Laivareissu

3:11

v3
Biisi on sit ihan vitsi:)

0.00   162 kuuntelua

Kappaleen sanat

Naama kohti katajan nokkaa,
Naisia iskee jos on pokkaa,
Jakea jotain vaivaa, sanoi sattuu mahaa
joi kossun ennen laivaa, kun se tuli satamaan
Kukaan ei halu että tää reissu menee hukkaa
pistetään Jake suoraan putkaan

Laivalle päästyä ei viinalta säästytä
Baaritiskillä vanha nainen kysyin lähe panee
Otin tuoppini ja lähin hanee
Huusin sille kaukaa että mä en tullu tänne panee


Lupasin tarjota kavereille kierroksen
Vessassa huomasin että selvinpäin en ole en
Laivalla humalassa kyllä sopii
Paska juttu on vaan se että mulla jäi lompakko kotiin

Toivon että joku taikoo mut pois
Joku muu sen kavereiden viina laskun maksaa vois
Näin kesällä tekee mieli lähteä käymään kalas
Hirvee morkkis on että tekis mieli hypätä kannelta alas


Tunti ollaan laivalla oltu ja hirveesti on ehtinyt tapahtuu
Olo on nyt sellanen, että haluis olla joku muu
Onneks laivalla ei ole kyttii otin tän Tukholman risteilyn ilman hyttii

Mä kyllä pärjään ei huolen häivää
vaikka tää risteily kestää 2 päivää
Tulee ruotsi nähtyä selvinpäin

Luulen että mun risteilyt oli nyt tässä
Kavereitakaan en uskalla enää edes nähdä






Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään

Snacke 10.07.2023
Jotenkin heiluvassa veneessä äänitetyn tai ainakin visioidun oloinen. Tykkään suomen kielestä. Oopperallinen. Melko pitkä, tulee mieleen miksi en parin tietyn kaveri kanssa aio mennä laivalle tai edes kaljalle enää koskaan. Ehkä jopa pisteitä, tykkään tarinallisuudesta ja talking blues tilityksestä vissiin jollakin tasolla.
+1   +1 +2
 
Nyhde 04.07.2023
Ja sitten ollankin hieman erilaisissa tunnelmissa!

Jos Road 66 ei tarjoillut paljoakaan persoonallista otetta, tässä sitä on senkin edestä. Tavallaan pidän siitä, miten umpipäihtyneeltä laulusuoritus on saatu kuulostamaan. Niin vire, tulkinta kuin tahdituskin tuntuvat kaikki siltä, että tässä vedetään nyt ties kuinka monennetta päivää läitamyötäisissä.

Olipa kyse sitten todellisesta päihtymyksestä tai vapaamuotoisesta tulkinnasta, ratkaisu toimii kappaleen viitekehyksessä jotakuinkin niin hyvin kuin se vain voi. Mikä ei tässä yhteydessä tarkoita paljoakaan.

Kappale on lopulta hyvin uuvuttavaa kuunneltavaa. Tausta toistaa itseään enemmän kuin olisi tarpeen, eikä päihdekuvaus tarjoa mitään erityisen tuoretta kulmaa kuningas alkoholin kurimukseen.

Sekä kappale että sen kertoma tarina olisivatkin voineet hyötyä suuresti pienistäkin muutoksista. Kappaleen rakenteeseen olisi helposti mahtunut pari erilaista osiota. Eri tempoja, eri sointukuvioita, erilaista soitantaa, eri tunnelmia. Päihtyneisyyden kaaosta olisi voinut korostaa niin monin eri keinoin, että niihin tarttumatta jättäminen tuntuu lähinnä haaskatulta tilaisuudelta. Samoin myös tarinaan olisi aivan hyvin voinut kirjoittaa joitain hieman yllättävämpiäkin käänteitä.

Niiden avulla kokonaisuus olisi voinut nousta kiinnostavammaksi. Surrealistisemmaksi tai polveilevammaksi, se on lopulta taiteilijan oma valinta, mutta suuntaan tai toiseen sen olisi ollut hyvä liikkua. Nyt vain laahataan samoissa tunnelmissa alusta loppuun ilman, että kuulijalle annetaan varsinaisesti mitään syytä keskittyä kuulemaansa.

Entäpä ne sanat sitten? No, haparoivaan tajunnanvirtaan tässä on kaiketi tähdätty, mutta kokonaisuus jättää aika kylmäksi. Minäkertoja toimittaa stereotyypin rooliaan ilman juuri mitään mielenkiintoisia piirteitä, jotka saisivat hänen edesottamuksistaan kiinnostumaan. Paljon olisi voinut ihan lyyriselläkin puolella tehdä toisin, mutten taida jaksaa purkaa tätä sen yksityiskohtaisemmin, kun tekijä itsekin painottaa, miten "biisi on ihan vitsi". Sanottakoon näin, että edes jo pienellä lisäajatuksella ja -kehittelyllä kappaleesta olisi varmasti voinut tehdä huomattavasti mielenkiintoisemman myös sanataiteensa osalta.

Teknisestä puolesta en jaksa näin puoliteholla tehdyn biisin kohdalla paljoa puhua, mutta kyllähän tämä teknisestikin täydeltä alisuoritukselta kuulostaa.

Olipa kyseeessä sitten vitsi tai ei, kappale ei toimi edes sellaisena, koska se onnistuu vain ja ainoastaan pitkästyttämään, ei huvittamaan.
+2   +1 +2