Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Asiaa laulumikrofoneista

IT
IT 
IT (Hexagon)
5956 viestiä

#1 kirjoitettu 18.05.2020 17:45

Asiaa laulumikrofoneista


Avataanpa tällainen keskustelu vaihteeksi... Eli nyt on kyse laulu mikrofoneista... Minkälaista mikrofonia itse käytät taikka suosittelet kotistudioon? Kannattaako hankkia kondensaattori mikrofoni, vai onko dynaaminen parempi? Hyvät ja huonot puolet? Ja miten tilan akustiikka vaikuttaa mikin valintaan?


¤¤¤
Itse tässä miettinyt, että jossakin vaiheessa pitäisi päivittää myös tuo mun mikrofoni... Olen käyttänyt dynaamista mikrofonia kotiäänityksissä, ja ajattelin jatkaa samalla linjalla osin johtuen tilan akustiikasta...

Ja tällaisia suht hyvin tunnettuja mikrofoneja olen harkinnut:
Shure SM58
Shure BETA 58A

Tästä Betasta sanotaan, että live käytön ohella se sopii hyvin myös studioon... Ja siinä on ilmeisesti leikattu noita bassotaajuuksia hieman verrattuna tuohon SM58 malliin..

¤¤¤
Elikkä tollasia olen hieman katsellut... Mut pankaahan mielipiteitä laulu mikrofoneista, ja mitä mahdollisesti itse käytätte, taikka suosittelette?

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1925 viestiä

#2 kirjoitettu 18.05.2020 18:02

Olen käyttänyt jo kymmenisen vuotta, ellen jopa kauemminkin Shure SM-58:a. Se on mulle vaan ihan toimiva ratkaisu, kun näitä netissä ilmaiseksi julkaistavia biisejä työstän. Olen ajatellut, että jos joskus jotain laadukkaampaa joudun tai saan väsätä, niin sitten kääntyisin jonkin studion puoleen, mutta kotona kun tekee, niin homma pysyy ihan tällä tasolla, missä se on aina ollutkin.

SM-58:n kylkeen vaan pitää mielestäni saada hyvä "interfeissi", joka minulla on TASCAM US-122 MK2. Täten se laulettu tai räpätty vokaaliraita tulee tietokoneeseen USB-väylän kautta. (digitaalisena signaalina)

Sitten nykyään on aika hyvin suunniteltuja ratkaisuja, eli mikrofoneja, jotka kytketään suoraan USB-väylään. Näistä ei ole kokemusta.

Konkkamikki mulla oli joskus, mutta se herkkänä laitteena rikkoontui. Mielestäni ei kannata kytkeä suoraan mikkiä siihen sun tietokoneen 3,5mm liitäntään. Siinä ei oo mitään järkeä.

Akustiikka on mun nauhoitusnurkkauksessa aika huono. Paras on kai keskellä isohkoa huonetta aika kaukana seinistä, joista syntyy kaikua. Joskus yritettiin väsätä joku äänityskoppi, mutta sitäkään ei kannata tehdä jos ei tiedä vähän mitä on tekemässä.

^ Vastaa Lainaa

AnttiJ
AnttiJ
Covers of
60's and
70's
R&B
classics

1683 viestiä

#3 kirjoitettu 19.05.2020 06:06 Muok:19.05.2020 06:25

geeli kirjoitti:

Mielestäni ei kannata kytkeä suoraan mikkiä siihen sun tietokoneen 3,5mm liitäntään. Siinä ei oo mitään järkeä.Olen samaa mieltä. Kun olen seurannut IT:n kotistudiohanketta, niin väistämättä tulee mieleen miksi mikkiä ei liittäisi siihen samaan boksiin johon kitara, basso yms. tulevat. Minun ikivanhassa boksissani on sisäänmeno sekä soitinta että mikkiä varten ja aika monissa muissakin näyttäisi olevan niin.

Mikin valinnassa pitää tietysti huomioida se, että mikki on kunnolla yhteensopiva boksin speksien kanssa. Ainakaan ennen ei näin välttämättä aina ole ollut; nykyisistä en tiedä.

Tällä hetkellä käytän AKG:n "low-cost" sarjan Perception 400 kondensaattorimikkiä, jota ei taideta nykyisin enää edes valmistaa.

https://www.amazon.com...

Minun tapauksessani vokaalitulkintojen taso ei ole koskaan ollut (eikä tule koskaan olemaan) kiinni mikistä, joten en ole edes harkinnut mitään kalliimpia vaihtoehtoja.

Minusta mikki on hyödyke, jonka voi vallan mainiosti hankkia käytettynäkin kunhan on mahdollisuus kokeilla että se toimii. Vanhojen tavaroiden kaapissani on muistaakseni neljä laulumikkiä bändiajoilta (joista pari Shurea, tietenkin ), ja uskallan väittää että ne kaikki toimivat jos ottaisin ne käyttöön.

^ Vastaa Lainaa

Jamsteri
Jamsteri
785 viestiä

#4 kirjoitettu 19.05.2020 07:24

Sellaisissa all-around nauhoitushommissa minulla on käytössä røden NT-1A konkkamikki, joka on mielestäni laulun ja fonien nauhoitukseen oikein kelpo laite. Keikalla jos olen joutunut laulamaan, niin silloin minullakin käytössä on ollut Shuren SM58. Fonin mikitykseen on keikoilla ollut käytössä sen sijaan Shuren SM57, joka on kyllä melkein samanlainen kuin tuo 58. Luulen, että täällä ei taida olla paljoa muita puhaltajia, mutta lieköhän kellään mitään kokemusta sellaisesta torveen kiinnitettävästä klipsimikistä? Olen harkinnut sellaisen hommaamista niin keikoilla pääsisi paremmin liikkumaan, eikä vaihto kahden fonin välillä aiheuttaisi joka kerta mikin viilausta eri kohtaan.


Tämä ei liity laulun mikitykseen, mutta pienellä offtopic-virralla sivuan silti erikoisempaa mikkivalintaa: Olisiko 2018 kun ostin "Cold gold" firman valmistaman kontaktimikin kannettavan nauhurin kaveriksi. Sillä kamppeella saa talteen hyvin erikoisia pörinöitä ja huminoita sillan kaiteista ja tienvarsien sähköbokseista, koska se kuulee mitä jonkin materiaalin sisällä kuuluu. Käyttö vaatii käytännössä tosin vähän opettelua, koska kaikki materiaalit ei johda ääntä yhtä hyvin. Lisäksi käyttäessä pitää olla aika varovainen ettei mikki pääse liikkumaan, jolloin nauhalle saisi vain rahinaa.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1925 viestiä

#5 kirjoitettu 19.05.2020 07:50

Onko kukaan käyttänyt kotistudiossa akustiikkalevyjä tai sitten muuta vastaavaa?

Tuota äänityskoppia kun rakennettiin, me vuorattiin koko kopin seinät vaahtomuovi-patjoilla. Tuota noin. Ei ole niin fiksua.

Tietysti jonkun kaiun saa varmaan eliminoitua pehmeällä elementillä. En ihan tarkkaan tiedä minkälaisia ratkaisuja on olemassa.

Entä onko joku toteuttanut bassoansoja? Termi on mulle ainakin aika vieras...

^ Vastaa Lainaa

IT
IT 
IT (Hexagon)
5956 viestiä

#6 kirjoitettu 19.05.2020 08:08

geeli kirjoitti:

Mielestäni ei kannata kytkeä suoraan mikkiä siihen sun tietokoneen 3,5mm liitäntään. Siinä ei oo mitään järkeä.

AnttiJ kirjoitti:

Olen samaa mieltä. Kun olen seurannut IT:n kotistudiohanketta, niin väistämättä tulee mieleen miksi mikkiä ei liittäisi siihen samaan boksiin johon kitara, basso yms. tulevat.


Siis mähän olen aina liittänyt laulumikrofonin mun Line6 GX USB palikkaan (ulkoinen äänikortti), johon myös sähkökitaran ja basson liitän...

En ole koskaan käyttänyt läppärin 3,5 mm plugi liitäntää yhdenkään mikrofonin taikka minkään muunkaan liittämiseen tietokoneeseen...

Se vaan tässä Line6 GX USB palikassa on, että tämä äänikortti on tehty pääasiassa kitaran ja basson äänittämiseen, mutta tähän saa dynaamisen mikrofonin 6,3 mm plugi liitännällä kyllä kiinni...

Nyt ajattelin heivata tuon Line6 USB palikan pois, ja hankkia tilalle varsinaisen äänikortin, jossa on etuasteet niin laulumikrofonille kuin instrumenteillekin. Toki tuon Line6:n mukana tuli kitara mallinnus softa, mutta sellainen pitää nyt hankkia erikseen, ja jo tuon Wavesin GTR3 plugarin hankin alustavasti sitä varten...

^ Vastaa Lainaa

veikko-antero
veikko-antero
110 viestiä

#7 kirjoitettu 19.05.2020 19:23

Mä en ainakaan suosittele usb-mikkejä. Etenkään semmoisia joissa ei ole "omaa" ajuria. WIN7 vielä toimi hienosti mut sitten kymppiin microsoft uudisti ajurisysteemin ja esim mun, hintaansa nähden oikein kelvollinen, thomanin halpismikki muuttui kuin taikaiskusta susipaskaksi. Vikaa ei voi korjata kuin microsoft eikä niitä kiinnosta pätkääkään kun ryhmä jota ongelma koskee on niiden kannalta hyvin marginaalinen. Helvetillisellä kikkailulla oon saanut soundia vähän siedettävämmäksi, mutta aika kovaa pähkintää ja suht epäortodoksisia virityksiä joutu tekemään.

^ Vastaa Lainaa

Amlight
Amlight
2 viestiä

#8 kirjoitettu 12.08.2020 10:36

Onko kenelläkään kokemusta AKG Lyra -USB-kondensaattorimikrofonista? Sopiiko hyvin vokaalien äänittämiseen?

^ Vastaa Lainaa

aRt074
aRt074
1400 viestiä

#9 kirjoitettu 12.08.2020 11:13

Amlight kirjoitti:
Onko kenelläkään kokemusta AKG Lyra -USB-kondensaattorimikrofonista? Sopiiko hyvin vokaalien äänittämiseen?


Ei ole tuosta kokemusta, mutta AKG:t olleet kyllä muuten aina hintansa veroisia mitä mikkeihin ja kuulokkeisiin tulee. Specsienkin mukaan näyttäisi olevan riittävä peli, myös kaikenlaiseen muuhun nauhoittamiseen, kun kuitenkin 4 äänittävää sivua niin pystyy kikkaileen.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu