Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Miten cool editillä saa muutettua vokaalit smoothimmaksi?


Ristin0lla

#1 kirjoitettu 24.09.2002 14:26

Eli miten saatte äänenne niin smoothiks ku ootte nauhottanu jonku kipaleen. Ite käytän cool edittiä ja ois mukava tietää miten äänen sais mahdollisimman smoothiks. Ja miten siinä pystyy käyttää sellast kaiku-efektiä...auttakaa!!
Olis monta biisiä jotka pitäis nauhottaa mut haluisin muokata vokaali-osuutta niin että kuulostais mahd. hyvältä koska tää mun vitun kusipää ääni kuulostaa liian "tuimalta".....eli kertokaa vinkkejä!

^ Vastaa Lainaa


DjLime
2918 viestiä

#2 kirjoitettu 24.09.2002 14:31

Kaikua saa tehtyä vaikka esim. tavallisessa ääninauhurissa. Lisää kaikua tai nopeutta toiminnoilla... vaatii et file on wav muodos. Ei siihen mitää ihme ohjelmia tarvita. Toinen vaihtoehto on et nauhotat vokaalit ja (säädät niitten diskantit, bassot ja kaikken mahollisen kohallee) muun biisin eriksee ja sit lisäät siihin ne vokaalit niiku haluut...

Kokeile nyt eka sitä ääninauhuria. Tosi helppokäyttönen ja varmasti tulee sopiva kaiku...

^ Vastaa Lainaa


Ristin0lla

#3 kirjoitettu 24.09.2002 14:59

Ok...mut jos joku tietää miten cool editillä saa säädeltyä ääntä smoothimmaksi niin voi kertoa...

^ Vastaa Lainaa


efunkelist
217 viestiä

#4 kirjoitettu 24.09.2002 15:03

siis millä tavalla smoothimmaksi? käytän itse cooledittiä ja siinä on itsessään mielestäni ihan riittävät ekvalisointi/kompressio/kaiutus-ominaisuudet jolla kyllä saa vokalisoinnit miksattua. yleensä reverbi on se peukalo-apu vokaalisoundeissa. kokeile niitä. ja netistä löytyy massoittain ilmaisia(tai demoversioita kaupallisista) direct-x-pluggareita joilla voi muokata ääntä. mikä versio sulla on cooleditistä?

^ Vastaa Lainaa


Enforce

#5 kirjoitettu 24.09.2002 15:07

Kompressoinnilla ja EQ:lla saa laulusta enimmät nyanssit pois jos niin tahtoo. Kaikuja löytyy cool editistä pitkä liuta (unohda vaan ääninauhurit suoraan) effects -> delay effects -> siellähän niitä sitten piisaakin. Kokeilemalla selviää. Itse teen vokaaliraidan editoinnin seuraavassa järjestyksessä:

Ensin kompressointi (effects -> amplitude -> dynamics processing), käytän yleensä valmista presettiä, niitäkin löytyy sieltä liuta. Sen jälkeen vähän limitteriä (effects -> amplitude -> hard limiter). Sitten mahdollinen ekvalisointi ja taas kompuraa jos tarve vaatii. Lopuksi efektoinnit kuten kaiut sun muut.

Räpläämällä noita juttuja oppii käyttämään niitä aina tarpeen mukaan. Ota joku wavi uhriks ja lähe kokeilemaan mitä kaikkea sille pystyykään tekemään.

^ Vastaa Lainaa


Ristin0lla

#6 kirjoitettu 24.09.2002 15:12

Kiitoksia vinkeistä...täytyykin heti kokeilla. Harjottelemalla sen oppii...täytyy kokeilla jollain wavilla tota säätämistä. Siis ne löytyy tuolta effectseistä kaikki millä pystyy säätämään vokaaleita?
Mulla on cool edit 2.0 versio....

^ Vastaa Lainaa


Enforce

#7 kirjoitettu 24.09.2002 16:14

Aivan, ja effects osastolta nyt löytyy tarvittavat työkalut perusmuokkailuun koskien kaikkia "instrumentteja". Tässä vielä lainaus djjurnan kirjoituksesta tuonne toiseen aiheeseen:

Laulu:
------

Yleennsäkin kannattaa miettiä minkälaisen äänen sävyn haluaa biisiin. Hakeeko pehmeää, karkeaa, tummaa ym. lauluääntä ja tekee mikkivalinnat sen mukaan. Yleisesti ottaen konkkamikit soveltuvat erinomaisesti laulun äänittämiseen niiden erityisen herkkyyden sekä laajan taajuusalueen takia. Putkimikit ovat edelleen yleisiä niiden kuuluisan pehmeän soundin vuoksi. Pop filtteri mikin eteen suhinoitten kahinoitten ja kihinöitten estämiseksi.
Raskasta Eq:n käyttöä kannattaa välttää ja siksi mikkivalinta on se tärkein ja ensisijaisin "muokkaus menetelmä" luonnollisuuden säilyttämiseksi; tämän jälkeen turvaudutaan vasta tarpeen mukaan muuhun prosessointiin.

Signaali ajetaan kompuran läpi lähes poikkeuksetta. Mitään kompuran "aina toimii" -säätöjä ei ole olemassa mutta yksi toimiva perus kikka on joka toimii useissa tapauksissa: Laululle hyvä lähtökohta on kymmenkertainen release-aika attack-aikaan verrattuna mutta kuitenkin ainakin nelinkertainen... Nuo on tietty makuasioita joista ei pidä kiistellä.

Toinen juttu on De-esser limitointi joka vaimentelee laululle tyypillisiä kovia äs ja tee äänteitä. Kompurasta voi tehdä s-limitterin yhdistämällä siihen eq:n ja vaimentamalla alataajuudet sekä korostamalla ylä taajuuksia (ässän taajuusalue on jotain 8k-10k), näin kompressori reagoi ja prosessoi paremmin kyseisiä ylätaajuuksia ja tätä kutsutaan ns. taajuudesta riippuvaksi limitoinniksi.

Perus efektinä on poikkeuksetta reverbi. Syvyyttä lisää tuo delay-kaiut ja esim. chorus tuo kanssa joissain tapauksissa mukavaa ilmavuutta ääneen. Erittäin nopea delay vasemmalta oikealle toimii hyvin tapaus kohtaisesti sekä toisen stereokanavan vaihetta rukkaamalla tekee ihmeitä niinkun tuossa ylhäällä jo todettiin.

Tausta laulut/kuorot on kätevä mikittää stereopari systeemillä taikka vaikkapa kolmen hengen tausta laulu ryhmän jokaisen jäsenen mikkisignaali on hyvä panoroida eri paikkoihin stereokuvassa.

^ Vastaa Lainaa


bze
2682 viestiä
Ylläpitäjä

#8 kirjoitettu 24.09.2002 17:00

Hyviä vinkkejä.. Big up.

^ Vastaa Lainaa


Ristin0lla

#9 kirjoitettu 24.09.2002 21:37

ohhoh...sieltäpä tuli paljon asiaa. No täytyy nyt kokeilla cool edit 2.0:sta tuolta effects osastolta. No mut kertokaa vaan lisää vinkkejä...

^ Vastaa Lainaa


Jezmilar

#10 kirjoitettu 24.09.2002 22:24

Muistakaahan sitten, että kuten muissakin soittimissa, soundin värikkyyteen ja laatuun vaikuttaa eniten ja määräävästi itse äänilähde, eli tässä tapauksessa vokalisti.

Mikilläkin on suuri vaikutus, mutta sillä ei voi korjata puutteita, kuten ei millään muullakaan laitteella.

Kompura ehdoton, sillä saat voimakkuuden niputettua, vaikka räpätyksessä dynamiikasta voi olla hyvän vokalistin kanssa hyötyäkin.

Vaikka DE-esser onkin kiva laite, sillä on kuitenkin tapana poistaa myös särmää. Hyvä vokalisti ei tarvitse de-esseriä kuin vähän, jos lainkaan. Kyse on siitä että treenaa vokalisoinnin eri osa-alueita monipuolisesti.

Kaikua aina jonkin verran, jottei olisi liian kuiva. On kuitenkin mahdollista äänittää laulu esimerkiksi sellaisessa huoneessa, missä on oma kiva ambienssi, ja nauhoittaa sen huoneen kaiut ja resonanssit. Kokeilkaapa vaikka kylppyhuonetta, tai pientä vessaa - ei välttämättä käyttökelpoinen, mutta antaa ideaa mahdollisuuksista.

Tää on mielipide, mutta mun mielestä harmonizerit, vocoderit ja auto-tunet joutais hevon kuuseen. (eikä kukaan ota sitte itteensä... )

^ Vastaa Lainaa


Ristin0lla

#11 kirjoitettu 24.09.2002 23:01

Tossa tuli kanssa varmaan aika tärkeä pointti...mut jos jollain ois kokemuksia tosta cool editistä niin kertokaa ihmeessä. Laittakaa vaan muitakin vinkkejä tänne...

^ Vastaa Lainaa


Ristin0lla

#12 kirjoitettu 25.09.2002 15:37

joo kyllä dynamic process ja reverb on todella hyödyllisiä...koko ajan tässä harjottelen noilla waveilla säätämistä ennenku rupeen vääntämään omia biisejä valmiiksi...mut laittakaa vinkkejä vaan jos niitä löytyy...

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu