Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Sähköurkujen fiksaamisesta

e2
e2
2634 viestiä

#1 kirjoitettu 26.06.2007 17:22

Ostin tossa pari kuukautta sitten kirpputorilta vanhat sähköurut (eko sj-49). Ihan kivasti toimi ja varsin mainio retro lo-fi-soundi siinä oli (siihen nähden, että hinta oli 5€), kunnes joskus lähiaikoina siitä ei enää lähtenytkään ääntä (hinta oli tosiaan 5€). Äsken päätin avata vehkeen ja kattella piireihin vikaa etsiäkseni, vaikken elektroniikasta paljoa ymmärräkään. Kuitenkin taisin löytää vian, sillä löysin pikkasen hapettuneen, palaneen sulakkeen, (jossa lukee FUSIT 100mA 250V. suunnilleen ton näkönen). Eli ratkaisu ongelmaan on (toivottavasti) sinänsä jo selvä, mutta en jaksa nyt lähteä sulaketta kaupungilta metsästämään, niin aattelin, että voiko semmosta ohittaa laittamalla sinne jotai omaa viritelmää? Ja jos se on turhan vaarallista tai typerää tms. niin mistä tommosia sulakkeita voi ostaa?

Niin ja semmonen juttu vielä, että ensimmäinen kerta kun vehjettä soittaessa ääntä ei enää lähtenyt oli silloin kun olin liittänyt urut mikseriin urkujen kuulokeliitännästä monojakkipiuhalla. Siitäköhän se sulakkeen kärähtäminen johtui? Samaa kuulokeliitäntää olen ennenkin käyttänyt kuulokkeilla kuunteluun sekä äänikorttiin liittämiseen stereojakki->rca-piuhalla. Eli pitääkö tosa sitten välttämättä olla stereojakki?

Ja sit kans jos joku osaa neuvoa vinkkejä siihen miten pääsis eroon vittumaisesta rätinästä, joka kuuluu urkujen volumefaderiä siirrettäessä (tämäkin siis kuuluu yhä kaiuttimessa/kuulokkeissa, vaikka koskettimien painamisesta tai rytmikoneen kytkemisestä ei kuulu mitään)?

PS. tekisi mieli bendata tuota rytmikonetta, mutta sitähän ei kai parane mennä tekemään, kun on verkkovirralla toimiva vehje..

^ Vastaa Lainaa

Thimns
Thimns
4926 viestiä

#2 kirjoitettu 26.06.2007 18:04

Tämmönen? En kyl tiiä kannattaako 40 sentin sulakkeesta maksaa kauheesti postikuluja... Enkä tiiä mistä noita voisit hakee kun en tiedä missä asut. Motonetista tai Biltemasta tuskin löytyy, saatan kyllä olla väärässäkin.

En lähtis 100 mA sulaketta ohittelemaan millään, sen kun pitäis kärähtää todellakin jo yli 100 mA vikavirrasta, mikä taas tarkoittaa että se sulake suojaa jotain piiriä (tai useampaa) joka takuuvarmasti kärähtää yli 100 mA virrasta. Ja jos tämä piiri on katsottu aiheelliseksi suojata sulakkeella, on piirin kärähtämisestä varmasti (suhteellisen) tuhoisat seuraukset.

Mun käsittääkseni ei pitäisi olla mahdollista että se sulake on sen monopiuhan takia kärähtänyt. Mutta asian varmistaaksesi osta varmuuden vuoksi 2 uutta sulaketta ja kokeile! Mä voin maksaa sulle sitten sen hukkaan menneen 40 senttiä kun nähdään seuraavan kerran.

Se rätinä johtuu luultavimmin siitä, että volumepotikka on enemmän tai vähemmän paskana tahi sen juotokset on "kylmenneet". Anna (tai pyydä jotain teknisesti taitavampaa antamaan) vähän kolvista ja kokeile paraniko. Jos ei parantunut, tarttis varmaan se koko potikka vaihtaa.

Bendaaminen on Pelle Pelottomien touhua, älä sä semmoseen rupee. Mä voin kyllä koittaa vähän bendailla jos annat sen urun mulle, sehän on rikkikin ja kaikkee.

^ Vastaa Lainaa

Elektrojänis
Elektrojänis
3503 viestiä

#3 kirjoitettu 26.06.2007 19:36

Thimns kirjoitti:
Tämmönen? En kyl tiiä kannattaako 40 sentin sulakkeesta maksaa kauheesti postikuluja...

Toisaalta ennemmin ne postituskulut ehkä kuitenkin kuin alkaa sitä sulaketta millään korvailemaan. Se kun on siellä suojaamassa sen laitteen lisäksi soittajan henkeä.

Ja saahan noita halvemmallakin: http://www.yeoy.fi/ind...


Myydään tosin 10 pakkauksissa ja hinnasta puuttuu ALV joten kokonaishinnaksi tuleekin jotain 3€. Noh... On siinä sitten vielä 9 sulaketta varalla.

Lisäksi kannattaa tietysti miettiä miksi se sulake kärähti. Voi tietysti käydä niin että se teki sen vanhyyttaan, mutta sellainen on harvinaista. Se monoplugin kytkeminen siihen kuulokeliitäntään oikosulkee toisen kanavan. Useimmat laitteet kyllä kestää mokoman. Joka tapauksessa jos se sulake kärähti siksi, ja ohitat sulakkeen ja satut tekemään saman mokan uudelleen niin kärähtää jotain muuta kuin sulake. Muu on todennäköisesti kalliimpi ja vaikeempi korjata.

Jos se sulake kärähti jostain muusta syystä, niin se saattaa käräyttää sen seuraavankin sulakkeen saman tien. Siitä sitten tietää, että laitteessa on muutakin vikaa. Jos tuossa tilanteessa on sitten ohittanut sulkkeen jollain, niin sieltä todennäköisesti kärähtää taas jotain lisää.

Eli lyhyesti: Hanki uusi sulake.

e2 kirjoitti:
Ja sit kans jos joku osaa neuvoa vinkkejä siihen miten pääsis eroon vittumaisesta rätinästä, joka kuuluu urkujen volumefaderiä siirrettäessä (tämäkin siis kuuluu yhä kaiuttimessa/kuulokkeissa, vaikka koskettimien painamisesta tai rytmikoneen kytkemisestä ei kuulu mitään)?


Joskus potikan putsaaminen asiaan tarkoitetulla spraylla auttaa.

Esim tällanen: http://www.yeoy.fi/ind...

Näistä olen kuullut eriäviäkin mielipiteitä, mutta se taisi olla lähinnä jonkun DJ-mikserien yhteydessä joissa liukupotikan täytyy liukua todella liukkaasti (tuon rasva aiheuttaa hieman jähmeämmän liikkeen ,jollainen useimmissa potikoissa on vakiona). Itselläni tuo on toiminut hyvin jo aika monesti. Ainakin itse mieluusti kokeilen ensin tuota, koska seuraava vaihtoehto on potikan vaihtaminen. Joissain laitteissa potikat vielä tuppaa olemaan niin erikoista mallia ettei moisia edes saa ainakaan ihan helposti.

PS. tekisi mieli bendata tuota rytmikonetta, mutta sitähän ei kai parane mennä tekemään, kun on verkkovirralla toimiva vehje..


Suosittelisin että et bendaa. Jos tuntemusta sähkölaitteiden toiminnasta on vähän laisesti, niin saattaa saada sähköiskun. No saattaa sen saada vaikka sitä tietoa ja taitoa olis enemmänkin...

Kuoleminen rajoittaa musiikkiharrastuksesta nauttimista aika merkittävästi.

^ Vastaa Lainaa

Khimil
Khimil
2676 viestiä
Luottokäyttäjä

#4 kirjoitettu 27.06.2007 22:06

Itsehän korvasin joskus aika pienenä vahvistimen pari sulaketta naulalla kun paloivat jatkuvasti. Yksi idioottimaisimmista teoista mitä tällä saralla voi suorittaa. Sulakkeen jatkuva palaminen kertoo jostain viasta, jolta sulakkeet on alunperin kehitetty suojaamaan. Ei onneksi käynyt mitään, vahvistin ja moni muu sähkölaite meni sököksi kun salama iski 60-luvulla rakennetun omakotitalomme pihaan. Tarinalla ei siis ole varsinaista opetusta mutta sulakkeiden korvaaminen on aina huono juttu.

Edelleen, kannattaa tilata vaikkapa muutamat sulakkeet että voi jatkossa vaihtaa ilman postikuluja. Nyt kun saat tuliterän sulakkeen laitteeseen, voi sitä vähän tarkkailla. Jos sulakkeita palaa jatkuvasti ilman mitään erityistä syytä, on laitteessa todennäköisesti jotain vikana. Palaminen saattoi johtua myös monoplugin kytkemisestä stereojakkiin kuten Elektrojänö tuossa totesi. Jos kyse on tästä, se on helppo välttää pitämällä siinä vain stereoplugeja kiinni...

^ Vastaa Lainaa

Kostiainen
Kostiainen 

P. M.
Kostiainen
Project

6242 viestiä

#5 kirjoitettu 12.04.2022 10:43 Muok:12.04.2022 11:04

Eilen sain ilmaiseksi samanlaisen Eko SJ-49 soittimen. Sattumalta googlatessa löytyi tämäkin keskustelu.

Keskustelun aloittajalta on jäänyt huomaamatta että laitteen pohjaan on piilotettu normaali 6,3mm mono ulostulo kaiuttimelle.

Kaiutin on kiinni laitteen alkuperäisessä telineessä/pöydässä/jaloissa miksi sitä nyt kutsutaankin ilman erillistä koteloa ja on äärimmäisen epäkäytännöllinen jos ei halua soitinta kyseisessä telineessä pitää.

1. Olenko nyt ymmärtänyt oikein, että jos haluan yhdistää soittimen tuosta mono-ulostulosta kaiuttimeen niin käytän kaiutinkaapelia?

2. Mutta jos haluan yhdistää sen vahvistimeen (tai äänikorttiin) niin voin käyttää normaalia mono instrumenttikaapelia?

3. Toisaalta irtoaako tommosesta laitteesta edes semmosia tehoja että se voi vioittaa instrumenttikaapelin jos sitä käyttää kaiutinkaapelina?

Tosiaankin liitäntä on laitteen pohjassa. jos ja kun aioin soitinta pitää työpöydällä, täytyy kaapelin plugissa olla 90 asteen kulma. Kaiutinkaapeleita mulla ei ole tällä hetkellä "kulmikkaana", joten olisi helpompi käyttää normaalia instrumenttikaapelia.

Koskaan ennen en ole näitä asioita miettinyt mutta nyt pisti silmään vain tuo sulakehomma. En haluaisi rueta mitään antiikkista harvinaista sulaketta metsästämään. Laite toimii nyt mainiosti.

Tähän saakka olen uudemmissa kiippareista ottanut vaan äänen ulos sen kummemmin miettimättä kuuloke/output liitännöistä ja yhdistänyt normaalilla 6,3mm mono instrumettikaapelilla äänikortin mikrofoni/ line in -liitäntään.Edit. kuva laitteeesta Eko SJ-49 Kuvassa näkyy alkuperäisen kaiuttimen pöljästi suunniteltu sijainti. Neljällä ruuvilla kiinni heppoisessa kankaalla päällystetyssä pahvilevyssä, ei koteloa. Onneksi kaiuttimelle on liitäntä.

^ Vastaa Lainaa

ex4
ex4
301 viestiä

#6 kirjoitettu 17.05.2022 16:22

Kostiainen kirjoitti:

1. Olenko nyt ymmärtänyt oikein, että jos haluan yhdistää soittimen tuosta mono-ulostulosta kaiuttimeen niin käytän kaiutinkaapelia?

2. Mutta jos haluan yhdistää sen vahvistimeen (tai äänikorttiin) niin voin käyttää normaalia mono instrumenttikaapelia?

3. Toisaalta irtoaako tommosesta laitteesta edes semmosia tehoja että se voi vioittaa instrumenttikaapelin jos sitä käyttää kaiutinkaapelina?Tuon päätevahvistimesta lähtevän signaalin kytkemisen etuvahvistimeen kuulostaa lähtökohtaisesti aika hasardilta. Linjatasoinen signaali taitaa olla +/- 5V ja kaiutinliitännästä lähtevä signaali merkittävästi enemän. Säröä saa helposti aikaiseksi.

Kuinka paksua kaapelia tarvitaan riippuu virrasta. Sinällään oikein, että nuo äänikorttien tai vahvistimien sisääntulot ovat niin korkeaimpedansisia (satojatuhansia Ohmeja) että virtaa ei kaapelissa kulje kuin nimeksi. Kaiuttimissa impedanssi on taas pieni (4 tai 8 ohmia), jolloin virtaakin kulkee enemän. Mutta kyllä joskus paremman puutteessa on tullut signaalikaapelilla vedettyä kailottimet kiinni vahvariin eikä piuhat ole sulanut. En nyt mitään pitkiä vetoja lähtisi kuitenkaan tekemään. Varmaan hävikkiä matkalla on enemän se ongelma kuin kaapelin sulaminen. Joka tietysti sekin tapahtuu kun riittävän isosta vahvarista kääntää hanat kaakkoon.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu