Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja 10 000 tunnissa ekspertiksi?


IT
IT Resurrected
13695 viestiä

#1 kirjoitettu 02.09.2021 19:37

10 000 tunnissa ekspertiksi?


On olemassa niin kutsuttu sääntö, jonka mukaan 10 000 tunnin treenaus tekee sinusta ekspertin lajissa kuin lajissa... Noh, tätä sääntöä on alettu kyseenalaistaa...

The Guardian: Blow to the 10 000 hour rule
Business Insider: The 10 000 hour rule about becoming an expert is wrong


Elikkä, harjoitus ei sittenkään tee sinusta välttämättä mestaria! Mutta onhan se toisaalta totta, että monet huiput lajissa kuin lajissa ovat treenanneet 20 vuotiaana jo sen 10 000 tuntia omaa lajiaan...

Eli jos sinulla on lahjoja kyseiseen lajiin, oli se sitten pesäpallo, matematiikka, ohjelmointi taikka kitaran soitto, niin silloin 10 000 tunnin treenaus todennäköisesti tekee sinusta mestarin...

¤¤¤
Mutta joo, tässä ketjussa voi yleisemminkin keskustella siitä, mikä on harjoituksen ja luontaisten lahjojen rooli erilaisissa harrastuksissa ja lajeissa...


Niin ja kauanko muuten kestää treenata 10 000 tuntia? Noh, jos aloitat treenaamisen 10 vuotiaana, treenaat 4 tuntia päivässä 5 päivänä viikossa 52 viikkoa vuodessa, niin olet mestari 20 vuotiaana...

^ Vastaa Lainaa


geeli
3765 viestiä

#2 kirjoitettu 02.09.2021 20:37

Tulee ensimmäisenä mieleen nykyinen koulutusjärjestelmä, jossa asetetaan korkeat vaatimukset, jotka eivät täyty sitten, kun opiskelijat eivät löydä motivaatiota opiskella tarpeeksi paljon tai oikeammin käyttää aikaa tekemällä töitä tavoitteiden eteen.

Oikeat lahjakkuudet pärjäävät, mutta tarvitseeko kaikkien olla lahjakkaita? Vai olisiko kyse enemmän siitä, että pitäisi löytää se oma juttu, jossa on lahjakas. Tarpeeksi lahjakas.

Menestymisessä on kyse sekä lahjakkuudesta että harjoittelusta. Eli ei pelkkä lahjakkuus riitä. Voidaan miettiä, onko järkevää kouluttaa samaa sisältöä kaikille...vai pitäisikö opetusta yksilöllistää ja pitäisikö olla jatkuvasti vähän opiskellessa hereillä, että mitä mahdollisuuksia on tehdä mitäkin tehtävää milläkin alalla.

Esim. ohjelmistotekniikkaa opiskelevista ei kaikista oikeasti tule koodareita vaan he työllistyvät lopulta varsin erilaisiin ja yksilöllisiin työtehtäviin. Usein opiskelusta on hyötyä. Nykyään et vaan tule työllistymään ihan siihen, mihin koulu sinut on kouluttanut.

Yksilöllinen kehitys on tärkeää. On tärkeää, että olet hereillä, koska et voi tietää koska löydät ja mitä löydät ja onko sinulla mahdollisuuksia siinä joskus pärjätä. Iän myötä tuo mahdollisuus tietenkin pienenee, mutta ei toivoa kannata menettää. Vanhallakin iällä voi löytää uuden lajin tai harrastuksen jossa on todella hyvä...

Tässäpä siis oli ajatuksiani tästä...

^ Vastaa Lainaa


AnttiJ
Jyrkimmät
Mahalaskut

6993 viestiä

#3 kirjoitettu 02.09.2021 21:34

Harjoitus tekee mestarin ja pelkillä hyvillä luonnonlahjoilla voi päästä jollekin tasolle, vaan tuskinpa absoluuttiselle huipulle kuitenkaan. Jälkeä syntyy kun luonnon lahjat ja harjoitusinto kohtaavat samassa persoonassa. Vai syntyykö ihan noillakaan?

Luontaisten lahjojen, taipumuksen tms. lisäksi pitäisi kai huomioida mm. ruumiinrakenne, motoriikka, hapenottokyky ja psyyke, joiden merkitys erityisesti huippu-urheilussa saattaa olla todella suuri. Ovatko edellä mainitut osa "luontaisia lahjoja"? Kai ne sinnekin voi lukea jos haluaa, mutta heitänpä niistä kuitenkin vähän jerryä ihan erikseen.

Oikea ruumiinrakennekaan (sopiva pituus ja paino) ei auta moukarinheitossa, jos heittäjän motoriikka ja nopeusominaisuudet eivät riitä tarpeeksi nopeisiin pyörähdyksiin ringissä.

Valioliigassa ei taida olla yhtäkään alle 185 cm pitkää maalivahtia vaan suurin osa on yli 190 cm. Maalivahdin ulottuvuus ja peittävyys ei harjoittelemalla kasva vaikka mm. pelinlukutaidolla ja ponnistusvoimaa kehittämällä voidaankin korvata puuttuvia senttejä absoluuttisen huipun alapuolella. Sen sijaan keskikentällä ja laidoilla, joissa nopeudella ja teknisellä taitavuudella on suurempi merkitys kuin isolla koolla, näkee huomattavan lyhyitäkin ja hyvin menestyviä pelaajia. Muutamia poikkeuksia toki löytyy kuten joka asiassa.

Lentopallossa lähes kaikki huippupassarit ovat nykyisin yli 190 cm mittaisia koska passarille kuuluu myös torjuntavastuu ja passaajatkin joutuvat aina silloin tällöin verkkokamppailuihin tai jopa iskulyöjiksi tilanteen tullen. Jos pituus on 160 cm ei auta vaikka passaustekniikka olisi hurjalla harjoittelulla huippuunsa kehitetty; mikään joukkue ei kestä sitä että vastustaja takoo jatkuvasti palloa lattiaan liian matalan torjujan yli. Sen sijaan takakentän liberot, joiden tehtävänä on möyriä liki mahdottomia palloja takaisin peliin, ovat yleensä pieniä ja ketteriä miehiä tai naisia enkä nyt ihan heti muista nähneeni koskaan yli 190 cm liberoa kentällä.

Olen kuullut väitettävän, että hyvin lyhyt- ja paksusormisen henkilön on merkittävästi vaikeampi opetella soittamaan esim. pianoa todellisella huipputasolla kuin sellaisen jolla on pitkät ja hoikat ns. pianistin sormet. Siinä ei taida hirveästi auttaa vaikka olisi muuten kuinka musikaalinen himoharjoittelija tahansa ja osaisi musiikin teorian vaikka unissaan; soittajalla olisi lahjoja muttei kuitenkaan ihan paras mahdollinen ruumiinrakenne. En tiedä, onko asiaa koskaan tutkittu vai ei mutta ei pitkistä sormista ainakaan ole haittaa (ei edes kitransoitossa).

Jos esiityjät (muusikot, urheilijat, näyttelijät yms.) eivät kestä esiintymisen aiheuttamaa hermopainetta, voi olla että kannattaa harkita alan vaihtoa ajoissa. Jos juoksija menestyy pikkukisoissa mutta on aina maha ruikulilla piirikunnallisia suuremmissa geimeissä, voi olympiamitalit unohtaa. Aika ajoin putkahtelee doping-testeissä esiin ampujia, jotka ovat yrittäneet rauhoitella sykettään betasalpaajien avulla; siitä voi päätellä, että ongelma on niin paha että se haittaa jo suoritusta.

Jos konserttipianisti on niin hermona, että unohtaa biisin tai sotkeutuu sormiinsa, kannattaa etsiä uraa vaikkapa oopperan harjoituspianistina. Muistan lukeneeni joskus Hesarista arvostelun, jossa todettiin että pianistin piti keskeyttää kappale pariinkin otteeseen ja käydä rauhoittumassa takahuoneessa ennen kuin pystyi vetämään konsertin loppuun. Seuraavien konserttien yleisö meni paikalle arvatenkin katsomaan menevätkö sormet ja ajatukset solmuun tälläkin kerralla.

Tuossa nyt oli pari ajatusta asiasta ja sitä sivuten ja sen vierestäkin.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13695 viestiä

#4 kirjoitettu 03.09.2021 09:47

Juuh, hyvää analyysiä teiltä kummaltakin, siis geeli ja Antti...


Ja vaikkei tuo 10k tunnin sääntö sellaisenaan pädekään, niin kyllähän se osviittaa antaa... Kun treenaat tarpeeksi, jos sulla on vähänkään oikeanlainen ruumiinrakenne taikka pää kunnossa, niin vaikkei susta ammattilaista tulisikaan, niin varmasti osaat lajisi tuollaisen treenauksen jälkeen...

Mulle tulee mieleen opiskelu korkeakoulussa... Jos ajattelee, että opiskelija käyttää opiskeluun 5 päivänä viikossa se 8 tuntia 40 viikkona vuodessa, niin 5 vuoden opiskelujen jälkeen tunteja on kasassa 8000... Tohon vielä väitöskirja päälle, niin kyllähän se henkilö on jo asiantuntija alallaan...

^ Vastaa Lainaa


AnttiJ
Jyrkimmät
Mahalaskut

6993 viestiä

#5 kirjoitettu 03.09.2021 11:58

Todella taitavat futarit ovat yleensä sellaisia, jotka ovat pelailleet futista tuntikausia pien- ja pihapeleissä joka päivä. Tuon kun aloittaa viisivuotiaana ja vetää 4 tuntia päivässä niin tuleehan siitä ihan huikea määrä harjoitusta jo ennenkuin on täyttänyt edes 18.

Jos vielä on päässyt vaikkapa 14-vuotiaana ison seuran junioriakatemiaan ohjattuun harjoitteluun, jossa ruokakin on huolella harkittu, niin tie tähtiin voi olla auki. Siellähän koutsit osaavat nopeasti päätellä kuka sopii millekin pelipaikalle. Luin juuri yhdestä takavuosien tähdestä, joka oli omasta mielestään hyökkääjä mutta josta akatemiassa tehtiinkin puoliväkisin huippuluokan pakki joka pystyy ryöväämään hyvällä tekniikallaan palloja ilman rikkeitä, ja jonka nopeus riittää tekniikan lisäksi wing-backinkin rooliin. Ilman valmennuksen oivallusta miehestä olisi todennköisesti tullut jonkun divariseuran hyökkääjä. Tässä tapauksessa myös ulkoiset olosuhteet eli akatemia ja valmentaja vaikuttivat siihen mitä henkilöstä lopunperin saatiin irti.

Kun itse pelailin C-juniorina paikallisessa seurassa niin virallisia harjoituskertoja oli 2/vk eli yhteensä n. 5-6 tuntia viikossa; ei siis ihme ettei minusta tullut huippua vaikka harjoituksista ei laistettu koskaan ja vaikka pelailtiin palloa muutoinkin paljon lähikentällä. Mutta kun marras - maaliskuussa ei koskettu futikseen ollenkaan, niin kovin pieneksihän nuo treenimäärät jäivät. Itse lopetin B-juniori-ikäisenä kun musiikki alkoi kiinnostaa futista enemmän mutta ei niistä muistakaan tullut paria alasarjajyrää kummempia.

Eli tuleeko 10.000 tunnin harjoittelulla ekspertiksi? Vastaus riippuu aika lailla myös siitä mitä ollaan tekemässä ja miten se tehdään. Tekemisen intensiteetilläkin on väliä eli ollaanko todella keskittyneitä vaikkapa lukemiseen ja painetaan asioita muistiin tai vedetäänkö joku fyysinen treeni tosissaan ja ohjattuna vai pakkopullana puolivaloilla vähän sinnepäin.

Vastaan lopultakin kysymykseen: on se mahdollista jos ollaan tosissaan ja tietyt tavoitetta tukevat perusedellytykset ovat kunnossa.

^ Vastaa Lainaa


geeli
3765 viestiä

#6 kirjoitettu 03.09.2021 12:43

Mielenkiintoista juttua jalkapallosta. Itse pelailin nuorena koripalloa. En omaa minkäänlaista lahjakkuutta. Suvussa ei ole urheilijoita. Ehkä vähän sitä kestävyyttä on luontaisesti, mikä nyt ei koriksessa niin oleellinen ehkä ole.

Pointti on kuitenkin se, että olin lähes ahkerin tai muutaman ahkerimman treenaajan joukossa. Ansaitsin siten paikan joukkueessa. Juostiin myös pitkää matkaa joskus treeneissä ja taisin olla joukkueen toiseksi paras. Meitä oli n. 15 pelaajaa.

Sitten lukiossa järkeilin, 17-vuotinaana, että korkeintaan pääsen divariin pelaamaan, jos jatkan. Opiskelu oli vaativaa eikä treenaaminenkaan mitään leikkiä ollut. Meillä oli treenejä nelisen kertaa viikossa ja viikonloppuna usein peli. Siihen ynnätään kunnianhimoiset jatko-opiskelusuunnitelmat, niin päätin tuossa kohtaa lopettaa pelaamisen ja keskittyä opiskeluun.

Rakas laji on yhä minulle...Mutta ei minusta ammattilaista olsii tullut, vaikka olisin treenannut miten. Kehityin kyllä paljon treenaamalla. Muuten olisi varmasti harrastus loppunut jo aiemmin.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13695 viestiä

#7 kirjoitettu 03.09.2021 13:50

geeli kirjoitti:


Sitten lukiossa järkeilin, 17-vuotinaana, että korkeintaan pääsen divariin pelaamaan, jos jatkan. Opiskelu oli vaativaa eikä treenaaminenkaan mitään leikkiä ollut. Meillä oli treenejä nelisen kertaa viikossa ja viikonloppuna usein peli. Siihen ynnätään kunnianhimoiset jatko-opiskelusuunnitelmat, niin päätin tuossa kohtaa lopettaa pelaamisen ja keskittyä opiskeluun.


Varmaankin ihan järkevä valinta sulta...

Itse en ole oikeastaan koskaan treenannut mitään intohimoisesti... Alta 10-kesäisenä tuli parina talvena pelattua korttelisarjassa lätkää... Kokeilin koripalloakin joskus 12-kesäisenä... Laskettelusta pidin paljon, ja sitä tuli harrastettua murrosikään saakka... Kitaran soittoa aloittelin faijan vanhalla Landolalla joskus varmaan 15 kesäisenä, mutta kun ei mulla ole oikeastaan luontaisia lahjoja soittamiseen, niin tämä "kypsyminen" soittajaksi on venynyt ihan viime vuosiin saakka, enkä edelleenkään ole mikään virtuoosi...

Silti, kitaran soittaminen ei ole oikeastaan koskaan ollut juuri hauskempaa, nyt kun siihen on jotenkin päässyt sisälle... Perus näppituntuma on hallussa, vaikken mikään tiluttelija olekaan...

Jos ajettelee vaikka näin, että viimeiset 10 vuotta kun näitä demoja olen tehnyt, niin tunti päivässä viitenä päivänä viikossa 52 viikkoa vuodessa, niin tunteja tolla kaavalla tulee 2600 tuntia soittamista...

Kaukana ollaan 10 000 tunnin tasosta... Antti tossa jo kirjoittelikin tosta treenaamisen tasosta, ja tolla tasolla mulla menee 40 vuotta saavuttaa 10 000 tuntia... Kun oikeastaan se 10 000 tuntia pitäisi saada kasaan max 10 vuodessa, jotta siinä treenaamisessa on oikea intensiteetti...

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13695 viestiä

#8 kirjoitettu 03.09.2021 14:02

AnttiJ kirjoitti:


Vastaan lopultakin kysymykseen: on se mahdollista jos ollaan tosissaan ja tietyt tavoitetta tukevat perusedellytykset ovat kunnossa.


Toki... Näin itsekin ajattelisin, mutta asiaan vaikuttavia muuttujia on paljon...

Toisaalta jos haluaa ammattilaiseksi jossakin lajissa, niin silloin se treenaaminen pitää suorittaa lapsena ja nuorena koulunkäynnin ohella, ja oikealla intensiteetillä...

Se on aika vaativa ja pitkä tie, mutta kuten maailma osoittaa, niin aina sen tien jotkut onnistuvat kulkemaan...

Pitkälti kyse on motivaatiosta, lahjoista ja sinnikkyydestä...

Motivaation kannalta on oleellista, että kussakin kehitysvaiheessa saa juuri oikean vaikeusasteen haasteita eteensä... Jos on liian helppoa taikka vaikeata, niin on vaikea ylläpitää motivaatiota... Ja joukkuelajeissa tietty sitten voi verrata omia suorituksiaan muihin saman ikäryhmän nuoriin...

^ Vastaa Lainaa


geeli
3765 viestiä

#9 kirjoitettu 03.09.2021 14:03

Mulla on räp ja riimien kirjoittaminen ollut harrastuksena vähän yli 20 vuotta. Luovaan tekemiseen koen, että mulla lahjakkuutta on. En oo kuitenkaan uskaltanut heittäytyä siihen, että lähtisin luovalle alalle. Vielä vähemmän olen miettinyt ammattimuusikon uraa. Harrastus siis.

Vähän epäloogisesti räp alkoi mulla, kun olin koriksen lopettanut. Eli halusin opiskelun vastapainoksi kuitenkin jotain ja musiikki oli jo pitkään kiinnostanut.

Aika jännää, että nyt kun mietin, niin moni mun joukkuetoveri oli entisten urheilun kilpaharrastajien lapsia. Mun vanhemmat on ehkä sunnuntailenkkeilijöitä enemmänkin. Kyllä se perimä vaikuttaa todella paljon ja se, mihin lapsena kannustetaan.

Harjoitusta on tullut niin kirjoittamiseen sekä räppäämiseen eli ääntämiseen tai lausumiseen paljon. Siihen on löytynyt myös motivaatiota. Olen miettinyt myös, että se luovuus vähentyisi, jos olisi joku selkeä rajoitettu aika tekemiselle. Olis tehtävä työkseen.

Mutta on mielenkiintoista miettiä, että mikä se lahjakkuuden ja työn tekemisen ja harjoittelun suhde pitäisi olla, jos huipulle tai ammattilaiseksi meinaisi.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13695 viestiä

#10 kirjoitettu 03.09.2021 14:19

geeli kirjoitti:


Mulla on räp ja riimien kirjoittaminen ollut harrastuksena vähän yli 20 vuotta. Luovaan tekemiseen koen, että mulla lahjakkuutta on. En oo kuitenkaan uskaltanut heittäytyä siihen, että lähtisin luovalle alalle. Vielä vähemmän olen miettinyt ammattimuusikon uraa. Harrastus siis.

Mutta on mielenkiintoista miettiä, että mikä se lahjakkuuden ja työn tekemisen ja harjoittelun suhde pitäisi olla, jos huipulle tai ammattilaiseksi meinaisi.


Tosta lahjakkuuden ja työn tekemisen suhteesta, ja huipulle pääsystä, niin maksimaalinen määrä lahjakkuutta ja työtä kumpaakin takaa parhaan lopputuloksen...

Mitä tulee tuohon musiikkiin harrastuksena vs työnä, niin loppupeleissä mun mielestä on tärkeintä, että nauttii siitä matkasta...

Joillakin nuorilla on kirkkaana siellä mielessä ammattilaisura, lahjoja, kunnianhimoa ja sitkeyttä tehdä kaikki se duuni minkä se vaatii... Eli heillä on selvä päämäärä, mutta veikkaan että jos se matka tuntuu silti tervan juonnilta, niin se päämääräkin jää saavuttamatta...

Tärkeintä on se, että teet sitä juttua sitten millä intensiteetillä tahansa, niin se tuntuu susta palkitsevalta...

^ Vastaa Lainaa


AnttiJ
Jyrkimmät
Mahalaskut

6993 viestiä

#11 kirjoitettu 03.09.2021 16:15

Olen sen verran lueskellut noita futisaiheisia artikkeleita, lehtiä ja kirjoja että jotenkin on tullut sellainen käsitys että:

- lahjakas + laiska --> pelaa juniorimaaotteluitakin, mutta saa fudut seuransa akatemiasta jossa ei velttoilua katsota yhtään läpi sormien. Puulaakisarjan tuleva tähtipelaaja, joka jaksaa pelata kaksvitosena max. puoli tuntia höntsää.

- riittävän lahjakas + kova harjoittelemaan --> ei useinkaan saa sopimusta kasvattajaseuraansa, mutta saattaa nousta huipulle vähän vanhemmalla iällä ja usein alasarjojen kautta joissa saa näyttömahdollisuuden. Juoksee kolmevitosenakin boksista boksiin vaikka jatkoajan loppuun asti. Valioliigan mestari ja maalikuningas Leicesterin Jamie Vardy pelasi pitkään ns. sunnuntaisarjaa ennen kuin mies napattiin suurempiin kuvioihin.

- lahjakas + himoharjoittelija + oikea kehitysympäristö --> seuraava Messi joka rikkoo 10.000 harjoitustunnin rajan teini-iässä, nousee huipputasolle jossain suurseurassa heti parinkympin jälkeen ja jatkaa maalikuninkaana nelikymppiseksi asti. Voi hyvin olla, että norjalainen Håland kuuluu tähän joukkoon jos managerin ja pelaajan isän taustakuviot eivät sotke pojan päätä.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13695 viestiä

#12 kirjoitettu 03.09.2021 19:53

Tossa vielä pari lyhyttä videota aiheeseen liittyen:


Bill Gates on Expertise: 10,000 Hours and a Lifetime of Fanaticism
Rick Beato: Is The 10,000 Hour Rule Myth or Reality?


Ja kuka muuten on tämä Rick Beato? No hän on eräänlainen musiikin monitoimimies, joka on ollut monessa mukana, ja joka muuten tekee hemmetin hyviä ja asiallisia YouTube videoita:

Wiki: Rick Beato


Rick Beato on myös luennoinut musiikista yliopistotasolla sen lisäksi, että omistaa studion ja on itse tehnyt musiikkia, ja hän on kirjoittanut 500-sivuisen oppaan musiikin teoriasta, joka kulkee nimellä "The Beato Book":

The Beato Book 4: A Creative Approach To Music Theory And Improvisation For Guitar And Other Instruments


Itselleni tuo kirja on aivan liian edistynyt, mutta joku jolla on sopivasti teoriaa hallussa, saattaisi saada tuosta opuksesta paljonkin hyötyä... Ja käsittääkseni tuo opus on pääasiassa kitaristeille suunnattu...

^ Vastaa Lainaa


Uppe
U.K. Arpo &
Täyskeno

1768 viestiä

#13 kirjoitettu 04.09.2021 07:17

geeli kirjoitti:

Mutta on mielenkiintoista miettiä, että mikä se lahjakkuuden ja työn tekemisen ja harjoittelun suhde pitäisi olla, jos huipulle tai ammattilaiseksi meinaisi.


Rolling Stonesin rumpali huokaisi haastattelussa, kun bändi oli ollut kasassa 25 vuotta, että 20 vuotta odottelua ja viisi vuotta soittoa. Kannattaa huomioida.

^ Vastaa Lainaa


AnttiJ
Jyrkimmät
Mahalaskut

6993 viestiä

#14 kirjoitettu 04.09.2021 07:38

urpoarpo kirjoitti:

Rolling Stonesin rumpali huokaisi haastattelussa, kun bändi oli ollut kasassa 25 vuotta, että 20 vuotta odottelua ja viisi vuotta soittoa. Kannattaa huomioida.


Sama suhde kuin 70-luvun alussa intin maastoharjoituksissa.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13695 viestiä

#15 kirjoitettu 04.09.2021 14:30

Tossa muuten hauska ja hyödyllinen muutaman minuutin video, jossa on vertailtu sitä, kuinka nopeasti eri kieliä oppii puhumaan...


Time It Takes To Learn Languages | Comparison


- Helpoimpien joukossa on espanjan, italian ja ranskan kielet, joiden oppimiseen kuluu alle 600 tuntia...
- Viisi vaikeinta on korean, japanin, arabian sekä mandariini- ja kantonin kiinan kielet, joiden oppimiseen kuluu kaikkiin yli 2000 tuntia...
- Suomen kielen oppii 1500 tunnissa...

Tämä koko homma siis sellaisen henkilön kannalta, joka puhuu äidinkielenään englantia...

Selvästikin suomen kieli on suht vaikea, mutta ei ihan kaikista vaikeimpien joukossa kuitenkaan...

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu