Mitä kuuluu, neiti Aika? (demo)

Aurinkokenno | 20.12.2007 | Rock
2:22

Säv., san.: Jani Koskinen
Sov.: Aurinkokenno
---
Jani: laulu, sähkökitarat
Pekka: basso
Tuomo: rummut

8.40   2926 kuuntelua

Kappaleen sanat

Mä tiedän kyllä hyvin että
ihmisen saa kyyneliin
jos vetoo siihen mikä piirtyy
aivokuoren anturiin
tai ihan vaikka pikkupikku
sydänsydänpalasiin

mä tiedän kyllä, tiedän kyllä
ketä tahdon kätellä
kun kansat kohtaa, kellot siirtyy
mutta pikkuviiveellä
mä tiedän kyllä, tiedän kyllä
ketä tahdon kätellä

mitä kuuluu neiti Aika
ootko ajan hermolla
samalla niin kokenut
ja neitsyys tallella
yksipuolisuus on
kaksi puolta kerralla
mitä kuuluu neiti Aika
ootko ajan hermolla

mä tahdon kyllä jumalauta
elämääni koskettaa
ja toisen elämää jos sais niin
se ois vielä upeempaa
nääs harva elämässään pystyy
oikeasti koskettaan

tää pikkupikkusydänparka
arka kovin – ajatella!
osaa, taitaa, väittää että
jumala on taidetta
tää tikkutikku tietää kyllä
ketä tahtoo rakastella

mitä kuuluu neiti Aika
ootko ajan hermolla
samalla niin kokenut
ja neitsyys tallella
yksipuolisuus on
kaksi puolta kerralla
mitä kuuluu neiti Aika
ootko ajan hermolla

vai onko sulle paikka jossain
luojan selän takana
kun kirkonkellot loppuun soi
sä olet niille pakana

mitä kuuluu neiti Aika
oothan ajan hermolla
samalla niin jyvä sekä akana
neiti Aika, ootko ajan hermolla

mitä kuuluu, neiti Aika?

Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään

Olin vain tuuli 04.01.2010
Jänskät lyriikat, kuin tarttuva sanaleikki. Laulajan ääni ei enää yhtä lapsekas kuin mitä aiemmissa ralleissa, mutta mielestäni (vaikka toki persoonallisuus kunniaan) ääntä tulisi edelleen kehittää.
Kipale alkaa jokseenkin puuduttaa keskivaiheilla, kaipais jotain lisäkoukkua?
0   +1 +2
 
Teuvo Töhvelö 02.03.2008
Heti ensialkuun todettakoon että seuraavassa kuultavia kriittisiä äänenpainoja ei pidä ajatella musertavina vaan rakentavina. En olisi kommentoinut näin pitkästi, mikäli olisitte mielestäni toivottomia.

Sävellyksenä kappale oli nähdäkseni kovin perinteinen. Tämä ei välttämättä ole huono asia, mikäli tarkoitus on jättää tilaa lyriikoille, kuten tässä on kenties ollut tarkoitus. On kuitenkin syytä muistaa, että perinteinenkin sävellys voidaan tehdä hyvin tai huonosti. Tästä en sano muuta kuin että suunta on oikea, mutta osien vaihtumisia olisi kyllä syytä hieman miettiä. Varsinkin säkeistöstä kertosäkeeseen siirtyminen töksähtää ikävästi. Se ei ole pelkästään sävellyksen vika, mutta siihen palaan jäljempänä.

Sanoituksia on kehuttu paljon, ja minunkin pitänee antaa niille tunnustusta: tekstistä löytyy muutamia hyviä oivalluksia, kuten vaikkapa tuo edellämainittu "samalla niin kokenut ja neitsyys tallella" tai toisen säkeistön koukunomainen "pikkupikku" - "tikkutikku" -toisto. Kuitenkin haluaisin kysyä, että mistä lyriikat oikeastaan kertovat? Mitä niillä halutaan sanoa? Itselleni tämä jäi hieman epäselväksi ja muutamat kömpelöntuntuiset kohdat (lopun kulunut "takana - pakana" -riimipari sekä "Yksipuolisuus on kaksi puolta kerralla", joka on suuresti vaarassa syyllistyä mukasyvällisyyteen) saavat miettimään, tietääkö tekstittäjä itsekään mistä puhuu vai onko teksti "suoraan sydämestä" - ilmaisu, jota aloitteleva lauluntekijä käyttää kun ei viitsi nähdä korjaamisen, hiomisen ja selkiinnyttämisen vaivaa.

Nykyisellään lyriikoissa on melko mutkikkaita lauseita, jotka eivät kertakuulemalla selviä. Lisäksi on muutamia kohtia, kuten "Arka kovin - ajatella", joita on mahdoton laulaa ymmärrettävästi - ne toimivat vain luettuna. Toivoisin tekstiin vähemmän koukeroista ilmaisua. Esimerkiksi ensimmäisen säkeistön ensimmäinen puolikas menee nyt kuulijalta aivan varmasti ohi. Tätä ei pidä käsittää väärin: en tahdo että tekstin ajatusta tyhmennettäisiin. Tahdon, että se ajatus tulisi paremmin esille.

Kaiken tämän haukkumisen jälkeen on ehdottomasti annettava tunnustusta siitä, että joku viitsii panostaa lyriikoihin. Liian monesti ne nähdään enemmänkin välttämättömänä pahana.

Laulaja, mitäpä jos menisit laulutunneille? Nykyisellään kappaleen melodiasta on paikoin vaikea saada selvää, koska solistin laulama sävel tuntuu sijoittuvan niin lahjakkaasti kaikkien sävelten väliin. Monesti tällaista laulutapaa kuulee perusteltavan epämääräisellä mutinalla "persoonallisesta tyylistä" ja "alkuvoimaisesta tulkinnasta", mutta jos lauluääni ei soi kauniisti yhdessä kitaran ja basson kanssa eikä liioin aiheuta kuulijassa epävireisyydellään mieletöntä tunne-elämystä vaan pikemminkin jonkinasteista ärtymystä, voivat laulutunnit olla paikallaan. Ne ovat paikallaan myös siksi, että laulusuoritus ei ole lainkaan toivottoman huono: rytmisesti siinä on paljon hyvää. Äänteet putoilevat suusta kohtuullisen svengaavasti ja ymmärrettävästi. Sanoista saa hyvin selvää.

Mutta hengitys! Siihen tulisi kiinnittää huomiota. Nyt se on melkoisen taitamatonta haukkomista, erityisesti kertosäkeen alussa, mikä osaltaan töksäyttää säkeistöstä kertosäkeeseen -vaihdosta. Miksi laulaja vetää henkeä, laulaa yhden sanan ("mitä") ja vetää taas henkeä? Sanoihin tulee aivan turhaa hätäilyn makua.

Summa summarum: lupaavaa, mutta vielä kaipaa hiomista! Numeroa en anna - jääköön se puuha matemaatikoille, jotka tunnetusti kaikenlaisia suureita ja sensemmoisia rakastavat.
0   +1 +2
 
9
Herra Sikiö 31.01.2008
hieno kappale ja sopivan mittainen. Piempänä oli ehkä käynyt jo puuduttamaan mutta tällaisenaan toimi hienosti. Säkeistö oli ehkä enempi miun makuun kuin kertsi. Kertsin alku, jossa meno vähän pysähtyy, ei miusta ollu niin toimiva kuin muuten. Se on ainoa pikku miinus, jonka keksin. Muuten tosi mainio teos.
0   +1 +2
 
6
Nasic 20.01.2008
Kuten moni muukin jo sanonut, niin tuli kyllä Zen Café mieleen...mut joo, oli kyllä nyt kivempi kuulla tää paremmanlaatusena.
0   +1 +2
 
9
Coivisto 14.01.2008
Tässähän on hieno meno näin alkuun päätän todeta.
Loistava sävellys siinä mielessä että se toimi yksinkertaisesti.
Ei liian yksinkertainen, eikä niin monimutkainen että se karkoittaisi tälläisen musiikin ystävät pois.

Sanoituksista pitää sanoa vähintään sen verran että,
*Samalla niin kokenut ja neitsyys tallella*
tuo on ihan loistava kohta biisissä. Ei pelkästään sanoitukset olleet kohdillaan vaan se miten ne lämäistiin pöytään.
Laulaja oli uskottava ammatissaan ja se on mikserin artisteissa aina silmiin pistävä luonne.

Saundeissa ei ole mitään valitettavaa.
Jos tämä työstetään loppuun demo asteelta niin ei paljoa tarvi alkaa viilaamaan. Melkein finaalissa oleva kappale. Itse ainakin pidän.
0   +1 +2
 
TTanj_ 05.01.2008
Tuli kyllä Zen Cafe Mieleen.. Mun musamaku ei kyllä kohtaa tämän biisin kanssa eikä se sen takia minuun suuremmin kolahda...
0   +1 +2
 
9
Borborygmia 29.12.2007
Kiintoisaa. Oikein hyvä kertosäe, en olisi muuten edes kuunnellut loppuun, mutta kun se alkoi, oli pakko kuunnella loppuun. Muuten oli vähän tylsempää.
0   +1 +2
 
9
Kare_ 29.12.2007
Todella heti tuli mieleen Zen Cafe! En tiedä mitä sanois, toimiva ralli - tykkään.
0   +1 +2
 
8
mouse 27.12.2007
Hyvä ääni laulajalla,ihan hyvä kokonaisuus:)
0   +1 +2
 
9
Marjamaa 24.12.2007
kivan kuuloset sanat ja kivan popikas melodia ja soundi puolella ei ole valitettavaa!!
0   +1 +2
 

Sivut: 1 2