainen dynamiikka (trendikästä nykyään kevyessä musiikissa ), voi esim. efektoinnista tai softakompressorin "huolimattomuudesta" aiheutuneet selkeät piikit limitoida pois. Limitterin kanssa ei tosin kannata ruveta pervoilemaan - signaalin saa aika helposti säröytymään tai kuulostamaan tuhnulta. Kuten aiemmin tulikin ilmi, basarin soundi on varsin helppo pilata.

Hyvä tapa analysoida tuotoksiaan on laittaa CD-soittimeen jokin tavoitetta lähellä oleva ammattimaisesti tehty levy. Sen jälkeen voikin miettiä, että miksi oma jälki kuulostaa huonommalta. Tämä on ehkä raukkamaista, mutta veikkaanpa, että kukaan ulkopuolinen kuuntelija ei tällaista "plagiointia" huomaa

Esim. Sound Forge tai Wavelab ovat hakoja tässä raitojen käsittelyssä ja masteroinnissa. Raiturisoftalla ei sitten olekaan niin suurta merkitystä, kunhan äänenlaatu on kunnossa. Cubase lienee kyllä parhaasta päästä, joten en näe syytä vaihtaa, jos sen omistat! Jos prosessoritehoa riittää, niin efektejä on aika kätevää muutella lennosta.

^ Vastaa Lainaa


bize

#4 kirjoitettu 09.07.2002 01:07

Lisäisin tuohon vaihelistaan vielä 3. ja 4. väliin kohinan poiston. Noise reduction on aika kiva, ja noise gatekin voi käyttää puhe/laulusignaaliin arvoilla attack 1 ms, decay 1 ms. Taso pitäisi säätä mahdollisimman alhaiseksi, jotta hyötysignaalia ei häviä. Tämä poistaa tosin myös kaikki tilan heijastukset ja tekee äänestä täysin kuolleen. Huolellisella johtojen niputuksella ja linjajohtojen erottamisella sähköjohdoista saa myös mukavasti hurinaa pois. Paksut kaapelit on jees.

^ Vastaa Lainaa


bize

#5 kirjoitettu 10.07.2002 10:28

Tuota, besservisser leimankin uhalla sanoisin että ennen signaalin maksimointia EQ, koska eq nostaa äänentasoa ja jos se tehdään maksimoinnin jälkeen, tasot menevät yli.


Kyllähän EQ:stakin pystyy ulostulovoimakkuutta säätämään, mutta parempi näin päin. Vahingossa mullakin ne noin päin meni. Kiitos korjauksesta!

^ Vastaa Lainaa


aleksi

#6 kirjoitettu 10.07.2002 12:32

Hei, kiitos tästä threadista. Otanpa vinkkejä onkeeni, on tuo masterointi ollut oman yhdenmiehenorkesterini heikko lenkki.
summer vibes,
.Aleksi.

^ Vastaa Lainaa


bze
2682 viestiä
Ylläpitäjä

#7 kirjoitettu 17.07.2002 00:50

Tota noise- & hiss-reductionia kannattaa käyttää vain jos on samplannut jotain vinyyliltä tai kasetilta, sitä varten nuo työkalut on kehitetty. Kannattaa kokeilla varovasti jos on ihan pasce-laatuisia sampleja kovolla, ei noilla kannata huvikseen leikkiä.

^ Vastaa Lainaa


bze
2682 viestiä
Ylläpitäjä

#8 kirjoitettu 17.07.2002 21:24

Joo, tossa on selitettynä just toi mitä Cool Edit harrastaa kun hiss-/noise-reductionia käyttää miten sattuu.

Mutta asiaan...
Minä harrastan kohinanpoistoa Soundforgella, Paragrafisella Equalizerillä saa hyviä tuloksia kun filtteröi pois alle 80 hertsin äänet ja poistaa sihinän filtteröimällä yli 8 kilohertsin ääniä muutaman desibelin alaspäin. Sieltä löytyy ihan presetit sitä varten. Parametristä Equalizeriä kannattaa myös koneilla, lowpassilla ja bandpassilla saa ikävän matalia taajuuksia veks aika vaivattomasti. Kannattaa kokeilla ihan graafisella eq:lla korostaa "keskikorkeita taajuuksia (2,5kHz-10kHz)" ja napsia muutama dB pois keskitaajuuksista (n. 160 Hz-1,3kHz). Riippuu tietenkin onko kyseessä rumpuluuppi, joku padi tms, kitarariffi tai vokaali, mutta niksi piilee equalisaattorin oikeaoppisessa käytössä. Ainakin imo.

^ Vastaa Lainaa


jurn:a
794 viestiä

#9 kirjoitettu 30.07.2002 16:33

Voisi sitten lisäksi kysellä vähän oletteko löytäneet mitään kunnollisia multitrack-editoreita lukuunottamatta Cubasea ja Cool Editiä?


joo cakewalk sonar tai pro audio!!! lämpimät suositteluni!!!!!

^ Vastaa Lainaa


Kevlmess
Awesome? [Y/N]
790 viestiä
Ylläpitäjä

#10 kirjoitettu 30.07.2002 16:45

Mä käytän GoldWavea ja sillä saa ainakin kohinat pois todella helposti jos vaan löytyy jostain pelkkää kohinaa. Kopioi vaan sen ja suorittaa noise reductionin leikepöydän perusteella. Lähtee todella siististi. Toinen mukava työkalu on pop/click filter, mut sillä saa kyllä kans raiskattua äänen suht lahjakkaasti, eikä se tee ihmeitä.

^ Vastaa Lainaa


bze
2682 viestiä
Ylläpitäjä

#11 kirjoitettu 30.07.2002 17:12

Kokonaan unohtui että Goldwavesta löytyy moiset toiminnot kun käytän sitä itse lähinnä loistavien filtteröintiominaisuuksien takia.
Thx muistutuksesta Projektile.

^ Vastaa Lainaa


bze
2682 viestiä
Ylläpitäjä

#12 kirjoitettu 09.08.2002 14:44

Olen mä tässä jonkun vuoden verran tuota masterointia "harjoitellut".. Tietoahan kannattaa vaihtaa aina, varsinkin jos menee esim. tuonne masteroinnin salatieteen puolelle..

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu