Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Vaivanpalkatta soittamisen etiikka


Vessajono
7993 viestiä

#1 kirjoitettu 10.01.2012 18:22

Jatketaanpa sitä hyvin alkanutta vääntöä sitten.

Mikä on asiallinen keikkaliksa? Entä minkälaista liksaa itse vedät, jos vedät? Räikeimmät vastaantulleet kusetusyritykset yms.?

Jakakaamme ajatuksia.

^ Vastaa Lainaa


Peysface
3190 viestiä

#2 kirjoitettu 10.01.2012 19:27

Mä sain kerran satasen, kun vedin keikan kaverin kaverin synttäreillä. Kesti puol tuntii. Koskaan muulloin en oo saanu mitää, mut eipä niitä kertojaa ookaa yhteensä ku kolme.

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#3 kirjoitettu 10.01.2012 20:20

takavuosina olimme keikalla eräässä rock-henkisessä ravintolassa eteläisessä Suomessa. venuelle (ehkä hieman turhan hieno termi paikalle mut olkoon) oli sovittu kaksi keikkaa: ensimmäinen lippuriskillä, toinen kiinteällä hinnalla.

noh, ensimmäisen keikan aikaan tuli TV:stä samaan aikaa joku jonninjoutava futisottelu, mikä verotti tulijoita - ja niistäkin jotka paikalle könysivät, suurin osa tapitti ravintolan perällä jalkapalloa. PA- ja miksaaja oli vuokrattu ulkopuolelta, joten jäätiin n. 400e miinukselle. Ajateltiin, että paikataan tappiot sit sen toisen keikan liksalla - joka siis oli suullisesti sovittu ns. kiinteäksi köntäksi joka olisi kuitannut tuon velan kätevästi ja olisi vielä saanut bändille kiparilta kebabit.

Toinen keikka vedettiin, mut yleisöryntäys jäi silloinkin hieman laimeaksi, vaikka porukkaa oli toki jonkin verran. eipä tullutkaan sitten liksaa baarilta ja edellisen vedon persnetot jäikin sitten bändin maksettavaksi.

Ei ole tuohon baariin enää sen jälkeen mentyä soittamaan. Tokkopa mestaa enää on olemassakaan - ainakaan samalla konseptilla ja omistajilla.

Nykyään tulee valittua keikkapaikat vähän tarkemmin. Pelkästä soittamisen ilostakin voin kyllä toki lähteä soittamaan, jos paikka ja puitteet ovat kunnossa ja ilmaiseksi soittamiselle on jokin järkevä syy - joku muu syy kuin se että ravintola haluaa ohjelmaa mut ei halua maksaa siitä. Esim. muistokonsertissa on tullut joskus soitettua ilmaiseksi.

^ Vastaa Lainaa


Vessajono
7993 viestiä

#4 kirjoitettu 10.01.2012 20:47

Peysface kirjoitti:
Mä sain kerran satasen, kun vedin keikan kaverin kaverin synttäreillä. Kesti puol tuntii. Koskaan muulloin en oo saanu mitää, mut eipä niitä kertojaa ookaa yhteensä ku kolme.


Kyllä mäkin kavereille keikkailen jopa ilmaseksi, mutta kaverit onkin kavereita.

Nykyään on onglemana se että aina joku suostuu vetämään ilmaiseksi, mikä on mun mielestä melko älytöntä. Pois lukien tietysti se, jos keikkailusta hyötyy muulla tavoin. Kyllä mäkin oman bändin kanssa oon keikkaillut ilmaseksi ja jopa persnetolla mutta silloin on kyse juurikin siitä muusta tavasta, eli oman musan promootioarvosta.

Mut jos otetaan esimerkiksi jotkut tuollaset perus huttukeikat, joista tämäkin keskustelu lähti sikiämään niin voidaan vaikka tehä vähän laskutoimituksia asian tiimoilta.

Ajatellaan että on vaikka viiden hengen bändi, jonka pitää vetää 3x45 minuuttia ja matkustaa keikkapaikalle yhteensä esim. 150 kilometriä. Pyydetään liksaa vaikkapa tonni, mikä taatusti ainakin tuntemattomien bändien tapauksessa tyrmätään saman tien kusipäisyytenä ja diivailuna. Oletetaan tässä tapauksessa että kyseessä on arvonsa tuntevia muusikoita joilla on pa-kamat omasta takaa jo valmiina joten niiden vuokraamisesta ei tule kuluja.

Roudauksineen, settien välisine taukoineen ja matkoineen keikkaan menee todennäköisesti koko päivä. Eli esim. 16-04. Vaikka olisikin tyylinmukainen setti valmiina, niin treenejä on kuitenkin pidettävä. Lisäksi otamme kohteliaina huomioon myös tilaajan toivomukset. Niitä nimittäin yleensä on koko liuta esim. syntymäpäiväsankareilla, hääpareista nyt puhumattakaan. Pidetään kahden tunnin treenit kahdesti ennen keikkaa. Treenaaminen on yhtä lailla työtä kuin itse keikkakin, joten lyhyellä matematiikalla laskemme yhtyeen työpäivän pituudeksi 16 tuntia. Vähennämme keikkapalkkiosta 200 euroa auton vuokraa. 800 euron keikkapalkkiosta laskemme yhden jäsenen osuudeksi 160 euroa. Yhden jäsenen tuntipalkaksi muodostuu näin ollen tasan 10 euroa. Vähennämme tästä verot yms. kulut. Tulemme seuraavaan johtopäätökseen: Ei vissiin olisi kannattanut jättää niitä päivätöitä.

Summa summarum - miettikää oikeasti mitä teette. Jos tarpeeksi pitkään löytyy aina joku joka lähtee vetämään ilmaiseksi niin kohta kukaan ei tule saamaan edes sitä kymppiä tunnilta.

^ Vastaa Lainaa


Sunt1o
aka Tuhma Pupu
3460 viestiä
Luottokäyttäjä

#5 kirjoitettu 10.01.2012 21:34 Muok:10.01.2012 21:35

Vessajono kirjoitti:
Nykyään on onglemana se että aina joku suostuu vetämään ilmaiseksi, mikä on mun mielestä melko älytöntä. Pois lukien tietysti se, jos keikkailusta hyötyy muulla tavoin. Kyllä mäkin oman bändin kanssa oon keikkaillut ilmaseksi ja jopa persnetolla mutta silloin on kyse juurikin siitä muusta tavasta, eli oman musan promootioarvosta.


Varmaan alottelijoille se on ihan se promootioarvo ja yleensäki se et on siistii soittaa ihmisille. Ja kun palkkaa on vaikea saada ja joskus on työn ja tuskan takana saada keikkoja edes ilmaiseksi. Tästä johtuen tarjontaa on hitosti enemmän kun kysyntää ja ainakin itsellä on aina ollut ongelmaa sitä rahaa kiskoa siitä kun joku toinen tulee ilmaiseksi (ja mahdollisesti joku vielä tunnetumpi kuin oma bändi). Tosin paikkalliset baarit ovat ratkaisseet asian näköjään niin että artisti saa lippukulut (ja hankkii lipunmyyjän) jolloin mahdollisuus tienata on jos oikeasti saa ihmisiä paikalle. Harvempi vain saa.

Ite joskus jotain tienannut ja joskus en, mutta pääsääntöisesti omien bändien kanssa keikat on tehty matkakuluilla.

Sunt1o muokkasi viestiä 21:34 10.01.2012

Ammattimuusikot keiden on sillä elettävä tietysti erikseen, mutta valitettavasti tilaajan kannalta ei ole merkitystä sillä onko soittajalla muut tulonlähteet vai ei vaan kaikki esiintyjät kilpailevat sen suhteen samalla viivalla. Eikä ammattilainen ole aina edes mitenkään havaittavasti parempi kuin amatööri näissä kuvioissa. Yleisön kannalta siis.

^ Vastaa Lainaa


SheikkiLyyrinen
2215 viestiä

#6 kirjoitettu 10.01.2012 21:41

Ite sain kahen biisin vetämisestä ja pa-laitteiden lainaamisesta 70e...
Mutta yleensä teen ihan ilmaseks ja tähän asti olen ilman bensakulujakin tullut... Tosin se on aika turhaa, jos yleisössä on vaan 10 kaveria istumassa, niinkuin mun kaiummaiset reissut on tullu käytyä...

Omasta mielestäni ei oo paha, jos pyytää tulee ilmaiseksi, koska jollekkin ihmiselle se voi olla ensikeikka, eka mahis päästä esiintyy missään. Niin ammattilais kuin harrastelijatasolla on paljon hyviä tekijöitä ja aivan varmasti kilpailu keikkailusta niiden kesken on kovaa. Muutenkaan, jos ei ole edes hieman kova nimi, niin ei pidä olettaa aina, että tulee kaikki kulut + jopa käteen jäävääkin.

^ Vastaa Lainaa


Wikke
74 viestiä

#7 kirjoitettu 10.01.2012 21:44

Meitsi aloittelevana hiphop artistina heittää keikkaa lähiseudulla niin paljon kun tarjotaan. Tapahtuman/keikan järjestä maksaa sitten mitä jaksaa ja hyvin on tähän asti toiminut.

^ Vastaa Lainaa


v4ltsu
393 viestiä

#8 kirjoitettu 10.01.2012 21:59

Oman porukan kans tulee kyllä vedettyä ilmaseks ihan promo syistä. Keikat on ainakin tällä päin kiven alla, mikäli soittaa jotain muuta kuin kevyttä rokkia. Yksi syy tietysti keikkauluhaluun on se, että saisi jonkinlaista pientä rutiinia siihen touhuun, treeniä. Mutta joo, ei näillä palkkioilla vielä kuuhun mennä.

^ Vastaa Lainaa


Vessajono
7993 viestiä

#9 kirjoitettu 10.01.2012 22:11

Ihan relevantteja pointteja kaikilla tuon ilmaiseksi keikkailun promootioarvon suhteen, ja olenhan minäkin sitä tosiaan tehnyt. Ongelmahan on nimenomaan tuo tarjonnan laajuus, joka on kerinnyt jo totuttamaan tilaajat siihen ajatukseen ettei ohjelmasta tarvitse maksaa. Mutta sen suhteen pitäis vetää raja johonkin. Itse oon vetänyt sen juurikin oman materiaalin ja humpan ja coverhutun välille. Sekään ei vaan enää kohta onnistu, koska huttukeikoillekin saa bändejä sillä livulla että saadaan keikkakokemusta, korillinen kaljaa tjsp.

Ja sitten on tietty myös se mainittu harrastajien ja ammattilaisten välinen ero, jolla ei tosiaan yleisön silmissä välttämättä ole suurtakaan, jos minkäänlaista merkitystä. Valitettavasti se tuntuu menettäneen merkityksensä myös tilaajapuolella. Ylipäätään ammattimuusikkous vaikuttais kärsivän pahanlaisesta arvostuksen puutteesta. Enkä mä nyt tokikaan sitä väitä ettäkö harrastelija olis aina jotenkin automaattisesti paskempi mutta eihän ammattilaiset turhaan ole ammattilaisia.

^ Vastaa Lainaa


Snacke
Erityinen tuki
4471 viestiä

#10 kirjoitettu 10.01.2012 23:01 Muok:10.01.2012 23:03

Itse pyrin tekemään silleen, että vähintään minimi tuli joka ukolle illasta, eli joku 120e. Tämä kotikaupungissa ja talon PA:lla. Korvauksen pienuus ja työn anaalius ovat ajaneet siihen, että en ole keikkaa tehnyt enää vuosiin. Saman rahan saa tuhannella eri keinolla helpommin ja voi keskittyä soittohommissa kotona nautiskeluun. Bonuksena vielä keikkapaikkojen itkut liksoista tai keikkamyyjien yleinen epäpätevyys ja huonot diilit. Vihasin esiintymistä, joten sen puute ei ole minulle ongelma. Joku, joka kuvittelee sen olevan hänen kutsumuksensa voi ajatella enemmän "hinnalla-millä-hyvänsä" - periaatteella. Pointtini siis, suurimman osan harrastajasoittajista ei kannata/pitäisi keikkailla ollenkaan.

Peruspizzeriakeikkapaikkojen yleisöä ei kiinnosta orkesterin laatu millään tasolla. Tärkeää on, että Get On ja Paratiisi soivat, ei miten ne soivat. Tämän vuoksi keikkapaikan kannattaa ottaa joku paikallinen (tai naapurikaupungista, jos ovat riittävän tonttuja) tonttulauma vetämään ne kaljapalkalla sinnepäin.

Rikkuri-ilmiön kohtasi aikanaan lähinnä baarin kanssa neuvoteltaessa; Nuo ja nuokin ottaa vaan kolme sataa, ette tekään saa enempää. Pitäisi olla munaa sanoa ei, varsinkin jos elanto ei ole siitä kiinni.

Tosta voi tarkistaa onko omat saatavat ajan tasalla.

Snacke lisäsi laiskoille tietoiskun 23:02 10.01.2012

Orkesterin jäsen
- päiväpalkka 116,20
- lauantaisin ja aattoina 138,00

^ Vastaa Lainaa


ex4
309 viestiä

#11 kirjoitettu 11.01.2012 00:32 Muok:11.01.2012 01:13

Snacke kirjoitti:
Orkesterin jäsen
- päiväpalkka 116,20
- lauantaisin ja aattoina 138,00


Ennen kuin Mikserin aloitteleva HipHop-artisti marssii paikalliselle nuokkarille tuo Muusikkojen Liiton hintataulukko kädessään kannattaa muistaa, että kyseessä on ammattimuusikon palkkataulukko.

Mitä ammattimuusikon pitäisi sitten osata ja mitä tuosta osaamisesta maksetaan? Jos suhteuttaa omat odotuksensa vaikka siihen, että kaupunginorkesterin avustajan keikkaliksa on 125 euroa. Ja avustajan palkka ei häpeä virkaa tekevän palkalle, yleensä keikkailija saa parempaa liksaa kuin virkasuhteessa oleva kuukausipalkkalainen pulttiviulisti (jos siis keikkaa tekisi koko kuukauden).

Tietysti noissa orkestereissa maksetaan myös harjoituksista listan mukainen 85 euroa. Harjoituksia on kaupunginorkestereissa nelisen ennen näytöstä. Näissä treenataan yhteissoittoa ja kapelimestarin näkemystä teoksista, oletus on että itse soittaminen sujuu jo valmiiksi. Kotona treenaamisesta ei makseta, vaikka sitä melkein väistämättä joutuu tekemään. Samaa ohjelmistoa soitetaan yleensä yhtenä tai kahtena iltana ja seuraavalla viikolla taas uusi kappale harjoitteluun. Yleensä yhdessä konsertissa soitetaan kahdesta neljään sävellystä. Yksi sävellys voisi olla vaikka Vivaldin Neljä vuodenaikaa (kaikki osat), ei siis mitään kolmen minuutin raitoja. Joten ihan pikkuisen pitää olla pohjilla jo ammattitaitoa että pystyy hoitamaan konserntin kunnialla. Ja ammattimuusikko soittaa sitä mitä ohjelmistossa sattuu olemaan, ei sitä mistä pitää tai mitä osaa jo valmiiksi.

Jollain teatterimuusikolla on tavallaan vielä kovemmat odotukset, vaikka samaa ohjelmistoa soitetaankin sitten useita - jopa satoja - kertoja kun se kerran on harjoiteltu. Mutta musiikinlajit voivat vaihdella saman esityksen aikana modernista klassisesta kansanmusiikin kautta rokkiin.

Ravintolamuusikoltakin odotetaan ammattitaitoa. Ennen keikkaa saat nuotit käteen, vieraileva solisti ilmoittaa että nyt soitetaankin tämä tango terssin verran alempaa ja sitten soitetaan. Prima vista nuotinluku saa olla kunnossa. Nuotinlukutaidoton muusikko on yhtä todennäköinen yhdistelmä kuin lukutaidoton runonlausuja.

En nyt tällä tarkoita sitä, etteikö harrastuksekseen musiikkia tekevä voisi tai saisi saada soittamisestaan järkevää palkkiota. Itseasiassa parina viikonloppuna kesässä humppaa soittava trio voi päästä hääkeikoilla ihan kohtuullisille tuntiliksoille. Isompien kokoonpanojen kanssa alkaa olla nihkeämpää. Mutta jos haluaa soittaa juuri sellaista musiikkia kuin haluaa kannattaa asennoitua siten, että on tekemässä taidetta eikä että on tienaamassa rahaa. Siihen on helpompiakin keinoja kuin soittaminen. Jos ei rakasta esiintymistä, ei sitä kannata tehdäkään.

Oho, tulipa vuodatus....

^ Vastaa Lainaa


Samin Kaima
2205 viestiä

#12 kirjoitettu 11.01.2012 02:05

Noita keikkoja tuli vedettyä '05-vuodesta lähtien jonku viitisenkymmentä kappaletta, ennen ku jäin keikkatauolle. Muutamat ensimmäiset vuodet tuli heitettyä ihan ilmaseksi perus nuoppareiden tapahtumissa, mutta loppuvaiheessa revin 6-henkisen keikkaporukan kanssa 500€ per keikka, joka sisälsi bensat. Tähän kuulu DJ, kaks tuplaajaa ja kaks naissolistia. Sanokaa, mitä sanotte, mutta raha ei oo koskaan ollu mulle päämotiivi keikkailussa. Tosin nykyään en välttämättä noin isoa könttäsummaa repis, mutta en kyllä ilmaisekskaan lähe, ellei ympäri saa puhuttua tai ite tapahtuman tarkotus oo hyvä.

^ Vastaa Lainaa


Sunt1o
aka Tuhma Pupu
3460 viestiä
Luottokäyttäjä

#13 kirjoitettu 11.01.2012 10:08

Tässäkin on varmasti genrekohtaisia eroja. Itse olen kokenut että metallibändin on a) aika vaikea löytää keikkoja ja b) vielä vaikeampi saada keikoista rahaa.

Tämä ihan siitä syystä että se paikallinen kuppila ei usein ole kiinnostunut mitään örinää terassilleen palkkaamaan. Ja niitä potentiaalisia keikkapaikkoja on näin ollen paljon vähemmän kun jotain 'kivempaa' musiikkia soittavalla. Joten aika pitkälle keikkoja omakustanteisesti ellei järkkää tapahtumia itse tai ole listoilla.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#14 kirjoitettu 11.01.2012 12:59 Muok:11.01.2012 13:03

Mielenkiintoista luettavaa tämä ketju.

Rokimmalla puolella ja just noissa hevi, punk sun muissa autotallibändien baarikeikoissa vallitsee tietty vähän sellainen villi-länsi tai ei-kenenkään-maa meininki. Kokemattomalta tai valveutumattomalta saattaa jäädä helposti näkemättä jos joku ehkä jossain mahdollisesti on viilannut linssiin. Ei tosin että niin aina olisikaan, vaan se on vähän kun "kikkelis kokkelis mitäs läksit". Hommaa monimutkaistaa keikkajärjestäjien tietynlainen näkymättömyys ja se että samoihin paikkoihin järjestää useampi taho keikkoja. Itse tapahtumapaikalla ei ole sopassa mukana muuta kuin edellytys että illat tekee jonkun tietyn rajan ylitse tuottoa ja homma kannattaa. Tosin bändit itse joutuvat melko harvoin vastuuseen iltojen persnetosta.

Musta on vaikuttanut siltä että myös viime vuosina tolla bändisaralla on hiffattu alkaa vaatimaan jo vähän enempi edes jotain liksaa. Tarjontaa on koko ajan niin uskomattomasti ja sitä melkeinpä erottuu edukseen jos bändi vähän pyytääkin jotain enempi. Antaa jonkinlaisen takeenkin siitä että hommien eteen tehdään näköjään töitäkin.

Kyllähän noita keikkoja on tullut itsekin vedettyä bensa-/safkakuluilla todella kauan. Kun tuppaa olemaan kaikki meidän bändissä myös niin vaatimattomia perusluonteita, herättää välillä jopa vaimeaa kummeksuntaa keikkajärkkääjien eessä; "no hei noikin pyys sentää 250€, ota tästä." Muutoin oon nykyisin melko samoilla linjoilla ton Snacken kanssa (vaikken ammattilaisena ole ollutkaan) sen suhteen, että keikat tuppaavat vituttamaan nykyisin ihan tosi paljon. Kaikki vastuu ja vaivannäkö kamojen ylläpidosta, kuljetuksista ja yösijoituksista, sekä ihmisten edesottamuksista vielä sen näkyvän pääjutun ohella eli, että keikan pitäis olla hyvä, biisit kuulostaa hyviltä ja hymyillä itsekin koko illan vielä. : )

^ Vastaa Lainaa


.:86:.
68 viestiä

#15 kirjoitettu 11.01.2012 16:23

Ongelmanahan tässä bookkaamisessa ja ilmaiseksi soittamisessa tuntuu olevan se, että baareilla ei ole A) intoa B) rahaa lähteä bookkaamaan bändejä toisesta kaupungista, koska se saattaa osoittautua yleisöä pois vieväksi elementiksi. Yritä siinä sitten maksaa vaadittua 500e ja majoituksia, kun baarista viimeisetkin pultsarit pakenivat, kun jotkut perähikiän örinäperseet saapuivat soittelemaan paikkaan, johon heitä ei alunperinkään olisi kannattanut bookata.

^ Vastaa Lainaa


Kärkikasti Records
439 viestiä

#16 kirjoitettu 11.01.2012 17:58

Itselle on riittänyt aina se, että keikkapaikka tarjoaa edes jurrit. Siksi keikkaa tulee heitettyä vain lähialueilla ja tekemisen puutteesta. Eipä mene omia rahoja kaljaan, vaan saa ostettua jotain muuta niillä hilloilla.

Tosin, harvoin noita keikkoja tulee edes tehtyä, about kerran kuukaudessa olisi mahdollista päästä esiintymään. Siksi kaljapalkka käy paremmin, kuin hyvin.

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#17 kirjoitettu 11.01.2012 21:51

toisinaan kaikesta siitä ulkomusiikillisesta säätämisestä ja vittuuntumisesta on saanut mahtavan latauksen itse keikalle ja keikka on mennyt soiton puolesta todella intensiivisesti. tietty...sellaisiakin keikkoja on ollut, ett kun on saapunut keikkapaikalle ja huomannut heti että asiat menevät ja tulevat vielä menemään eeppisesti perseelleen ravintolahenkilökunnan tai järjestäjien vuoksi niin vitutus onkin vaihtunut sellaiseen mielentilaan ettei vois vähempää kiinnostaa miten keikka menee. kerran on henkilökunta katkaissut virrat kesken biisin kun silloisen bändin laulaja äityi vittuilemaan ravintolan henkiökunnalle biisien välissä (syystä että kaljanmyyntitakuu lähes tuplaantui illan edetessä. turha kai sanoakaan että lippukassa jäi saamaltta)

totta, että keikkailuun liittyy kyllä vaihtevassa määrin turhautumista ja vittuuntumista ja kyllästymistä - mut pakko sanoa, että toisinaan lavalla kokee lähes transendentaalisia sieluntiloja kun kaikki menee ns. putkeen. ehkä just näiden ohikiitävien hetkien vuoksi jaksaa tahkota noita keikkalavoja. tuon fiiliksen vuoksihan tätä tekee - loppupeleissä mulle on henk.koht. aika sama tuleeko sitä massia vai ei. onneks sentään kulut on toistaiseksi saanut peitottua - muutenhan homma alkaisi kaatua omaan maksukykyyn

sinänsä jännä homma, että tuon kosmisen fiiliksen saavuttamiseen ei aina ees tarvita mitään järisyttäviä yleisömassoja möyryämään - toki sen hyvän boreen saa helpommin kun huomaa että jengiä on vaivaantunut paikalle ees kohtuullisesti ja porukka vieläpä diggaa musasta. viimeksi kun olimme Consciousness Removal Projectin kanssa Torvessa keikalla Ritual Smokerin kanssa, yleisöä taisi olla jotain 5 maksanutta SIlti erään pitkän ja eeppisen biisin kesken tuli taas sellainen nasta kutina että on vain helvetin mageeta soittaa hyvää musaa. Siitä huolimatta että oli vääntänyt duunissa 10h päivän ja päälle vielä ajanut sen 100km soittamaan viidelle ihmiselle.

Eli vaikka vaivanpalkaksi ei aina rahaa saiskaan, niin sentään jotain muuta...olisko se sit jonkinlaista henkistä pääomaa? (tietty...on sit noita keikkoja joista ei saa rahaa, eikä mitään muutakaan, pelkästään paskan fiiliksen )

^ Vastaa Lainaa


Rambleon
454 viestiä

#18 kirjoitettu 11.01.2012 23:30

Vuodesta -98 keikkailleena sen verran oppinut käytännön asioita jos jonkunlaisen järkkärin kanssa "asioidessa", että nykyään:

- Kaikista oman paikkakunnan ulkopuolelle suuntautuvista keikoista kirjallinen sopimus hyvissä ajoin ennen vetopäivää. Tähän sisältyy liksoihin, ruokailuihin, mahdolliseen majoitukseen ja laitteistoon liittyvät asiat. Oman kylän keikat hoidettu tähän asti niin, että bändi saa illan lippukassan bensakulujen ollessa minimaaliset.
- Persnettoa ei oteta, mutta kaikesta voidaan neuvotella.

Näillä homma sujuu ihan mukavasti

^ Vastaa Lainaa


Snacke
Erityinen tuki
4471 viestiä

#19 kirjoitettu 12.01.2012 00:31

ex4 kirjoitti:
Snacke kirjoitti:
Orkesterin jäsen
- päiväpalkka 116,20
- lauantaisin ja aattoina 138,00

Ennen kuin Mikserin aloitteleva HipHop-artisti marssii paikalliselle nuokkarille tuo Muusikkojen Liiton hintataulukko kädessään kannattaa muistaa, että kyseessä on ammattimuusikon palkkataulukko.


Laitoin tuon vaan esimerkkinä minimiliksoista alalla. Ei reilun satasen per lätty luulisi olevan mikään kovin tähtitieteellinen summa, tai en ainakaan ymmärrä miten joku viitsii halvemmalla tehdä. Sen kun tekevät.

Ammattitaidoltaan vaihtelevat harrastelijamaalarit kelpaavat maalaamaan sokeitten aitoja ilmaiseksi.

^ Vastaa Lainaa


Teemujazz
806 viestiä

#20 kirjoitettu 12.01.2012 00:58 Muok:12.01.2012 01:05

Tällein ns. ammattilaisena voin suoraan sanoa, että nykyinen palkkakehitys näillä keikkamuusikoilla on täysin paikallepysähtynyt ja ei ole muuttunut miksikään 70-luvulta.

Ottaen huomioon, että jos joku tanssimuusikko saa päiväpalkan 112 EUR niin siihen tulee vielä kaikki muut kulut päälle ja usein vielä näiden Liimataisten myymissä keikoissa ei ole majoitustakaan. Joten ajetaan sitten silmät ristissä jostain Porista Helsinkiin seuraavana yönä klo 4.00-08.30

Itsekin otin 2007 kesällä pari tällasta liimistallien kautta tuurausta vastaan jossa molemmat keikat olivat Porissa ja itse asuin Helsingissä.

Bändit olivat myös pks-seudulta ja ottivat nämä tanssimusa (trio) + solisti keikat vastaan.

Meininki oli se, että ajettiin n. klo 16.30 jostain Keravalta Poriin ja pistettiin kamat pystyyn joskus 20.30 tienoilla.

Sitten vedettiin täydet 5 ja puoli settiä huttua = 5 X 45 min. taukoineen (15 min.)

Tämän jälkeen kun tuo oli ohitse niin kello näytti jotain päälle 3.00 yöllä ja siitä takas pks-seudulle.

ja kun keikan oli myynyt ns. Liimistalli niin keikkaliksaa sai odottaa yli 2,5 kk

Vuos tästä tein taas yhden tuurauksen samalle liimistallille. Mutta sillä kerralla keikka oli Salossa. Niin silloin ihmetytti kyseisen "nevöhöörd" naispystön saama 1300 EUR suuruinen palkkio jonka hän sai suoraan ravintolanpitäjältä.

Bändi sai sitten odottaa normi liiton minimi suuruista keikkaliksaansa seuraavat 3kk Kun kyseessä oli taas tämä sama liimistalli jolla kuulemma on aika pahoja maksuvaikeuksia.

Se, että mikä olisi keikkamuusikon palkka niin varsinkin tällaisissa liimisvedoissa sen pitäisi oltava vähintäänkin 250 EUR/veto.

Hääkeikoistakin saa usein sen normi 200/350 EUR/keikka. Vaikak se onkin harmaata tuloa.

Keikkaliksaan vaikuttaa tietysti se, että kenen bändissä soitat ja mitä nimekkäämpi artisti niin usein sitä paremmat tienistit.

Mutta privapuolella (häät/synttärit/firmojen bileet) ei niinkään tämä ratkaise. Varsinkin tuolla hääbändien puolella tilaaja voi saada sillä 1000-1300 eurolla aivan täyttä paskaa. Tai sitten jonkun todella ammattimaisen bändin.

Valitettavaa tästä tekee vielä se, että boolista humaltuneet häävieraat harvemmin enää erottavat paskasti soittavaa yhtyettä ja kehuja satelee pitkin nettiä ja näin päin pois.

^ Vastaa Lainaa


Sunt1o
aka Tuhma Pupu
3460 viestiä
Luottokäyttäjä

#21 kirjoitettu 12.01.2012 14:52

Ammattilaisten ja autotallibändien keikoissa on kyllä jonkin verran eroa jo ihan pituutensa vuoksi. En usko että välttämättä iso osa amatööreistäkään olisi valmis montaa settiä illassa ilmaisiksi heittämään.

Ja sitten on nuo pro-am porukat tietysti kenellä ei ole esim. koulutusta ja päivätyökin löytyy mutta bändi on saanut sen verran nimeä että sekin on tulonlähde.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu