Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Lähetetyt biisikommentit

Yhteensä 375 kommenttia.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Kallokellari - Without Rusty Crank 18.04.2009

Kallokellari - Without Rusty Crank
Uutta kallokellaria -- mitäs tällä kertaa? Jonnekin dark ambientin puolelle menee tällä kertaa, rutinaa ja kolinaa sellaisessa pikkaisen noisen puolelle menevässä fiiliksessä, mukana kekseliäästi käytettyjä äänisampleja ja puhetta. Ja kaikki sekoittuu yhdeksi tiheäksi kollaasiksi, josta ei noin vain mennä läpi, mutta maukkaita pieniä yksityiskohtia pystyy silti bongaaamaan sieltä täältä. Jep, hyvin kekseliästä kamaahan tämä. Projektin linja on edelleen tunnistettava; ilmeisesti näkemys siitä, mitä halutaan tehdä, on onnistuneesti siirtynyt audioksi.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Kallokellari - Useless Check-in 06.01.2009

Kallokellari - Useless Check-in
Kuulostaa lentokentältä, jolle ei mielellään jäisi pitkäksi aikaa. Tosin tuo kuvaus antaisi osviittaa siitä, että itse matkasta vasta epämiellyttävä (joskin ilmeisen vapauttava) kokemus saattaa tullakin. Tähän aikaan illasta joka tapauksessa melkoisen häijyä kuunneltavaa. Taidan mennä laittamaan valot päälle. Hyvin on tässäkin biisissä (onko biisi oikea termi tässä yhteydessä, jääköön pohdittavaksi) tajuttu se, että pienilläkin jutuilla pystyy saamaan paljon tunnelmaa aikaiseksi. Pointti on siinä, että olennaisimmat jutut syntyvät kuitenkin vasta kuuntelijan päässä. Kaikkea ei tarvitse antaa valmiina, vaan kuuntelijan kognitiivisiin kykyihin voi luottaa. Hyvä, oikein hyvä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Kallokellari - Kakaya´s Joy 14.12.2008

Kallokellari - Kakaya´s Joy
Kuten kaikki kunnon etnohaahuilu, on myös tämä biisi oikella tavalla pelottava, sillä tässä joutuu kohtaamaan peloista suurimman -- toiseuden. Sen edessä monilla menee jauhot suuhun, mutta rohkeimmat palkitaan kovilla elämyksillä. Iso kiitos häpeilemättömästä stereopanorointien käytöstä. Jos ja kun aletaan pelata pingistä stereokuvassa, niin silloin kannattaa mielestäni aina mennä reippaasti överiksi. Kuulokkeilla kuunnellessa syntyykin mukavan eksklusiivinen tunnelma -- on yksien äänien kanssa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Hiace & Pitsit - Jaw 14.12.2008

Hiace & Pitsit - Jaw
Leukaluiden värinästä on tehty auditiivinen tutkielma? Örinät alkupuolella tuovat mieleen joko aamukohmeloissaan tärisevän pultsarin Kontulasta, tai sitten jonkun onnettoman, jolta on juuri mennyt elämästä kaikki, siis aivan kaikki, pohja, eikä parka voi muuta kuin valittaa. Näiden visioiden tunnelmia kannatellaan intensiivin kärsimättä loppuun asti. Ja tähän sopii äkkilopetus oikein hyvin -- juttu jää avoimeksi. En tiedä, onko tässä ollut tekijällä kristallinkirkas visio siitä, mitä halutaan saada aikaan, vai onko lähdetty reippaasti tutkimaan tuntematonta ilman aavistustakaan onnistumisesta. Se on yhdentekevää, kun homma toimii.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Kerran 28.10.2008

IVB - Kerran
Leuka loksahti lattiaan, kun biisin pisti soimaan, ja punksahauksen sijaan tarjolla olikin suorastaan letkeää menoa. Ei huono kuitenkaan; punkballadi on vaativa taiteenlaji. Ja kun on pari kertaa itsekin syystä tai toisesta jäänyt tien päälle kulkupelin hyydyttyä, osaa löytää tekstistä tarttumapintaa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Joulu '39 28.10.2008

IVB - Joulu '39
Tässähän on melkoinen pro-meininki vanhempiin biiseihin verrattuna. Nysväilyyn ei kuitenkaan ole syyllistetty, vaan turpaan vedetään edelleen, mitä nyt astetta tiukemmin soitettuna ja äänitettynä. Biisin lopetus tuntui ekalla kerralla pikkasen töksähtävältä, mutta toisella kuuntelulla tajusin, että sehän on vallan mainio päätös biisille.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Kallokellari - Abysses Whisper 14.12.2008

Kallokellari - Abysses Whisper
Mitäs se yksi viiksiniekka sanoikaan kuiluun tuijottamisesta? Käykö tässä jotenkin samoin -- jos biisiä kuuntelee tarpeeksi kauan, se alkaa kuunnella sinua? Rituaalimeininki on tavoitettu, en tiedä onko moiseen tarvittu edes peyote-kaktusta tahi kärpässieniä. Vapaa rytmi ja muutenkin vapaa meininki riittävät moiseen. Melodia ja harmonia on karsittu tarpeettomina, mukana on vain äänenvärit ja tärkein, eli rytmi. Eikä koskaan tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Täytyyhän tälle projektille faniutua, kun lähtökohdatkin ovat jo tällä tasolla.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Tullimies Tommi 16.01.2008

IVB - Tullimies Tommi
Hahaa, pitihän se arvata, että kun biisin aiheena on tullimies, tulee jossain vaiheessa kuvaan varmaankin ns. kumihanskatarkastus. Eikä tarttenut pettyä. :-) Muutenkin tokassa säkeistössä on parhainta riimittelyä, mitä on alkuvuoden aikana tullut vastaan. Musan puolesta jälleen mainiota ramopunkkia, missä ei ole turhia soolo- tms. osuuksia. Sen sijaan pieni ja oivaltava koukku tuli jälleen lyhyiden rumpubreikkien muodossa, hieman samaan malliin kuin putkimies-biisissä. Hyvä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Ööliääliöt 04.01.2008

IVB - Ööliääliöt
Uutta matskua, hyvä. Jo nimestä voi arvata, että nyt tulee varmaan kiukkuista punkkia, ja sitähän sieltä tulikin. Muotovalio punkbiisi ekasta riffistä lähtien. Helvetin hyvä idea muutenkin kostaa treeneistä sluibailu tekemällä velttolijoista hilpeä pilkkabiisi. Tätä ideaa pitää jonakin päivänä soveltaa itsekin.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Täti 04.01.2008

IVB - Täti
Tähän mennessä kuulemistani biiseistänne tämä oli sitä "musikaalisempaa" osastoa, eli ei ihan pelkkää sahaamista. Todella mainio kitarariffi, ja erityisesti tuo hieman yllättävä lyhyt väliosa pistävät myhäilemään. Ja hyvä teksti taas kerran. Toisinaan täti-ihmiset eivät ymmärrä toisten ihmisten eksistentialistisia valintoja. Tätiparat. Siinähän kärvistelevät.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - EU on Neuvostoliitto 05.01.2008

IVB - EU on Neuvostoliitto
Ja tehän otatte kantaa! Kieltämättä koko EU menee toisinaan byrokratiassaan niin kädettömille linjoille, että sitä on aika vaikea hahmottaa. Kai se johtuu siitä, kun pitää tehdä kompromisseja koko perkeleen maanosan kanssa. Ja itse biisi on vedetty jälleen hyvällä vimmalla sisään. Ei t urhaa hissuttelua, vaan reipasta mäiskimistä. Ei armoa. Hyvä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele FEL - Hasekki 22.07.2007

FEL - Hasekki
Kuka vittu on Dominik Hasek? Eikun niin, sehän on jääkiekkoilija. Noh. Biisissä oli hauskaa breakbeatia, ja sen päälle oli sitten lätkitty kaikenlaista tynkämelodiaa ja erinäkisiä efektejä. Ihan sinänsä mielenkiintoinen keitos, muttei välttämättä kanna ihan kokonaan neljän ja puolen minuutin kestoaan - olisin voinut helposti kuvitella toimivan minuuttia lyhyempänä paremmin. Ei tässä nytkään suuremmin vikaa ole, ihan omaperäistä kolistelua kuitenkin. Tosin muistelisin, että projektilta olen aiemmin kuullut vielä tätäkin omaperäisempää ja härömpää tavaraa - tämä lähestyi jo hienoisesti valtavirtaa. Niin. Vähän ADHD tämä oli, ja siksi ei minustakaan irtoa tähän hätään tämän enempää. Se vika niitti jäi puuttumaan, valitan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Cravestoalytuzum - Syntymä:55 21.07.2007

Cravestoalytuzum - Syntymä:55
Oho, tämä oli oikeasti aika mielenkiintoinen tekele. Korviini tämä kuulosti joltakin todella kummalliselta industriaalimätön ja Apulannan yhdistelmältä, ja vaikka ko. kombinaatio ei itseäni hirveästi ajatuksen tasolla innostakaan, niin tässä se loi kyllä ihan mielenkiintoista jälkeä. Ihan virheetöntä tämä ei kuitenkaan ollut. Soundi oli suoraan sanoen melkeinpä inhottava, kun en todellakaan tykkää sellaisesta estetiikasta, mitä biisin rummut, kitarat ja syntikat edustivat. Erityisesti purkkisäröltä kuulostava kitara - uhh. Toisenlaisella sovituksella olisin tykännyt enemmänkin. Vokalisti oli jollakin tavalla ihan mielenkiintoinen tuttavuus - nuottiin ei välttämättä osuttu (mikä ei minua haittaa), mutta sitä kompensoitiin satsaamalla tulkintaan ja fiilikseen (mikä on mielestäni aina hienoa). Tästä käyttäisin termiä kehityskelpoinen. Hyviä ideoita on, mutta etenkin tuotantopuoli kaipaisi hienoista siistimistä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Multi Climex - Waiting 15.07.2007

Multi Climex - Waiting
Kontrabasso on aina poikaa. Tässä se tosin jäi vähän muiden soittimien jalkoihin - olisin itse antanut reilusti enemmän tilaa tumppusoundille. Muuten soundi oli samanaikaisesti sekä ihan asiallista psykobillykamaa, että toisaalta taas vähän modernimpaa: särökitarasoundi kuulosti korviini enemmänkin powermetallilta kuin rockilta, enkä ole ihan varma olenko tästä havainnosta pelkästään ilahtanut. Biisi itsessään oli kuitenkin ihan hyvää perinnerokkia. Kun kuulin kertosäkeen ekan kerran, muistin että olen kuullut ja tainnut kommentoidakin tästä biisistä jonkun toisen version - olisiko ollut joku treenikämppätaltiointi tai vastaava? En muista, mitä siitä sanoin, joten keskitytään tähän. Bändi soitti todella hyvällä fiiliksellä, ja myös vokalistin tulkinnassa oli hyvää särmää. Vaikka biisi ei mitään uutta tai mullistavaa tarjonnutkaan, niin pätevää soittoa ja laulua kuuntelee aina mielellään. Hyvällä menolla pääsee yllättävän pitkälle. Eli joo, ei valittamista. Veikkaisin, että tämänkin bändin olennaisin ympäristö taitaa kuitenkin olla lavalla yleisön edessä, eikä välttämättä levyllä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele The Midsummer House Band - Mennyttä miestä 01.07.2007

The Midsummer House Band - Mennyttä miestä
Jaa, mitäs tästä sanoisi. Olipas melkoisen mielenkiintoinen fuusio: Pet Shop Boys kohtasi jonkin... öh, jos nyt ei ihan eppunormaalin, niin jonkun muun suomalaisen melankolisen alkoholinkuluttajien suosikin. Kielihän on tainnut olla poskessa tätä tehdessä, mutta sen vastapainoksi on viitsitty rakentaa taustat ihan huolella, mikä on tietenkin positiivista. Melkoisen nyanssiton laulu oli piste i:n päälle - tuli tunne, että tässä on nyt synteettisyydestä huolimatta näpeissä jotain erikoisella tavalla todellista. Sopivan lyhyt sävellyskin vielä. Ei tehnyt lähtemätöntä vaikutusta, muttei aiheuttanut vitutustakaan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Lepakkotiimi - Kantapään kautta 01.07.2007

Lepakkotiimi - Kantapään kautta
Jaa-a. Muistelen, että olen kuullut täältä "posselta" parempiakin biisejä, jotka olivat hyviä ensisijaisesti siksi, että niissä ei jaeltu mitään elämänohjeita tai saarnattu oman elämän vaikeista kokemuksista. Niinpä tämä jäi hieman vieraaksi - tuli fiilis, että oliskohan voinut biisin tehdä jostain muustakin aiheesta. Mutta eihän tämä siis musiikillisesti huono ollut. Taustan piano kuulosti vähän tylsältä - itseäni olisi ehkä sellainen kupliva sähköpiano miellyttänyt enemmän. Muuten erittäin minimalistinen biitti toimi kyllä hyvin. Räppäys toimi itse kullakin räppärillä sen verran hyvin kuin mitä sopii odottaakin. Tuntuu kuitenkin, että tyypit ovat ehkä hieman enemmän kotonaan vähemmän melankolisen matskun parissa. Ja olihan tuo biisin sanomakin siis ihan hyvä, mutta silti turhauttaa kun tuo "sä oot vastuussa sun elämästä" ja "oonhan mä tehnyt virheitä" -osasto on suomalaisessa hopissa aika perkeleen kulutettu aihepiiri, etenkin kun sitä tulee yleensä kaikkea elämänkokemusta vailla olevien vaahtosammuttimen kokoisten suusta. Olihan tämä tietenkin sitä osastoa parempaa, erityisen hyvä oivallus oli se että raksalla kannattaa pitää kengät jalassa: ei yritetty käsitellä turhan suurta teemaa, vaan kerrottiin pienten juttujen kautta jotain olennaista.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electrical Shaman - Pyörtyminen 04.07.2007

Electrical Shaman - Pyörtyminen
No, ironiantaju on ainakin tallella, esittelytekstin perusteella siis. Aikamoinen pläjäys taaskin - ensin tuli hillitöntä hektistä rumpukonetta, joka sitten hidastui jossain kohtaa (taitaa tuo rumpukoneen temponmuutos olla yksi shamaanin ominaispiirteistä?), ja samaan aikaan kitaralla vedettiin jotain tilutusta. Sitten tilua tuli jossain vaiheessa vielä oikein kunnolla lisää - siinä taisi olla jopa jonkinlainen ns. duelli kahden kitaran välillä jossakin kohdin? Ja sitten mentiin taas. Melkoisen vaihtoehtoista "metallia" kyllä. Eli samat sanat kuin useasti aiemminkin - ihan täysillä en osannut innostua, mutta hitto vie, olipahan taas intomielistä soittamista, maukkaita kitarasoundeja ja reipasta itseilmaisua. Eli asioita, joista musiikissa aina tykkään. Tällä kertaa biisi oli myös ystävällisen mittainen.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electrical Shaman - Heavy inkkari 01.07.2007

Electrical Shaman - Heavy inkkari
Loistava biisin nimi, kerrassaan loistava. Hämmentävää musiikkia: taustalla rumpukone puksutti jotain speedmetallin kaltaista ja sen päällä keskusteli siis ainakin tiluhevikitara, perkeleenmoinen suihkukoneelta kuulostava flangerskeba ja sitten vielä jonkun tosi härön pedaalin läpi vedetty efektikitara. Meno oli "hiukkasen" päätöntä, mutta yhtä kaikki aivan tajuttoman kovaa. Tätä tuskin oli hikoilematta soitettu. Niin, tuota, edelleenkään shamaanin sisäavaruus ei minulle ihan täysillä aukene, mutta outojen soundien, innokkaan soiton ja reippaan hälläväliä-asenteen ansiosta biisin kuuntelu oli ihan positiivinen kokemus. Hälylopetus oli kieroudessaan hieno.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Van der Phunck - Almost Human 24.06.2007

Van der Phunck - Almost Human
50-luvun kökköscifiä tuli reippaasti mieleen noista puhesampleista. Vähän aikaa meni ymmärtää, mistä koko biisissä oli kyse, mutta kun tajusin niin huomasin, että sehän on vallan nerokas. Hieno kaari, kun musa muuttui intensiivisemmäksi samplejen kertoessa tarinan karuinta osiota. Tuotantopuolesta en osaa sanoa mitään erityisen fiksua, mutta joissakin syntikoissa oli ripaus Kraftwerkkiä, ja silloinhan ollaan hyvillä linjoilla. Biitin staattisuus miellytti myös, paljon mukavampi kuunnella biittiä joka iskee tehokkaalla pelkistyksellä kuin "maailman rankinta rumpubiittiä", mitä ringissä tulee toisinaan vastaan. Tanssimusaa, jota ei noin vain tanssita. Erittäin omaperäistä ja tunnelmallista konemusaa. Hyvä!

Kommentti kappaleesta Kuuntele Pahaluu - Mörköboogie 05.07.2007

Pahaluu - Mörköboogie
Hauska nimi biisillä. Olihan tämä melkoista boogiejyrää koko biisi, ihan ensimmäisestä riffistä biisin viimeisiin fiilistelevästi hidastellen vedettyihin tahteihin. Laulajakin oli harvinainen ilmestys - suomeksi mylvivä, uskottava ja vähän helvetin rok tapaus. Isot propsit "mörkö se lähti piiriin" -osuudesta, oikein hieno idea. Biisiähän ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa erityisen omaperäiseksi (mörköjuttua lukuunottamatta), mutta kun meno on tätä luokkaa niin paskat siitä. Tällaista kuuntelisi mieluiten liveolosuhteissa, kovalla volymilla, tuoppi nelosta toisessa kädessä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Minimirangaistus - Trollit hyppii silmille! 14.06.2007

Minimirangaistus - Trollit hyppii silmille!
Biisin nimestä tuli jo hyvälle tuulelle. Trollit, saatana. Aika mielenkiintoisesti rytmitetty punkbiisi, vähän hitaampi tempo antoi punksahaukselle mahdollisuuden olla pikkasen groovimpi. Laulukin oli melkoisen melodista - itse tykkään ehkä vähän suoraviivaisemmasta ja tylymmästä punkista, mutta eipä tässä mitään vikaa ollut. Bändin soitossa oli selvää kankeutta havaittavissa, mutta siitä pääsee treenillä. Soundeistakaan tuskin tarvitsee enempää sanoa, vähän autotallimeininkiä tuotantonsa puolesta mutta ilmeisesti siihen on pyrittykin. Eikä se suuremmin haitannut, mitä nyt vokaalien ajoittainen hukkuminen tökki pikkasen.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Routaraja - Yö on kaunis kasvoillasi 17.06.2007

Routaraja - Yö on kaunis kasvoillasi
Treenikämpälle on tällä kertaa kannettu myös syntikka? Ei haittaa lainkaan. Tässä oli (osittain synan ansiosta, mutta muutenkin) ehkä astetta modernimpi soundi kuin muissa biisessänne, mutta olihan mukana nättejä retrosoundejakin sentään. Hyvin sovitettu biisi, rautalankakitara toimii aina. Säkeistöissä oli nätti tunnelma, mutta kertosäkeessä kun paatokselle annettiin reippaasti tilaa, lähti biisi erittäin komeisiin sfääreihin. Sanoituksissa oli asiaa, jota on moni käsitellyt ennenkin, mutta aihe on sen verran tärkeä, että kyllähän siitä maailmaan lauluja mahtuu. Jep, ei siis tässäkään valittamista. Pesee radioasemien soittolistojen asukit mennen tullen.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Flies Around The Light - Blame 26.06.2007

Flies Around The Light - Blame
Yhdistelmä 90-lukuista brittipoppia ja nykyään pinnalla olevaa uuden aallon lämmittelyä? Ei lainkaan huonompi yhdistelmä sinänsä. Maukasta kitarointia ja ihan kivasti groovaava rytmiryhmä. Laulajan tulkinta oli hieman toisesta maailmasta bändin soiton kanssa, mutta yhdistelmä kuulosti kuitenkin oikein hyvältä. Erittäin hyvällä sykkeellä vedetty muutenkin koko biisi. Lopun synkooppimainen kevytrunttaus toimi oikein kivasti. Muuten biisi oli periaatteessa tuttua kamaa, mutta ihanalla tavalla koukukas. Ja tekstistä erotin rivin "blame the government / sure it is an easy target" tjsp. Hyvä oivallus. Ihmisillä kun on vittumainen taipumus löytää syntipukkeja itsensä ulkopuolelta.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electrical Shaman - Ulostautuminen metsästä 24.06.2007

Electrical Shaman - Ulostautuminen metsästä
Arvatkaas, luinko aluksi että biisin nimi oli "ulostaminen metsässä". No, se kertoo ehkä enemmän minusta kuin tästä biisistä... Aika tuttua shamaania oli taas tarjolla, mutta jos pari aiempaa kertaa ringissä oli tullut sellaista astetta "normaalimpaa" tavaraa ja konventionaalisempia ratkaisuja, niin nyt oli reippaasti painettu sitä potikkaa, jossa lukee "hörhöys". Aika raskasta kitaranvatkausta joissakin kohdissa, mikä oli hyvä - kuulosti erittäin intensiiviseltä. Muuten oli biisin alkupuolella vaikea säilyttää fokusta, kun kuulosti aivan täysin vapaalta assosiaatiolta koko meno, mutta sitten jossain vaiheessa happoiselta Aku Ankalta kuulostava wahskeba kohtasi yksinkertaisen, mutta tehokkaan rumpugrooven, ja niska alkoi väkisinkin naksumaan mukana. Ja sitten mentiin sekoilun kautta sfääreihin, jotka olivat niin kantria kuin tämän projektin parissa luultavammin on mahdollista. Ja hyväksi lopuksi vielä bluesia! Artistille ominainen härö ja linjaton linja jatkui siis tässäkin, ja mikäs siinä. Jostain löytyy varmasti ihmisiä, joille tämä musa on sitä kaikista parasta tavaraa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele G.O.R.E. - You = Disease 08.07.2007

G.O.R.E. - You = Disease
Hassu nimi biisillä. Mukavaa, kun kaiken melometallin ja glamhardrokin vastapainoksi ringistä tulee välillä vastaan sentään ihan oikeasti rankkaa rokkia. En itse kuuntele tätä osastoa kovinkaan paljoa, mutta reipas meno ja (uskottava) aggre toimii yleensä aika hyvin, oli genre mikä hyvänsä. Vokalisti sylki vimmaansa ihan hyvällä raivolla, ja toisena miellyttävänä yksityskohtana oli jykevä basso. Sävellyksenä isoin ongelma oli ehkä pikkasen turha pituus - mielestäni olisi fudannut paremmin noin minuuttia lyhyempänä, ja ainakin kitarasoololle olisi voinut antaa vielä vähemmän tilaa. Mutta siis, toimihan tämä näinkin. Ei ehkä hirveän omaperäinen, mutta potki hyvin.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Microtheft - Tamy - Que Pena / Tanto Faz (Microtheft remix) 07.06.2007

Microtheft - Tamy - Que Pena / Tanto Faz (Microtheft remix)
Miellyttävän pumpulinen äänimaailma, pehmeä ja kevyt. Kaipa tässä vähän housea oli, tai jotain sen suuntaista, en tiedä. Miellyttävällä tavalla rentouttavaa, mutta sentään tarpeeksi mieleenkiintoista ettei jää television mobiilipelien taustamusiikiksi. Laulu oli aika mielenkiintoinen elementti. Kun se ekaa kertaa kuunnellessa tuli biisissä esille, hämmästyin: eihän tämän nyt näin pitänyt mennä. Mutta sitten aloin miettiä, että ehkäpä se on se biisin kaikista ominta ilmettä edustava juttu. Jotenkin vaan tuntui siltä, että vokaalisuoritus ei ollut ihan samalla tasolla biisin taustan kanssa. Tai ainakin jonkinlainen pikkasen häiritsevä kontrasti siinä oli - vähän kuin laulu olisi pistetty irrallisena elementtinä muun biisin päälle. Mutta se voi tietenkin johtua siitä, että tämä on remix. Miltähän alkuperäinen biisi kuulostaa? Mutta siis, kokonaisuutena oikein kivaa aamuyömusiikkia. Oikeassa mielentilassa voisi kuunnella repeatilla lukemattomia kertoja putkeen.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electrical Shaman - Rising africa... 13.06.2007

Electrical Shaman - Rising africa...
Jaa, no tuota, että mitäs tällä kertaa? Yllättävän särmää ja hiottua shamaani-tuotantoa, kuin huomaamatta pahimman haahuilun rinnalle on tunkenut varovaisia tuotannollisia ratkaisuja? Ei haittaa minua. Perkele, tässä oli kyllä komea wahittelua, pedaalia poljettiin reippaalla kädellä (tai siis jalalla), mutta onneksi tyylitaju säilyttäen - lopun psykedelialuritusta lukuunottamatta, jonka tosin oli varmasti tarkoituskin olla älytön ja yliampuva. Siinä mentiin muutenkin takaisin perus-shamaanin linjoille, kuulijaa ei päästetty helpolla. Mutta itse biisin aikana olikin sitten oikein kiva muovigrooven ja wah-kitaran muodostama pläjäys tarjolla. Väkisinkin alkoi niska naksumaan mukana. Yllättävät temponvaihtelut olivat jippo, johon tottuminen vienee aikansa. Muuten kelvollista jamittelua, josta soittamisen fiilis välittyi vahvasti.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Re-Pulse - Moment In Ecstasy 06.06.2007

Re-Pulse - Moment In Ecstasy
No, nyt ei pääse ainakaan moittimaan heikosta masteroinnista - sen verran tukevasti biisi lähti ekasta hetkestä käyntiin. Sen vastapainona olikin sitten kaikenlaisen dynamiikan menetys, pikkasen omaan makuuni turhan littana äänimaailma. Kontrastit puuttuu. Biisi on kyllä ihan kelvollista poppismetallia, hieman kuin ottaisi sen Evanescencen ja laittaisi Gwen Stefanin laulamaan. Itse asiassa suht mielenkiintoinen yhdistelmä. Popahtava meininki pilattiin sankarihevahtavassa väliosassa, joka oli samanaikaisesti sekä kieltämättä ovela mutta samalla mielestäni jotenkin omituinen valinta. Enempää ei minusta tämän biisin parissa irtoa. Omaa kaupallista potentiaalia, muttei välttämättä ns. hittipotentiaalia. Pienenpieni ripaus omaa ilmettä vielä sekaan, niin yleisöä alkanee löytyä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Tumppu-Laakso 29.05.2007

IVB - Tumppu-Laakso
Jos en olisi jo valmiiksi fani, niin tämän jälkeen olisin aivan varmasti. Biisissä on kaikki oleellinen kompaktissa paketissa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Somnam - Satellight 29.05.2007

Somnam - Satellight
Hauska sanaleikki biisin nimessä. Biisin alku toi mieleen vahvasti 80-luvun alkupuolen synkistelyn, mutta erikoisella sovituksella. Toinen, mikä tuli mieleen oli jonkin tv-sarjan tunnusmusiikki - mutta molemmat mielikuvat kyllä hävisivät nopeasti biisin edetessä. Isoin miinus tippuu rummuista. En tiedä, oliko kehnon kuuloisen rumpukoneen kaltainen äänimaailma ja ohjelmointi suunniteltua, vaiko pelkästään pakon sanelemaa. Pahiten homma tökki siinä kohtaa, kun rummuilla koitettiin pistää vähän dynamiikka ja räimettä peliin, se ei vaan oikein toiminut. Ehkä siihen tottuu, mutta ensireaktio oli vähän negatiivinen. Biisissä oli kuitenkin todella kivoja melodioita ja melodia-aihioita, ja niiden pohjalta muodostunutta kaunista tunnelmaa eivät edes paikoitellen halvat soundit pystyneet pilaamaan millään. Jotenkin tuntuu, että biisi voisi ikäänkuin puhjeta kukkaan pienellä jatkotyöstämisellä - ihan ok on nytkin, mutta tästä voisi tulla jotain todella nättiä. Eli sävellyskynä on tukevasti näpeissä, mutta sovituskorva kaipaa treeniä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electrical Shaman - Lasse in the wonderland 29.05.2007

Electrical Shaman - Lasse in the wonderland
Oi oi, shamaani on taas pistämässä poloista rinkikommentoijaa ahtaalle parikymmenminuuttisella eepoksella. Alun hissuttelu ei kuulostanut tutulta, mutta kun naukuva wah tunki mukaan kuulokuvaan, iski välitön tunnistusreaktio. Shamaaniahan tämä, niin hyvässä kuin pahassakin. Dynaamiikkaa oli biisissä yritetty hyödyntää komeasti, kun mukana oli niin hiljaisia kohtia että piti kääntää kunnolla lisää volyymia, ja sitten hyökättiin päälle jollain riffillä. Ei silti, kyllä ne riffit olisivat voineet hyökätä päälle vielä kovemmalla volalla. Soundi oli totuttuun tapaan melkoisen lofi ja kotikutoinen, mutta näistä syistä suorastaan sympaattinen - hillitöntä hifisoundia ei oltu edes yritetty viilata, vaan jätetty homma raa'aksi. Se piristää aina. Mielestäni tässä oli enemmän tavaraa soimassa yhtaikaa kuin aiemmin kuulemissani shamaani-biiseissä, mutta saatan olla väärässäkin Sen verran usvaista oli kyllä meno, että yhden kuuntelun jälkeen ei päässä erityisen selviä muistikuvia biisin etenemisestä ole. Wahia poljettiin, jossain taisi olla jotain urkua ja muita koskettimia, välillä varovasti näppäiltiin riffejä, välillä vähän rämpyteltiinkin ja ilmaa oli teoksessa paljon. Soitto oli sangen mallikasta ja kitarasoundit hienoja (jossain kohdassa oli tosi mahtava kaikusoundi), mutta pakko sanoa että itse osaisin arvostaa ehkä pikkaisen... miten sen nyt sanoisi... päämäärätietoisempaa menoa. Mutta kukin taaplaa tyylillään. Kyllä tämäkin jonkinlaisen tarinan kertoi, mutta osasinko minä kuunnella.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Raped gargoyle - Konttihuora 26.06.2007

Raped gargoyle - Konttihuora
Intron perusteella odotin vähän mielenkiintoisempaa materiaalia, mutta vähän tavanomaisemmaksi tavaraksi biisi sitten käynnistyessään osoittautui. Rankka (tai ainakin semirankka) menohan tässä oli: laulaja karjahteli melko uskottavasti, ja bändin soitossakin oli oikeanlaista mäiskettä (no, konerumpujen eleettömyys vähän häiritsi). Persoonaa biisissä olisi voinut olla hitusen enemmänkin, mutta ilmeisesti biisistä ei oltu erityisen kuolematonta klasikkoa tarkoitettukaan. Biisin lopetus oli sangen hupaisa, tosin juuri tänään se ei naurattanut ihan samaan malliin kuin joskus muulloin saattaisi. Mutta mauttoman huumorin viljelystä aina plussaa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Reima 26.05.2007

IVB - Reima
Helvetti! Joskus esiteini-ikäisenä minulla oli kaveri, jonka nimi oli Reima. Se asui samassa taloyhtiössä. Reima oli sangen aggressiivinen nuori lapsi. Joskus sitten Reiman vanhemmat erosivat, ja Reima muutti jonnekin landelle, enkä häntä sen jälkeen ole suuremmin nähnyt. Tämä biisi ei varmastikaan kerro tästä samasta Reimasta, mutta voisi yhtä hyvin kertoa. Ekaa kertaa tätä biisiä kuunnellessa menin juomaan samaan aikaan kahvia, ja pariinkin otteeseen piti pyyhkiä koneen ruudulta naurunpyrskähdysten seurauksena lentänyttä kahvia. Viimeistään kohta, jossa kerrotaan kuinka joskus onanoidessa sattuu omaan hanuriin, on ihan parhautta.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Excelente 16.01.2008

IVB - Excelente
Jep. Vastaavanlaisia tunteita tulee itse kullekin mieleen kun selailee uutisista maailman menoa. Helppo samaistua. Se menetelmä, millä sen tunteen sitten muuntaa excellente-mielialaksi on sitten itse kullakin luultavasti erilainen. Propsit rivistä "lavantautia koko lavallinen", nerokasta.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Humanoid-Boy 16.01.2008

IVB - Humanoid-Boy
No niin, ja tässä biisissähän on puettu hienosti musiikiksi kaunis tarina interstellaarisesta kohtaamisesta. Muihin biiseihinne verrattunahan tässä on suorastaan rauhallinen meno, joskin ballaadiosastolta ollaan sentään vielä hyvän matkan päässä. Plussaa myös biisin kompaktiudesta. Puolitoista minuuttiakin riittää, kunhan sen käyttää oikein.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Matkalla 05.01.2008

IVB - Matkalla
Kommentoidaanpas nyt lyhyesti tämäkin, kun aiemmin on unohtunut, vaikka biisistä olenkin tykännyt ekasta kuuntelukerrasta lähtien. Tässä on nimittäin puettu aika helvetin hyvin sanoiksi ne syyt, miksi itsekin musiikin parissa vietän aikaa. Soittamista parempaa konstia irrottautua arkirutiineista ei ole vielä tullut vastaan. Ja tuskin tulee.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Rautamies 26.05.2007

IVB - Rautamies
Karua tarinaa pukkaa! Ei tosiaan mennyt laulun päähenkilöllä hommat ihan putkeen. No, sellaistahan se elämä on. Ja itsepä Ossi päätti päihteitä vetää, joten ei suuremmin syytä sääliin... Aivan mahtava pariminuuttinen punkvetäisy. Raivokas energia kestää biisin alusta loppuun, ja vokaaleista saa sangen hyvin selvää - mikä on hyvä, koska biisin teksti on mahtava. Pakkohan tästä on tykätä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele IVB - Puolalainen putkimies 26.05.2007

IVB - Puolalainen putkimies
Mistä tällaisia biisinaiheita keksii? Aivan parhautta. Ei pysty kuin hihittelemään mukana, etenkin viimeisen säkeistön valaisema putkimiehen karmea kohtalo aiheutti ekalla kuuntelulla todella pahan pokerin pettämisen. Biisissä mainioin koukku ovat säkeistöjen ja kertsien jälkeen tulevat rumpubreikit. Lisäksi teillä on juuri sellainen pikkasen louskuttava bassosoundi, mistä allekirjoittanut tykkää oikein erityisesti. Faniudun!

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sonar Transistor - Violación 26.05.2007

Sonar Transistor - Violación
Aika hyvä! Tässä oli kierretty instrumentaalirokin pahin sudenkuoppa, eli biisin ns. punaisen langan puute. Kitarat vetivät sen verran komeasti, että huomasi oikein tarkkaavaisesti kuuntelevansa, että mitähän sieltä seuraavaksi tulee. Lisäksi biisissä oli vahva tunne, mieliala tai moodi joka pysyi, vaikka osista toiseen siirryttiin aika jyrkästikin toisinaan. Biisissä oli pikkasen Chili Peppers -henkistä soittamista, mutta kokonaisuudesta tuli enemmänkin mieleen jotkin Pink Floydin pitkien biisien instrumentaaliosuudet. Aika makeasti oli myös saatu pelkillä kitaroilla toteutettua synamatoilta kuulostavia juttuja, ties minkä pedaaliketjun läpi olette soitelleet, mutta hyvältä soundasi. Taitavaa soittelumusiikkia. Tällaista kuuntelee aina toisinaan mielellään lyhyitä pätkiä - albumimittakaavasta en ole ihan varma, mutta yksittäisinä biiseinä tällaista kamaa kuuntelee sitäkin mielummin.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Marccus - So Bizarre 06.06.2007

Marccus - So Bizarre
Raikasta, no tuota... kasarihan on tietyssä mielessä aina raikasta. Mainioita syntikkasoundeja, se on mukavaa että tuollaisia synasoundeja uskalletaan käyttää rohkeasti ilman tarvetta olla jotenkin "ironisesti kasari" tjsp. Laulaja veti englantinsa kuuma peruna suussa, mutta sillähän nyt ei ole mitään väliä. Mieleen tuli 22-pistepirkkojen laulaja, ja tämä vertaus on mielestäni kehu. Tykkäsin oikein kunnolla siitä pienestä "auh"-vingahduksesta mikä jossain puolentoista minuutin tienoilla tuli. Tekstissäkin oli hyviä oivalluksia. Itselleni tämä ei ollut ihan omin pala kakkua, mutta ymmärrän hyvin että joillekin tällainen toimii mainiosti. Tyylikkäästi tehty alusta loppuun, mitä pitää arvostaa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electric Lady Band - Emma tieda 26.06.2007

Electric Lady Band - Emma tieda
Hauska nimi bändillä - olen tainnut kehua aikaisemminkin? Ja tahtilajin valinta on sangen kiero, itse osaan soittaa jotenkuten kolmeen mutta piihin laskeminen kuulostaa aika haastavalta... Mutta asiaan. Kivaa yökerhobluesia. Omaan makuuni meno on ehkä ihan pikkasen turhan sliipattua: soitto kulkee komeasti, etenkin kitarointi on sangen maukasta, mutta omaan makuuni tosiaan turhan puhdasta ja kaunista ääntä - ei ihan jonkun televisio-ohjelman housebandin soundi, mutta lähellä tässä oltiin. No, se olkoon minun ongelmani. Itse biisissähän ei ole vikaa: hyvää tunnelmaa, rauhallista taustaa mutta intensiivistä kitarointia, joka sitten kuljettaa biisiä koko kestonsa pahemmin kompuroimatta. Taustamusiikkia sanan hyvässä merkityksessä. Voisi laittaa soimaan repeatilla ja ryhtyä vaikkapa lukemaan tai piirtämään.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Rattle Machine - Rat Machine 06.06.2007

Rattle Machine - Rat Machine
Rok. Samat sanat kuin mitä olen aiemminkin tainnut bändistä sanoa: eli reipas poprokahtava meno bändillä on, mutta oma ilme rajoittuu lähinnä vokalistiin, joka luo mielenkiintoisen kontrastin bändisoittoon. Ihan hyvin te juttuanne teette, mutta jotenkin tuntuu siltä että sitä kaikista ominta juttua ei ole ihan vielä löydetty. En silti luonnehtisi juttua mitenkään toivottomaksi, päin vastoin: teistä voi kehittyä ajan mittaan erittäin pätevä poppisbändi. Heikommistakin aineksista on noussut esille sangen menestyneitä (mutta rasittavia) yhtyeitä. Tässä biisissä tykkäsin intron + säkeistöjen päällekäyvyydestä, vokalistin metkasta tulkinnasta ja kevyestä c-osasta. Teksti menetteli, kitarasooloilusta en tykännyt.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Rattle Machine - Give It a Rest 29.05.2007

Rattle Machine - Give It a Rest
Tämä bändi taasen. Kaikesta kuulee, että melodisen ja radiosoittokelpoisenkin voimapopin tekemiseen löytyy kaikki tarpeelliset elementit. Mielenkiintoiseksi bändin tekee vokalisti ja jotkut ei-konventionaaliset laulumelodiat - tätä taisin kehua viimeksikin kun teidän tuotantoanne kommentoin. Muuten oli vähän kliseisiä elementtejä ilmassa, kitarariffit, bändin soitto ja sanat olivat enemmän tai vähemmän kuluneiden elementtien pyörittelyä. Sovituksesta sen verran, että kiertoa kuuntelee aina mielellään ja tässä sillä oli kikkailtu mukavasti aina vähän väliä. Olisi voitu kikkailla enemmänkin, tunkea vaikka studiossa yhden raidan täyteen pelkkää feedbackia. Se olisi tuonut biisiin mukavasti lisää raastavuutta, mistä olisin itse pitänyt - mutta voi tietenkin olla, että bändin estetiikkaan moinen ei sopisi. Tällaista ajatonta kamaa mahtuu aina maailmaan, ja monet tykkäävät vilpittömästi. Itselleni jää vieläkin "ihan jees" -osastolle, mutta sehän ei suinkaan ole huono osasto.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Rattle Machine - Parts Unwanted 14.06.2007

Rattle Machine - Parts Unwanted
Jaa, taas tämä bändi. Tällä kertaa vähän hitaammalla tempolla, ei nyt sentään ballaadilla tietenkään, mutta vähän hitaammalla jyrällä. Perinteisen oloinen tämäkin biisi, mutta jälleen vokalistin hengästynyt tulkinta toi tähän kaivattua omaa särmää. Tosin täytyy sanoa, että vokalistin tulkinta ei tässä tapauksessa suuremmin vakuuttanut. Teksti taisi olla täynnä kiukkuista asiaa, mutta tunne ei oikein välittynyt - ja jos biisiin tungetaan f-sana (tai useampi), niin se on sitten oikeasti syytä vetää sellaisella otteella että se tuntuu, muuten käsiin jää vain epäuskottavaa kiroilua, ja se herättää lähinnä myötähäpeää. Mutta siis, edelleen ihan osaavaa biisinkirjoitusta ja jykevää soittoa. Sitä viimeistä niittiä, joka saisi oikein kunnolla teistä ihastumaan, jäin edelleen venaamaan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Rattle Machine - All Systems Go! 26.05.2007

Rattle Machine - All Systems Go!
Biisin intro kuulosti tuskaiselta Hellacopters-kliseekimpulta, mutta bändillä olikin oma ilmeensä, joka paljastui oitis kun vokalisti avasi suunsa. Aika metka kontrasti tuollaisen pikkasen herkän ja hennon vokalisoinnin ja katurockisti jyräävän soiton välillä. Laulumelodiat olivat muutenkin biisin parasta antia, koska ne eivät olleet ihan tavanomaisimmasta päästä mutta toimivat hyvin yhteen musiikin kanssa. PIenehkö tasoero on kuitenkin vielä aistittavissa, koska bändi soittaa röyhkeästi ja pikkasen kukkoillen, mutta laulu ei tule ihan yhtä uskottavasti. Ajan mittaanhan siitä päästään, mutta toivottavasti prosessissa ei huku tuo mainitsemani laulun herkkyys ja kuulaus kuitenkaan. Mutta muuten on hyvin pullat uunissa. Kuluneeseen genreen on osattu tuoda pikkasen jotain omaakin sekaan, se on jo paljon. Ja olihan tämä ihan kiva rallatus.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Veritaikina - Peppulan Palokunta 11.05.2007

Veritaikina - Peppulan Palokunta
Teksti (ja ylipäätään biisin nimi) paljasti, että tässä ei ehkä kuitenkaan olla ihan vakavalla naamalla liikkeellä kuitenkaan. Onneksi ja ikävä kyllä. Onneksi siksi, että turhan tosissaan tehtyä matalalta laulettua "gootti"rokkia on maailmassa jo muutenkin ihan liikaa. Ikävä kyllä siksi, että huumorimeininki ei minuun valitettavasti oikein pudonnut. Biisissä oli silti ihan hyviäkin elementtejä. Yleensä inhoan kitarasooloja, mutta tässä se kuulosti jotenkin kumman hyvältä, syytä en tiedä. Syntsaurkuriffi oli myös ihan hyvä. Sävellyksenäkin sangen toimiva, oikeastaan astetta "vakavammalla" tekstillä toimisi varmasti joillekin The 69 Eyes -diggareille. Biisi tuntui menevän vähän tukkoon ja jopa särölle joissakin kohdissa, joten pientä uudelleenmiksausta voisi harkita. Etenkin matalia taajuuksia on turhan reippaasti. (Tai sitten oma eq:ni on päin vittua.)

Kommentti kappaleesta Kuuntele Somnam - River of Perdition 06.05.2007

Somnam - River of Perdition
Hmm. Ekan minuutin ajan tuli mieleen, että käsissä on ilmeisesti kohtuuttoman yksinkertaisista aineksista kasattu biisi. Se ei suoranaisesti allekirjoittanutta, minimalismin ja pelkistämisen ystävää, haittaa. Mutta sitten - aika tarkalleen siinä minuutin kohdalla - lähdettiinkin menemään ihan uusille vesille. Piano alkoi kuulostaa oitis paljon paremmalta, kun se veti jotain muuta kuin sellaisia kahden sormen riffeiltä kuulostavia melodioita. Biisissä oli kieltämättä ihan komeaa hieman melankolista tunnetta - sellaista aamuöisen sateen kasteleman asfaltin tunnelmaa. Onnistui jopa pitämään tunnelmansa koko liki viiden minuutin kestonsa ajan, mikä on tottakai merkittävä plussa. Isoimmaksi negaatioksi jäi taasen kukaties hienoinen kasvottomuus, mutta instrumentaalinen tunnelmamusiikki jää minulle usein vähän geneeriseksi joka tapauksessa, koska en tällaista tavaraa niin paljoa kuuntele, että osaisin erottaa ne ns. omaa ilmettä luovat jutut. Mutta hyvä biisi ja kokonaisuus tämä kuitenkin oli. Rumpusoundit läpsähtelivät vähän tylsästi, muttei häiritsevästi kuitenkaan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electrical Shaman - Space Cowboy Ressu 05.05.2007

Electrical Shaman - Space Cowboy Ressu
Voi Juudas! Nyt se on sitten nähty: jollakulla on munaa tunkea kommenttirinkiin puolen tunnin mittainen biisi! Siitä propsit. Vai onko tuossa vaan jokin mp3-konversiossa aiheutunut virhe laskurissa? Se selviää vain kuuntelemalla koko paska. (Noin puoli tuntia myöhemmin tehty lisäys: kyllä, oli sen pituus ihan oikeasti noin pitkä.) Kirjoittelen tätä kommenttia nyt sitten samalla biisiä kuunnellessani, koska pelkään että jos kuuntelen ensin läpi ja sitten yritän sanoa jotain, en osaa sanoa mitään erityisen fiksua. Toisaalta taas, nyt kyllä tuntuu siltä että mitään erityisen nerokasta ei irtoa biisiä kuunnellessakaan. Ainakin tässä kohtaa biisiä on joitakin sangen mielenkiintoisia äännähdyksiä: kitaroita, joita on joko käännetty takaperin tai soitettu reversedelayn kautta, en tiedä kumpi, mutta aina yhtä hauskalta se kuulostaa. (Sivuhuomautus: Vasta nyt huomasin, että biisin nimi on Space Cowboy _Ressu_, eikä "reissu".) Jossakin vaiheessa biisissä sekoilee erilaisten kitaraäänien lisäksi ainakin hypnoottisia linjoja jauhava basso sekä aina toisinaan erilaisia, toisinaan hyvinkin riipivän kuuloisia kosketinjuttuja, ilmeisesti joitakin vuosikertaosastoa edustavia sähköurkuja? Osat seuraavat toisiaan ja tunnelmasta mennään toiseen. Suuria muutoksia dynamiikassa ei ainakaan vielä ole tullut vastaan, vaan pitkälti mennään kevyen ja kelluvan tunnelman varassa, kaipa se on genrelle ominaista. Rumpujen puute vaikeuttaa hieman tuota eri osien välisten erojen havainnointia, ja muutenkin tuntuu siltä että mikä tahansa kevytkin rytminen elementti olisi voinut olla biisille hyväksi. Mutta rohkea veto on tietenkin mennä tällainen matka ilman rytmisoittimia. ..jaa, no niin, ja juuri kun sain tuon kirjoitettua, alkoi tietenkin jokin kone puksuttaa komppia. En viitsi hienoa tajunnanvirtaani poistaa, joten jääköön tuohon tuokin teksti. Sanottakoon myös, että rumpujen mukaantulon myötä biisi sai hienoista selkärankaa osakseen. Myöhemmin rumpuja, tai mitä lie pahvilaatikoita siellä maanisesti piestiinkään, käytettiin hieman luovemminkin kuin pelkkää rytmistä tukea antamaan. Armoton vyörytyskohtaus kuulosti, no, erikoiselta. Jonkinlainen biisin kliimaksi siinä kai saavutettiin. Hämmentävää. Tuotantopuolesta en sano mitään. Uskon vilpittömästi, että joko 1) tuotanto ei ole ollut biisissä erityisen merkittävä tekijä, vaan tarkoitus on ollut ainoastaan saada taltioitua ääniä tiettyinä hetkinä mahdollisimman autenttisina ilman minkäänlaisia etukäteissuunnitelmia, tai 2) kappaleen äänimaailma on tasan sellainen, miksi sen on taiteilija suunnitellutkin, jokaista pienenpientä häiriöääntä myöten. Ja eiväthän nuo kaksi vaihtoehtoa edes ole mitenkään ehdottomasti toisensa poissulkeviakaan. (Hei, nyt biisissä oli joku noin kolme sekuntia kestänyt osio. Loistavaa.) Mitäpä vielä. Avaruudellisen kelluvan tunnelman vuoksi siis ymmärrän biisin nimeen liittyvän avaruusteeman. Cowboyta on tullut vähän vastaan hienoisten länkkärikitaroiden muodossa. Mutta Ressu. Se on jäänyt vieraaksi. Kenties se on vain nimi, ilman sen suurempaa semantiikkaa, jonka tarvitsisi biisissä mitenkään heijastua. Lopuksi on pakko todeta, että eihän tästä jäänyt oikeasti yhdellä kuuntelulla mieleen kuin pikkasen hämmentävä tunnelma ja erilaisten ideoiden loputon hyöky. Uskoisin, että tämäkin möhkäle alkaisi varmaan aukeamaan useamman kuuntelun (ja nyt sitten puhumme todella monesta kuuntelusta) myötä paremmin - että saisi jotenkin muodostettua omassa kognitiossaan jonkinlaisen näkemyksen siitä, mikä biisi on: millainen kaari, miten osat suhteutuvat toisiinsa, mitä biisissä tapahtuu ja ennen kaikkea, mistä biisissä on oikeastaan kyse. Nyt se jäi aivan mahdottomaksi. Valitan. Mutta kiitokset ja kehut siitä, että testaat rohkeasti kommenttiringin venymiskykyä. Kokonaisuutena todellista rakasta tai vihaa -kamaa, ja sehän on hienoa. Loppu.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Cranky - Embrace 06.05.2007

Cranky - Embrace
Kun kuulen termin melodinen metalli, tahdon yleensä poistaa varmistimen, mutta tällä kertaa kannatti syödä asenteensa ja kuunnella. Oli nimittäin mielenkiintoisinta tähän genreen koskaan lokeroitua musiikkia mitä olen kuullut. (Tai sitten genre on väärä, tiedä häntä.) Kappaleen miellyttävin elementti saattoi olla juuri nuo pikkasen taakse miksatut vokaalit, tykkäsin kun lauluja ei tungettu esille kuin tarjottimella, vaan niitä sai vähän "etsiäkin". Kitarat tunkivatkin sitten aika vahvasti päälle, muttei oikeastaan häiritsevällä tavalla. Voi olla, että kuuntelen biisiä turhan hiljaisella volyymilla, kovempaa luukuttamalla kitarat varmaan soisivat vielä nätimmin - nyt oli vähän puuroista menoa. Itse biisi oli sitten ihan mielenkiintoista ja hyvin sävellettyä tunnelmarokkia, ja kuten sanottua, aika kaukana siitä mitä genre ehkäpä antaisi olettaa. Metallia huonosti tuntevan korviin tässä oli siis sitä kuuluisaa Jotakin Omaa, ja se on aina hyvä juttu. Jopa lopun kitarasoolo kuulosti ihan hyvältä, pikkasen progehtavalta jopa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Extracorporeal Shock Wave - Melua-03 (Part 1 of 1) 11.05.2007

Extracorporeal Shock Wave - Melua-03 (Part 1 of 1)
"Sekalainen valikoima keittiövälineitä sekä vaatekaappi", helvetin asiallista! Itse olen joskus äänitellyt mm. pölynimuria ja kahvimyllyä reippaassa avantgarde-hengessä. Hyviä ääniä kauttaaltaan. Periaatteessa ne (ilmeisesti tuosta MicroQ:sta) lähteneet pulputukset ja vinkunat eivät sinänsä kuulostaneet muulta kuin häröilyltä, mutta yhdessä taustan suhinan ja kohinan kanssa ne muodostivat melkoisen tehokkaan, visuaalisen ja hieman painostavankin äänimaailman. Huono hetki kuuntelulle tosin, kun ilta-aurinko valaisee asuntoni kauttaaltaan, eikä sellaista aitoa pelon ja ahdistuksen ilmapiiriä pysty mitenkään saamaan aikaiseksi. Aamuyön tunteina varmasti vielä parempi kokemus. Olen olemassa päätöntä metelöintiä, ja sitten on olemassa päätöntä metelöintiä, jossa on implisiittisesti mukana järki ja funktio - ja minun korvissani tämä putosi tuohon jälkimmäiseen (eli parempaan) kategoriaan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Carbon Sounds - A new era 05.05.2007

Carbon Sounds - A new era
Hmm, jälleen koneella tehtyä orkestraatiomusiikkia. Nykyään tuntuu siltä, että kun parin päivän välein käy kommenttiringissä kuuntelemassa jokusen kappaleen, tulee samojen tekijöiden tavaraa vastaan, ja alkaa sanat käydä vähiin... Looppikompin myötä kappale ei ollut ihan samanlaista orkesterimusiikkia kuin muutamat muut tältä projektilta vastaantulleet elokuvamusiikkia hiponeet sävellykset. Pikkasen triphopahta fiilis oli jossakin kohdassa. Muuten tästä tuli mieleen jotkin RPG-tietokonepelit, sankari(t) siirtymässä pelimaailmassa kaupunkien ja taistelukohtauksien välillä. Onnistunutta, mutta samalla ehkä pikkasen geneeristä - toisaalta taas, tässä osastossa sellainen aidosti oman ilmeen hakeminen on sen verran vaikeaa, ettei tuota voi isona miinuksena pitää. Se olisi jo melkein mahdottoman pyytämistä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Somnam - F:lower Scent Frequencies 20.04.2007

Somnam - F:lower Scent Frequencies
Alun hypnoottinen laajasti panoroitu sekvensserimelodia soundasi aika veikeältä, tuli mieleen kaikenlaista elektroa viimeisen arviolta 15 vuoden ajalta. Matalampien soundien ja lopulta kompin tullessa mukaan tunnelma muuttui kertaheitolla astetta raskaammaksi. Ja raskaammaksihan biisi edetessään meni. Osa soundeista kuulosti sangen oudoilta. Erityisesti ne jossain kolmen minuutin tienoilla tulleet vahvasti särjetyt rumpusoundit saivat aluksi ihmettelemään, että onko joku mennyt masteroinnissa tai mp3-konversiossa pahasti pieleen. Sitten tajusi, että ne ovatkin ilmeisesti tyylikeino, ja kieltämättä aika ovela sellainen. Biisinä vähän vaikeasti tartuttava, ainakin näin kommenttirinkiympäristössä. Parin kuuntelun jälkeen oli vielä aika vaikea hahmottaa, mistä biisissä oli kyse. Huutaa siis lisäkuuntelua, mutta kyllä jotain jäi päähänkin. Aika tyylikkäästi biisiä kasvatettiin hitailla kaarilla, eikä oltu syyllistytty ADHD-hosumiseen. Juttujen annettiin kasvaa rauhassa, mikä oli hyvä. Viiden minuutin kulmilla tapahtunut "kitaran" sisääntulo ei toiminut ihan niin hyvin, kuin miten tekijä on varmaankin sen suunnitellut toimivan. Ja biisin vikat parikymmentä sekuntia taisivat olla pelkkää hiljaisuutta?

Kommentti kappaleesta Kuuntele Carbon Sounds - Approaching danger 01.05.2007

Carbon Sounds - Approaching danger
Biisin alkupuoli oli parasta, mitä tältä projektilta on tähän mennessä tullut vastaan. Eniten tunnelmaa, ja kenties myös eniten omaperäisiä ideoita. Eli kaikenpuolin maittavaa kuunneltavaa. Patarumpujen ja muunkin orkesterin tullessa isommin mukaan biisi notkahti hetkeksi aikaa pikkasen, jotenkin se paisuttelu ei tuntunut toimivan ihan yhtä hyvin kuin maalaileva alkupuoli. Idea on kyllä hyvä, mutta hienoista uudelleenkirjoittamista ja -sovittamista voisi kenties harkita. Hieno idea oli myös se, kun paisuttelun jälkeen palattiin hetkeksi alkupuolen hiljaiseen teemaan - ympyrä sulkeutui. Ei tässä suuremmin mitään vikaa siis ollut. Toisaalta taas, ainahan sitä voisi saivarrella siitä, että vaaran lähestyminen on kenties tehty liian ilmeisesti: ekan minuutin jälkeen jokainen selloryhmän (?) nuotti antaa ymmärtää, että kohta jysähtää. Tosin se kai lienee ollut ideakin, joten mitäpä tässä valittamaan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Kiljuripuli - Ninja 20.04.2007

Kiljuripuli - Ninja
No, bändin nimi on ainakin sympaattinen. Tämä oli biisinä periaatteessa ihan hyvää tavaraa, mutta kenties kuitenkin pikkasen kasvoton - poislukien tietenkin laulun aihe ja sanoitukset, jotka ovat hieman jotain muuta kuin mäiskegenressä yleensä. "Ninja väistää luodit / pistää paskaksi nojatuolit" (tjsp) sai minun pokerini pettämään. Musiikillisesti parasta antia oli kertosäe, siinä oli ideaakin. Kehuja myös laulajalle, hyvältä kuulosti etenkin ne ylempää "lauletut" jutut. Mutta kaikesta huolimatta voipi olla, etten tätä biisiä enää huomisaamuna pahemmin muista. Mutta ei kai tästä mitään elämää suurempaa klassikkoa ole ollut tarkoituskaan tehdä. Eli... kontekstissaan hyvinkin onnistunut biisi.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sound Purification - Flèches D'amour 14.04.2007

Sound Purification - Flèches D'amour
Eilen taisin kommentoida tältä projektilta jonkun toisen biisin, todeten muistaakseni että biisi oli lupaava. Lunastaako tämä biisi lupaukset? No, eipä ihan. Biisi oli sangen taustamusiikkimaista, joskin sangen rikkaasti sovitettu - yleensä taustamusa on huomattavasti nyanssittomampaa luuppausta. Tässä oli ihan mukavasti erilaisia soitannollisia juttuja, jotka vielä ihan hyvin tukivat toisiaan, ts. ei oltu vaan lätkitty juttuja, vaan hieman kelailtukin, että miten ne toimivat yhdessä. Äänimaailma oli jälleen kerran ihan miellyttävän retro, joissakin kohdissa kenties jopa vielä kauempaa kuin 80-luvulta. Soundit olivat kuitenkin sangen halvan kuuloiset, ja tässä se ei toiminut ihan niin hyvin kuin siinä toisessa biisissä. Mutta mutta. Ihan kelvollista kuuntelumusiikkia tämäkin. Kyllähän tässä jonkinlainen yhtaikaa rytmikäs ja eteerinen tunnelma oli onnistuttu tavoittamaan. Mutta astetta turhan kasvotonta kuitenkin ollakseen aidosti hyvää. Edelleenkin siis lupaavaa materiaalia, jään odottelemaan projektin tulevia tuotoksia.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Electrical Shaman - Man who always fall... 13.05.2007

Electrical Shaman - Man who always fall...
Shamaanin uusin rinkibiisi on kestoltaan sentään inhimillisesti noin viidesosa siitä, mitä edellisellä kerralla. ;-) Tuttu ja tunnistettava linja on sentään tallella, ja mikäs siinä. Alkupuolella oli iloista meininkiä, josta pystyi villillä mielikuvituksella saamaan esiin vähän Länsi-Intian tunnelmaa. Oliko se nyt sitten tuo biisiesittelyssä mainittu "hetki", jonka jotkut saivat elämälleen. Sopisi ainakin siihen, että sen jälkeen mentiin pitkään ja välistä kenties bluesahtavaan apeuteen. Tarina ei suoranaisesti kerro, mitä biisin sankareille tapahtui, mutta lopun oudoista äänistä ja hiljaisuudesta päätellen alkoi porukalla iso pyörä heittämään. Mielenkiintoinen tuotantoratkaisu tässä, kuten muissakin shamaani-biiseissä oli. Eli kaiken panorointi rankasti molemmille laidoille. Onko tähän käytännön syy, vai onko kyseessä taiteellinen ratkaisu? Pikkasen tyhjältä kyllä tuntuu, kun keskellä ei ole mitään, mutta ehkä se on vain totuttelukysymys.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Metalshit - The Unspoken Truth 01.05.2007

Metalshit - The Unspoken Truth
Mukava soundi. Ikävä kyllä tähän aikaan illasta pitää kuunnella kuulokkeilla, tätä olisi kiva soittaa skobeista ja mieluiten aivan tajuttoman lujaa. Rumpali soitti kuin kone, mutta tähän saattaa kenties olla ihan hyväkin selitys. Tunteiden ilmaisemisen vaikeus on kova pala, etenkin jos hamsteri on mennyt heittämään lusikan nurkkaan. Kaipa tässä oli jotain siitä eksistenssiahistuksesta tavoitettu, vaikka ihan jokaisesta sanasta ja äännähdyksestä en onnistunutkaan saamaan selvää. Lyhyt ja ytimekäs joka tapauksessa. Puolikin minuuttia lisää mäiskettä, ja olisi alkanut mennä jo tylsän puolelle. Kliimaksi joka alkoi laskurin ollessa 1:36 oli parasta.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Metalshit - Power of a Word 22.04.2007

Metalshit - Power of a Word
Jaa, metallishittiä englanniksi. Muistelen joskus kommentoineeni bändin vanhempia suomenkielisiä biisejä, ja niissä huvitti muistaakseni jotkut yksinkertaiset ja hassut sanoitukset. Samaa tasoa näyttää teksti tosin tässäkin ainakin esittelytekstin perusteella olevan. Ja jos te niin sanotte, niin sovitaan sitten, että laulu ei ole huonolaatuinen, mutta vittu: ei siitä saa pahemmin selvää. Kuuluu kaiketi asiaan. Isompi ongelma lienee, että ilman hassuja sanojanne ette välttämättä ole ihan niin mielenkiintoinen yhtye. Riffit jyräävät, mutta vähän perinteisesti, ja melkoisen koneellisen kuuloiset rummut lätkivät pikkasen nyanssittomasti. Mutta eipä siinä mitään, tehkää ihmeessä lisää, kyllä niitä oivalluksia alkaa varmaan ennen pitkää pulputa myös musiikin puolella. Biisin lopetus oli aika yllättävä veto mäiskeen jälkeen, ja siten hyvä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele DISTRACT RESORT - Controlled By Medicine 13.04.2007

DISTRACT RESORT - Controlled By Medicine
Jaa, tämä bändi taas. Tutun oloista menoa taas, valitettavasti tosin jälleen kerran vähän turhankin tuttua, kun ainakin meikäläisen korviin kuulosti vähän turhan peruskamalta. No, tottahan toki maailmaan peruskamaa mahtuu, ei siinä mitään. Ja vaikka kuluneita latuja mentiinkin, niin onhan bändillä monta hyvääkin elementtiä - ihan uskottava vokalisti ja selkeä taipumus tehdä radiosoittokelpoisia melodioita ja biisirakenteita. Soundipuoli oli pikkasen tukossa mielestäni, tuli pikkasen fiilis että kaikki soittimet koittaa tunkea pikkasen samalle tontille. Itse tykkään vähään erottelevammasta soundista, mutta jos tavoitteena on ollut tanakka ja pikkasen turhan kompuroitu valli, niin ei kai tätä oikein voi moittiakaan. Bassosoundi jyräsi säkeistöjen aikana oikein nätillä murinalla, ehkä skidisti liian hiljaa vain. Laulu oli myös tuotettu hyvällä soundilla, etenkin siinä c-osassa (taisi olla jotain pientä säröäkin?) Mutta se oma ilme. Sitä tarvittaisiin kipeästi lisää. Nyt jää joka tontilla pikkasen turhan tutun kuuloiseksi, ja siten katoaa massaan. Se on ikävää, koska kyllähän tässäkin bändissä tuntuu potentiaalia olevan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Hailmix - Essential Oil 24.06.2007

Hailmix - Essential Oil
Hmm. Sanotaan nyt vaikka huonot jutut ensiksi. Rumpubiitti oli mielestäni aivan karmea, ja aivan turhan pintaan miksattu. Se söi tilaa joiltakin erittäin miellyttävän kuuloisilta syntikoilta (liekö ne juuri noita esittelyssä mainittuja analogilaitteita?) ja muutenkin rasitti korvia. Toisaalta taas, rumpujen ohella tuntui myöskin siltä että kappaleen dynamiikka oli raiskattu aika tehokkaasti littuun. Olisin tykännyt hieman ilmavammasta menosta. Mutta biisinä oikein hyvä. Mielikuvitukselliset, pikkasen improvisoidun oloiset synalinjat kuljettivat juttua mainiosti eteenpäin, ja taustan nyanssirikkaus viehätti myös suuresti. Poikkeuksellisen hyvä, kantoi nätisti koko neljän minuutin kestonsa ajan. Hitusen uudelleen miksattuna voisi olla mainio lopetus jollekin albumille.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Muistikuva - Oma tie 22.04.2007

Muistikuva - Oma tie
Radiopoprokkia taas. Biisinä oikeastaan ihan muotovalio poppis kaikessa kerroksellisuudessaan. Monella tapaa sangen tuttua ja turvalllista tavaraa, joskin sentään ihan mukavan repivällä otteella soitettu - ts. kaikkia särmiä ei oltu ehkä hiottu ihan loppuun asti, ja siksi mukana oli tunnetta, ja siksi biisi ei katoa jonnekin tien keskiviivaan. Tuotantopuolesta pisti vähän korvaan basson nostaminen aika räikeästi pintaan. Kumma efekti, jotenkin tuntui kuin basso olisi aivan väärässä paikassa, ottamassa huomiota osakseen. Mutta ei se välttämättä huono efekti ole. Soitossa ja etenkään laulussa ei ollut minkäänlaista valittamista. Biisin sanoitus käsitteli ilmeisesti sitä, kuinka elämässä pitää tehdä itse omat päätöksensä ja kantaa niistä vastuu. Tuttua asiaa, mutta aina yhtä tärkeää.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Muistikuva - Matkalla 14.04.2007

Muistikuva - Matkalla
Erittäin radioystävällistä poppia oikeastaan joka tontilla. Soundi oli tarpeeksi iso sopiakseen paikallisradioiden listoille, sanoitus käsitteli arkisin kielikuvin ilmeisesti jonkinlaista ihmissuhdetta (tai näin minä sen tulkitsin) ja kertosäe oli tarpeeksi melodinen ja päähänjäävä. Ihan pro-tasoa, kukaties hieman aikuisempaan makuun (ja tästä syystä jää tällaiselle itseni kaltaiselle henkiselle ikiteinille vähän vieraaksi). En oikein tiedä, mitä tästä voisi enempää sanoa. Ehkä isoin ongelmanne on se valitettava hienoinen kasvottomuus ja geneerisyys. En nyt oikein osaa sanoa, miten tämä eroaa monesta muusta vastaavasta - tosin en osaa sanoa, kuka muu tällaista musaa tekee, mutta jos jossain on radio nova auki, niin suunnilleen tällaista kamaa sieltä tulee jatkuvalla syötöllä. Vahvuutenne ovatkin sitten ilmeiset, eli jo aiemmin mainitsemani pro-tason toteutus joka suhteessa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sound Purification - Distant Lightwaves 13.04.2007

Sound Purification - Distant Lightwaves
Mistähän aloittaisi? Soundeissa oli, etenkin kompin sisääntullessa, mukavaa retroutta. Vähän kasaria, mutta hyvällä maulla. Lisäksi siellä oli sellainen helinäkitaramainen juttu - en tiedä, oliko se sitten kitara vai mikä - josta tuli hiukkasen mieleen jotkut The Curen riffit Disintegrationin ajoilta, ja sehän on sangen hyvä juttu. Muutenkaan soundit eivät olleet ihan tavanomaisimmasta päästä, ja osittain hienoisesta halpuudesta johtuen äänimaailma oli jopa jollakin tavalla sangen lämmin normaalin steriiliyden sjiaan. Yleensä homma menee tasan päinvastoin, mutta tässä se toimi. Sävellyksenä ei kuitenkaan ihan unohtumattominta tavaraa, vaikkakin lupaava yritystä kyllä. Tähän ei olisi paljoa tarttenut, että olisi tullut aidosti hieno teos, joku ihan pienenpieni koukku, melodianpätkä tai riffi, ja näpeissä olisi vallan mainio biisi. Nyt jäi enempi taustamusiikiksi, ei ihan chill out -kamaksi ehkä, mutta sellaiseksi... no, kuuntelumusiikiksi. Voisin kuvitella, että projektilta saattaisi irrota parempaakin materiaalia. Tämä oli "vain" lupaava.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Radio Pohmelye - The Spaghettification of Dr Vostok 22.04.2007

Radio Pohmelye - The Spaghettification of Dr Vostok
Tuo esittelyteksti kertonee kaiken olennaisen. Biisi lähti aika hitaanlaisesti käyntiin, sillälailla pikkasen hidastellen, jopa nautiskellen. Sitten kun lalalaat tuli mukaan niin tajusi, että tästähän voi tulla vaikka mitä. Ja sitten lähdettiin jonnekin avaruussekoiluun höystettynä kilkuttelulla, joka toi minulle mieleen joulun. Ja sitten pikkasen juustoista kitarointia. Johan nyt. Ei lainkaan huono, mutta pelkään että olen kuullut tältä projektilta sykähdyttävämpiäkin biisejä. Tämä oli pikkasen fillerimateriaalia, tai sitten kenties hieman vaikeampi, eikä samanlainen täsmä"hitti" kuin ne aiemmat. Groove oli joka tapauksessa syvä kuin mikä, ja sillähän pääsee jo pitkälle.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Nobelskaja Priz - Vassojedinenije i Tiraspol Diskotekh 21.04.2007

Nobelskaja Priz - Vassojedinenije i Tiraspol Diskotekh
No jopas. Tämähän on melkein... hyvä. Kuitenkin vain melkein. Isoin ongelma oli, ettei biisiin oikein syntynyt minkäänlaista suhdetta, biisiä kuunnellessa oli vähän ulkopuolinen fiilis, hieman kuin yrittäisi ymmärtää inside-huumoria. Toisaalta taas, jokunen suomenkielinen möläytys tekstin seassa sai minutkin hymähtämään - ja minähän sentään olen kovan luokan tosikko. Sympaattisen halpaa kiipparisoundia biisissä oli joka tapauksessa. Lisäksi se on aina hauskaa kun tehdään musiikkia, joka varmasti vituttaa joitakin ihmisiä. Ja nyt sitten ilmeisesti tiedän myös, millaista musiikkia on suomipsyke...

Kommentti kappaleesta Kuuntele Somnam - Doom-s-mooD 05.04.2007

Somnam - Doom-s-mooD
Synkkää menoa. Pikkasen triphopahtava fiilis tuli kompin sisääntulon myötä. Valitettavasti jäi pikkasen kasvottomaksi kuitenkin - tykkään kyllä instrumentaalikamasta, mutta tuohon triphopahtavaan osioon olisi voinut sopia mainiosti jotakin eteeristä naislaulua, tai jotain huokailua, tai... en nyt oikein tiedä. Jotain. Lisäksi täytyy kyseenalaistaa biisin pituus, mielestäni juttu ei vaan oikein kanna koko matkaa, vaikka biisissä vaihtelua olikin. Viimeisen minuutin maalailu tuntuu menevän jotenkin hukkaan sen hieman intensiivisemmän osuuden jälkeen. Mutta olihan biisissä paljon hyvääkin. Tuotantopuoli oli toimiva, hyvin valittuja soundeja - periaatteessa eri paleteista, mutta hyvin toimivat yhteen kuitenkin. Äänimaailmassa itseäni viehätti myös hienoinen kotikutoisuus, sellainen hyvällä tavalla pikkasen halpa meno. Parhaimmillaan tunnelma oli vahva, mutta pelkään että esittelytekstissä mainitulla kokonaisuudella tämä saattaa jäädä hieman fillerimatskun asemaan. Riippuu muista biiseistä, tietenkin...

Kommentti kappaleesta Kuuntele Argon - One day 05.04.2007

Argon - One day
Metallia, sangen perinnetietoista sellaista. Asiaankuuluvalla soundillakin, vaikka vähän hampaattomaksi tämä jäikin. Kyllähän tästä Hetfieldin ja kaverien vaikutuksen tunnisti (niin riffeistä, joistakin laulumaneereista kuin soundeistakin), mutta onneksi sentään sen vanhemman osaston eikä myöhempien aikojen velttoilun. Biisin isoin ongelma lienee, että omaa ilmettä ei ole ihan siinä mittakaavassa mitä sitä voisi olla. Biisi myös kärsii pienesti siitä, että tunnelma ei pysy ihan yhtä korkealla koko biisin ajan - säkeistöissä meno lässähtää pikkasen, mutta kun kertsin nostatus "...change the world in a day" tulee, fiilistä tulee pikkasen lisää ja riffien jauhaminen kuulostaakin taas hyvältä. Kenties lisää treeniä tarvittaisiin, tai sitten joitakin tuotannollisia nyansseja. Tuotantopuolesta voisi sanoa myös, että vokaalit hukkuvat välistä kitaramattoon (itseäni se ei tosin haittaa). Tämän biisin perusteella en silti bändiänne tuomitsisi, etenkin jos lähtökohtana on ollut pastissin tai alluusion tekeminen. Sehän on onnistunutkin.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Stonecold Zombie - Sikamälsää 05.04.2007

Stonecold Zombie - Sikamälsää
Jumalaut, loistava nimi biisillä. Mulle tuli mieleen saksalainen punkpopbändi Die Ärzte, johon on sitten yhdistetty jotain... öh, nyt en ole varma mitä. Karkkiautomaattia tai jotain. Biisi tuntuu pikkasen kieli poskessa duunatulta, mutta kertosäkeen poppailu ja nopeassa tahdissa pudotetut sanat kuulostivat siitä huolimatta vallan mainiolta. Tuosta maailman kovimmasta kitarasoolosta voi tietenkin olla sangen montaa mieltä, mutta onneksi se oli sentään teknisesti sangen köpö ja lyhyt. Sanottakoon myös, että pari pientä tuotantojippoa, etenkin pim pom pom -kohdan lelusyna ja soolon jälkeisessä kertsissä kuuluneet maailman munattomimmat käsientaputukset, olivat ihan parhautta. Kivaa poppista pilke silmäkulmassa joka silti toimii - sitä on maailmassa liian vähän. Tämän päivän paras rinkibiisi. Sillä kaikissa meissä asuu pieni henkinen teini.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Project Peter - Lullabybye 25.03.2007

Project Peter - Lullabybye
Biisin esittelyteksti lupaili paljon. Miellyttävän ambientti tekele, joka olisi muuten ollut tasaisen mukavaa leijuntaa, mutta pikkasen holtittomasti vedetyt "melodiat" pitivät huolen, ettei tämä ihan unimusiikiksi sovi, kun koko ajan piti kuunnella, että mitähän sieltä seuraavaksi tulee. Joissain kohdissa mentiin jo sangen jatsahtaville linjoille. Tällaiset kommentit ovat yleensä vähän hölmöjä, mutta nyt on vaan pakko kysyä: oliko tätä nyt ihan pakko fiilistellä neljän ja puolen minuutin verran? Vaikka biisi periaatteessa eteneekin koko ajan loppuun asti, niin omasta mielestäni tämä olisi ehkä voinut toimia vähän paremmin... no, suunnilleen puolessatoista minuutissa. Tai ehkä kahdessa. Idea kuitenkin tulee selville sangen nopeasti, ja sen jälkeen on lähinnä kuuntelijan motivaatiosta kiinni, jaksaako innokkaasti odotella ja seurata, mitä tuleman pitää. (On sitä itsekin tullut tehtyä kymmenminuuttisia kollaseja, joita ei jaksa kuunnella kukaan, harvemmin edes tekijä itse, vaikka niissä koko ajan tapahtuukin jotain mielenkiintoista. ;-) Mutta siltikin: hyvin visuaalinen, melkoisesti tavanomaisesta poikkeava ja mainiolla sähköpianosoundilla kulkeva biisi. Ei siis suinkaan huono, mutta huonosti tämänhetkiseen mielialaani sopiva.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Juha Hytönen - Parempi 22.03.2007

Juha Hytönen - Parempi
Helvetti että pelästyin, kun painoin playta. Iski nyrkkinä naamaan, kun alkoi niin tyhjästä. Karu alku ballaadille. Biisi oli samaan aikaan sekä oikastaan aika miellyttävä että jotenkin rasittava. Miellyttävä osittain aika mainioiden puhekielisanoitusten ansiosta, rasittava oikeastaan vähän samasta syystä. En nyt oikein osaa tarkemmin selittää. Tuli hienoinen kieli-poskes -fiilis joistakin riimeistä, ja välistä tuli kyllä kankeitakin sananvalintoja. Tuotantopuolesta en oikein osaa sanoa mitään, mutta akustinen humisee pariinkiin otteeseen aika ilkeästi, ja laulu tuntuu olevan täysin erillään skebasta. Biisinä silti ihan kiva pikkuballaadi, sopivan mittainenkin. Hieman hosuva tulkinta oli sympaattinen.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sielu 013 - Korven kyynel 25.03.2007

Sielu 013 - Korven kyynel
Taas sielua. Edellisellä kerralla taidettiin olla preerialla, nyt sitten vähän kotoisimmissa korpimaisemissa. Musiikin jotkut elementit veivät kyllä minun mielestäni enemmänkin jonnekin Andalusian suuntaan. Sävellys oli siinä mielessä vallan mainio, että kun luuli jo kuulleensa kaiken, mitä biisillä on antaa, niin se vaihtuikin hienoisesti ja tarjosi viimeisen minuutin ajan vielä jotakin muuta. Oikein kiva yllätys, joka antoi myös ymmärtää, että biisiä oli ehkä mietittykin hieman, eikä vain lätkäisty nauhalle. Voin tietenkin olla väärässäkin. Soitto toimii vähintäänkin riittävällä tasolla, ja hyvin vähäeleinen sovitus on aina mannaa korville. Ilmavuus luo aina tunnelmaa. Eihän tämä mikään unohtumaton biisi suinkaan ollut, mutta kuten taisin edellisessäkin teille tiputtamassani kommentissa todeta, niin ainahan soittelumusiikkia maailmaan mahtuu.

Kommentti kappaleesta Kuuntele PRemedy - Fateseeker 08.07.2007

PRemedy - Fateseeker
Rok. Olipas kyllä pro soundi, hyvin jytäsi. Biisin intro kuulostikin oikein mainiolta, joskaan ei erityisen omaperäiseltä, hardrokilta. Soitto toimi koko biisin ajan helvetin hyvin, mutta laulaja onnistui sitten jonkin verran ryssimään juttua mukaantulollaan - ääntäminen oli pikkasen kuuma peruna suussa -osastoa, ja vaikka laulumelodiat olivat oikeastaan ihan mielenkiintoisia, tuli tulkinnasta mieleen lähinnä jotkut sellaiset tosi huonot lovemetal-yhtyeet, ne, joiden vokalisteiksi ei ole löytynyt villevalo-kopioita. Mutta siis, olihan tämä ihan toimiva, radiosoittokelpoinen ja hittipotentiaalia omaava biisi. Mutta omaperäisyyttä oli mukana kohtuuttoman vähän, ja jotenkin kun ko. genre kärsii tällä hetkellä valtavasta ylitarjonnasta, niin hieman nihkeä olo jäi. Suosittelen, että jatkossa halaatte reippaammin sitä aggressiivisempaa puoltanne, ja unohdatte poppimelodioiden ja -kertosäkeiden kehittelyn. Sillä ettehän te, isot miehet, tahdo pikkutyttöjä faneiksenne.

Kommentti kappaleesta Kuuntele DISTRACT RESORT - Every Breath Chokes(destroy-version) 05.04.2007

DISTRACT RESORT - Every Breath Chokes(destroy-version)
Hieno korina-ja-surina -intro. Hälyäänet, kierto ja muut kuulostavat aina makeilta. Biisi meni sitten aika nopeasti eri linjoille. Hyviä kitarasoundeja, vaikken periaatteessa tuollaisen soundin ystävä olekaan - mutta flangeriskeba (vai oliko se phaser?) kuulosti aika helkkarin hyvältä. Olisin itse miksannut sen ehkä pikkasen enemmän pintaan. Biisinä ei ihan ominta tavaraani, tai oikeastaan ei biisinäkään huono, mutta örinävokaalit ja vähän turhan metallinen tatsi ei itseäni hirveästi miellyttänyt. Hieman ilmavampi ja kirskuvampi soundi ja sovitus olisivat olleet enemmän mieleeni. Biisissä oli kuitenkin sangen innokas meno päällä, ja energiahan on aina hyväksi. Ja vokalisti osaa asiansa ja bändi soittaa hyvin. Sävellyksenä ehkä kuitenkin ihan pikkasen tasapaksu, muttei kuitenkaan huono. Jonkun toisen biisin muistan teiltä kuulleeni, mutten enää muista miten se meni. Tämä oli parempi.

Kommentti kappaleesta Kuuntele DISTRACT RESORT - Freak Me 29.03.2007

DISTRACT RESORT - Freak Me
No jopas. Rokkimenoa pukkaa. Ei erityisen persoonallista menoa tosin, tämä meni rumasti sanottuna melkoisen geneerisen raskasrokin osastoon. Se ei pääsisi haittaamaan, jos bändillä olisi omaa korvaani lämmittävä meininki, mutta tästä puuttui minuun vetoava raivo ja vimma: tässä oli vähän turhan kesy ja sanoisinko jopa radioystävällinen meno. Mieleen tuli pariin otteeseen eräskin lovemetalliorkesteri. Soitto kulki kuitenkin vallan komeasti, ja laulajan äänessä oli ihan oikeaa latausta. Kun otetaan vielä ihan kelvollinen biisinkirjoitus mukaan, niin en näe mitään ongelmaa suuremmankin suosion löytämiselle. Tällainen kama vetoaa nimittäin todistetusti hyvin suuren joukkoon ihmisiä. Soundikin oli oikein iso ja hieno. Ei siis huono biisi, muttei kiinnostanut minua.

Kommentti kappaleesta Kuuntele The Dead Musicians Society - My anxiety 29.03.2007

The Dead Musicians Society - My anxiety
Oho. Alku sai pelkäämään taas jotain turhauttavaa altsumetalli-tekelettä, mutta biisi osoittautuikin sittenkin sangen mielenkiintoiseksi raivopurskausten ja hissuttelujen yhdistelmäksi. Isoimmat propsit menevät tietenkin laulajattarelle, joka sai itsestään irti kiitettävän monenlaista keuhkoamista. Tosin vaikka raivo olikin vakuuttavaa, niin se kuulosti silti hieman enemmän tulkinnalta kuin aidolta sekopäisyydeltä. Itse olisin ehkä toivonut vielä hieman kajahtaneempaa meininkiä, etenkin noihin hissuttelevimpiin kohtiin. Mutta hyvin toimi näinkin, ja myös tuo kertsin toinen naislaulu toimi mainiosti luoden pehmeää kontrastia raivoon. Myös bändin soitto ja erittäin rikas sovitus ansaitsee kaikki kiitokset, koska homma olisi voitu helposti ryssiä turhan tunkkaisella soundilla ja soitolla, mutta tässä pidettiin hienosti ilmavuutta mukana, ja kuorrutettiin hommaa pienenpienillä nyansseilla, kaikenlaisella huminalla ja rahinalla. Eli joo, vallan mainiota kaikenkaikkiaan. Parilla kuuntelulla biisistä jäi ehkä pikkasen (tarkoituksellinen) sillisalaattifiilis, mutta luultavasti enemmänkin kuuntelemalla biisistä saa nopeasti otteen.

Kommentti kappaleesta Kuuntele The Dead Musicians Society - Etherial 05.04.2007

The Dead Musicians Society - Etherial
Jaa. Biisin säkeistö kuulosti korviini jonkin verran Kemopetrolilta, mutta kertosäkeessä polkaistiin sitten vähän säröäkin peliin, ja ymmärsin, miksi biisille on annettu genreksi hard rock. Vaikka siitä oltiin kyllä kaukana. Kertosäe olisi voinut olla ehkä pikkasen reippaamminkin repivä, ei välttämättä säröpuuroa hyödyntäen vaan mielummin hieman päällekäyvemmällä menolla. Taustalta kaikui kuitenkin lupaavaa räyhäämistä, sitä olisi voinut pistää enemmänkin pintaan. Muutenkin minun puolestani bändi voisi karsia hieman radioystävällisyydestään ja lähteä reippaasti tutkimaan kokeilevampaa osastoa, kun siihen suuntaan tuntuu olevan kiinnostusta. Tässä oli pikkasen turhaa varmaan päälle pelailua ja miellyttämisenhalua, ja se ei minua miellytä. Soundit, soitto, laulajan tulkinta, tuotanto ja sovitus olivat kaikki kuitenkin sen verran kovaa tasoa, ettei tosikaan. Tunnelman luonti on bändillä hanskassa, ja hyviä ideoitakin tuntuu löytyvän - jään odottamaan niiden jalostumista.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sielu 013 - Preeriakoira 18.03.2007

Sielu 013 - Preeriakoira
Sielua kehiin! Kun homma alkaa aavikkokitaroinnilla ja biisin nimi on preeriakoira, niin tulee mieleen, että tässä ilmeisesti väännetään vastaanottajalle rautalangasta mistä on kyse. Ihan nätti tunnelma tässä oli saatu luotua. Kaihoisaa ja avaraa tunnelmaa, kukaties sitten sitä preeriaakin. Pari kertaa kitaraa lyötiin hieman kovempaa, ja näin kevyesti kasatussa biisissä sekin tuntuu valtavan suurelta dynamiikanmuutokselta - helvetin hyvä juttu, siis. Hieno esimerkki siitä, ettei aina tartte paisutella, vaan toisinaan pieni ja hento ote kantaa pitkälle. Sekin miellytti, että soitto ei ollut ihan supertarkkaa protools-kamaa, vaan inhimillistä ja välistä kenties hieman epävarmaakin. Sävellyksenä ei kuitenkaan ihan unohtumatonta materiaalia. Menisi mielestäni albumilla sellaisena hieman välisoittomaisena biisinä jossain levyn puolessavälissä, mutta muuten jää ehkä pikkasen soittelumusiikiksi ilman suurempaa funktiota. Sellaistakin tietysti maailmaan mahtuu.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Joylove - Sunset 25.03.2007

Joylove - Sunset
Trance se vaan ei kuulu millään allekirjoittaneen suosikkiosastoon, mutta sanottakoon tällä kertaa, että poikkeuksellisen hyvältä vaikutti ensimmäisen minuutin aikana, kun biisi haahuili kevyesti eteenpäin ilman tarvetta kiksuilulle. Astetta äänekkäämmän kompin iskiessä päälle iski hienoinen pettymys, mutta onneksi siinäkin pysyttiin sentään kaikista pahimmista kikkelitrancekliseistä kaukana. Itse asiassa biisissä oli aika mainio tunnelma, ja kuten sanottu, niin ihan niitä pahimpia kliseitä ei sentään oltu käytetty. Joitakin korvalle erittäin miellyttäviäkin soundeja oli sentään mukana. Siltikin, se isoin ongelma tässä tuntui vaivaavan: omiin korviini tämä nyt vaan ei kuulostanut silti mitenkään hirvittäin erikoiselta. Kokemus jäi vähän taskulämpimäksi, biisi ei suinkaan ärsyttänyt, muttei tehnyt erityisen suuria muistijälkiä muutenkaan. Joka tapauksessa: kun verrataan kaikkeen siihen pahinta kliseepuuroa edustavaan tranceosastoon, niin olihan tämä sentään aika hyvä. Soundimaailma oli mallikas, kun bassorummun volyymi pysyi inhimillisenä, eivätkä virvelinostatukset kuulostaneet (paria poikkeusta lukuunottamalta) muovisilta konekivääreiltä. Eli tekijä osaa hommansa ja omaa jonkin verran hyvää makuakin, arvosanan jos antaisin, se olisi kannustava kasi. Ja sokerina pohjalla hassu yhteensattuma: tätä kirjoittaessani aurinko näyttää olevan laskemassa. Jehna.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Disco-Elvis - Move 17.03.2007

Disco-Elvis - Move
Eka reaktio oli, että nyt minulle vittuillaan ihan täydeltä laidalta. Vähän ajan jälkeen ei oikein tuntunut ihan samalta, vaan biisi alkoi kuulostaa ihan laadukkaalta halpisdiskolta. Sellainen oikeastaan ihan kelvollista tavaraa, vähäisiltä laulumelodioiltaan jopa oivallista. Tuotanto ryskäsi aika bassovoittoisesti, mutta sehän on tällaisessa kamassa olennaista, että voi testata auton subbaria. Jos Elviksen sijaan biisin laulaisi joku kaunis tytteli, mieluiten vähäisissä vaatteissa ja soundeja ihan pikkasen hiottaisiin, niin tästä saataisiin levy-yhtiöiden markkinoinnilla luultavasti seuraavan kesän iso hitti. Ja todettakoon lopuksi vielä, että 90-luvulla tämän paikka olisi ollut ehdottomasti Rantarock-festareilla Waldo's Peoplen ja Dr. Albanin rinnalla.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sad Circus - After The Earthquakes 22.03.2007

Sad Circus - After The Earthquakes
Ah, taas tämä bändi. Post-punkahtava meno kieltämättä tuli biisin introriffistä. Biisin edetessä minulle tuli mieleen Kemopetrolin vanhempi tuotanto, mutta kyllä tämän siitä silti vielä erottaa. Kuten muissakin teiltä kuulemissani biiseissä, oli tässäkin sangen komea moderni tuotantojälki, jossa kaikenlainen pieni rutina ja efektointi kohtasi oikein hyvältä kuulostavan bändisoundin. Soundien, sovituksen, tulkinnan ja tuotantojäljen puolesta ihan pro-tasoa mennen tullen. Siitä huolimatta täytyy todeta, että jostakin syystä tykkäsin enemmän teidän hitaammasta tavarastanne. Tästä ei ihan yhtä hyvin välittynyt "se jokin", mikä noista aiemmin kommentoimistani biiseistänne. Eipä silti, olihan tuo viimeinen puoli minuuttia harvinaisen koskettavan kuuloista; homma olisi ollut helppo ryssiä falskiksi, mutta tuo itku-kurkussa-tuskailu toimi tässä vallan mainiosti.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sad Circus - Halo 17.03.2007

Sad Circus - Halo
Neofolk ei sano minulle mitään, mutta jos unohtaa genreilyt, niin tämähän oli oikein mielenkiintoista musiikkia. Hyvin tunnelmallista tavaraa, tuli biisin kelluvasta fiiliksestä mieleen jotkut OK Computerin (ja sen sinkkujen b-puolten) biisit, vaikkei tämä musiikillisesti ihan samalla osastolla ollutkaan. Äänimaailmassa viehätti monet pikkunyanssit - kaikenlaisia perkussioita ja puhaltimia ja efektejä. Hienosti sovitettua tavaraa. Efekteistä alun sade-efekti (kai se oli sitä olevinaan?) kuulosti pikkasen turhalta, koska ko. efekti on sangen kulunut, mutta eipä sitä kauhean kauaa tarttenut ihmetellä kun biisi lähti komeasti käyntiin. Jo toinen teiltä kuulemani oikein mainio biisi. Hienoista whinetystä tulee kyllä tällä(kin) kertaa sanoista, koska ne nyt vaan eivät oikein puhutelleet minua. Mutta kun tulkinta on tämän biisin laulajan tasolla, niin minä kuuntelen mielelläni vaikka sipsipussin tuoteselostusta sanoituksena.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sad Circus - The Old Water Rat 08.03.2007

Sad Circus - The Old Water Rat
Ohoh, omaperäistä trip-hoppia, helvetin hyvä! Yleensä kun tätä genreä tulee vastaan, se kuulostaa tympeältä Portishead-plagioinnilta, mutta tässä oli keksitty muitakin puolia. Oikein mainio tunnelma oli saatu luotua, ja vokalisti eläytyi säkeistöissä erittäin sympaattisesti. Kertosäkeessä lähdettiin sitten haikeimmille ja melodisemmille osuuksille, ja hommahan toimi. Eteerisen meiningin takia kappale tuntui jotenkin pidemmältä, kuin mitä se todellisuudessa oli, mutta tämä ei siis ole negaatio: kappale ei kuulostanut suinkaan tylsältä, vaan jotenkin... isolta kokonaisuudelta. Poppikaavalla mentiin, mutta hienosti rakennettuna. Ja sovitettuna. Ei tässä valittamista, siis. En keksi oikein mitään mistä kitistä. Tai no joo, en välttämättä jaksa hirveästi innostua vesirottatarinasta...

Kommentti kappaleesta Kuuntele valve - Oisko voinut olla ehkä 06.03.2007

valve - Oisko voinut olla ehkä
Post-rock? Onkohan nyt mennyt genre pikkasen vituralleen? Tosin en minä genreistä mitään tiedä (enkä piittaa), mutta tämä oli kyllä aika saatanan kaukana Mogwaista. Lähinnä tästä tuli (vokalistin takia, mutta muutenkin) aika vahvoja Vilkkumaa-assosiaatioita. Vähän turhankin vahvoja, itse asiassa - en ole Maijan tuotannosta suuremmin tykännyt, mutta kyllä sitäkin oikeastaan kuuntelee mielummin kuin, no, toisen polven Maija Vilkkumaata. Huimasti radiopotentiaalia omaava biisi kuitenkin, ja sopivan steriilillä modernilla soundillakin vielä. Eiköhän teidät joku signaa ennen pitkää, ja sitten päästään kuuntelemaan radiosta tämän biisin uutta, paremmilla kamoilla tehtyä ja vielä steriilimmin tuotettua versiota.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Somnam - Winternights 19.03.2007

Somnam - Winternights
Folk... no jaa... en osaa sanoa, kuinka "folk" tuollainen synasoundi on. Mutta genreistä viis. Sanottakoon heti kärkeen tuosta rikkinäisestä piuhasta, että sen tuottama ajoittainen ja vähäinen rätinä ei ainakaan minua suuremmin häirinnyt - päinvastoin, se tuntui tuovan hieman sellaista ihnimillistä särmää muuten pikkasen turhan synteettiseen äänimaailmaan. Biisi oli sangen mallikas tunnelmapala, mollissa meneminen ja hidas eeppisyys harvemmin menevät kovin pahasti metsikköön. Biisissä ei välttämättä ollut erityisen selvää punaista lankaa (tai ainakaan minä en sellaista havainnut), mutta pelkästään tunnelman voimin pysyttiin ihan hyvin pinnalla sävellyksen keston ajan. Hidas, isojen kaarien maalaaminen sopi tähän oikein mainiosti. Eipä tässä kummempia. Kuuntelumusiikiksi ei ehkä parhainta mahdollista, ainakaan minun korvilleni, mutta hetkellisenä tunnelmapalana sitäkin toimivampi.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Bill Cosby Show - Kaikki tuntuu menevän päin seiniä 25.03.2007

Bill Cosby Show - Kaikki tuntuu menevän päin seiniä
Helvetti, ehkä PARAS nimi minkä bändille voi antaa! Etenkin, kun bändi soittaa suomenkielistä outorokkia. Loistavaa, loistavaa! Biisiin oli tungettu nivaska toisistaan reippaasti poikkeavia osioita, joita sitten vuoroteltiin hienoisella ADHD-meiningillä. Pahimmillaan tuollainen menee itsetarkoitukselliseksi muusikkonysväykseksi, mutta tässä onneksi vedettiin sen verran hyvällä otteella, ettei ogeli-fiilistä tullut missään vaiheessa. Vokaalistin pienesti räkäinen tulkinta toi hienon kontrastin teknisesti taidokkaaseen soittamiseen. Siitä isot pisteet, mutta vielä isommat pisteet tulevat biisin sanoituksesta: yksi parhaista teksteistä, mitä on tähän mennessä tullut mikserissä vastaan. Herätitte aidon mielenkiinnon seurata tekemisiänne enemmänkin. Tämä biisi oli hyvä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele psykoosi - Ethnic 17.05.2007

psykoosi - Ethnic
Hmm. Tunnelmamusiikkia, johon oli mielestäni tungettu ehkä pikkasen liikaa noita häiriöelementtejä - sirinöitä, kilinöitä ja sen sellaista. Kun niitä tuli jatkuvalla syötöllä, ne eivät enää tuntuneet tukevan biisin leijuntaa, vaan pikemminkin hajottavan sitä. Jos se on ollut tarkoitus, niin siinä on onnistuttu, minua vaan hieman häiritsi. Toinen motkotuksen aihe oli vähän turhan pitkä pituus. Ensimmäistä kertaa kuunnellessa iski alle kolmen minuutin kohdalla fiilis, että jaahas, vieläkö sitä tulee. Lisäkuuntelun myötä alkoi kappaletta hahmottamaan vähän paremmin, ja sen kesto alkoi hieman paremmin puhua puolestaan. Itse olisin kuitenkin pitänyt hieman lyhyemmästä annoksesta - tai sitten noita mainitsemiani häiriöelementtejä olisi voinut olla vähemmän, jolloin olisi voinut keskittyä leijuntaan. Mutta olihan tässä hyvätkin puolensa, etenkin tuotantopuolella. Stereoefektejä oli käytetty reippaasti (tosin teki jossain vaiheessa mieli valittaa niidenkin paljoudesta ;-), ja ylipäätään äänimaailmassa oli ilmaa. Padisoundi oli myös hyvin tunnelmapitoinen. Rakenteellisia elementtejä hieman hiomalla tästä saisi varmaan vielä paremman, nyt jäi pikkasen yhdentekeväksi.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Malvo - Valheet 17.03.2007

Malvo - Valheet
Hyvin ryskää. En edelleenkään tunne metalliskeneä kovin tarkoin, mutta se vähä mitä on tullut kuultua Mokomaa ja Staminaa, on ollut hieman samansuuntaista. Biisin c-osa (se pikkasen hidasteleva osio) kuulosti oikein hyvältä. Laulajankin tulkinnassa oli mukavasti luonteista säröä. Teksti meni minulta pikkasen ohitse, mutta ilmeisesti paskanpuhumista ja mustamaalausta vastaan tässä hyökättiin. Ilmeisesti. Saa korjata, jos olen väärässä. Itselleni ei ihan pudonnut, mutta en tiedä miksei tästä joku voisi innostua enemmänkin. Välistä tosin tuntuu, että suomenkieliselle metallille tuntuu olevan ylitarjontaakin, mutta ehkä se kysyntäkin on sitten vastaavasti tavanomaista suurempaa. Joka tapauksessa, hyvin te ainakin soitatte.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Nbc - Poika 02.03.2007

Nbc - Poika
Bändin nimi iski ahistuksen päälle; että nyt tulee jotain karmeeta huumorihoppia, mutta eihän se sitten ihan niinkään mennyt. Taustassa vinkunut jännä synaarppi (se tidu-tidu-titidudu), jos se nyt syna oli, kuulosti sangen jännältä. Kitarasta tykkäsin myös, ilmeisesti oli ihan "oikeasti" soiteltu, ainakin tuon esittelytekstin perusteella. Hyvältä kuulosti joka tapauksessa, vaikka tiluttelu lopussa olikin skidisti mautonta. Mielenkiintoinen biitti teki tästä sangen paljon paremman kuin monet muut mikserin hoppibiisit. Puhelaulu kertoi aika sympaattisesti tyyppien kiinnostuksesta hopin tekemiseen, ilman sitä genrelle ominaista "mä syljen niin kovaa settii, et teidän kivekset repee" -uhoa. Myöskään joutavaa "kyllä on ollut vaikeeta" -itsesääliä ei oltu tungettu liiaksi mukaan, hyvä niin. Eniten minulle putosi viimeisen tyypin räppäys, mutta ei niissä muissakaan suuremmin vikaa ollut. Joo, ei tämä huono suinkaan ollut. Parempaakin on tullut vastaan, mutta huonompaakin niin paljon että kyllä tämä sinne mikserin suomalaisen hopin parempaan puoliskoon pääsee ilman mitään ongelmia.

Kommentti kappaleesta Kuuntele RRP: Greatest Hits Vol 2 - Papa 18.03.2007

RRP: Greatest Hits Vol 2 - Papa
Jaa, mitäs tällä kertaa. Hassisen kone on lähellä sydäntäni, ja tässä oli vähän (oikeastaan hyvin vähän, mutta silti tarpeeksi) yhtymäkohtia tuohon bändiin, etenkin sen Rumat sävelet -levyyn. Näissä RRP-biiseissä tuntuu sanoilla olevan aika keskeinen merkitys, ja tässä oli sinänsä mainio, mutta ehkä pikkasen kulunut aihe; rauhan tuominen vaikka sitten saatana nyrkillä ja dynamiitilla, jotain vanhaa Uuno-leffaa lainatakseni. Vittuilu suuntautui tässä, jos nyt oikein tulkitsin, sekä länsimaihin että itäänkin. Mikä on tietenkin hyvä, koska toisinaan ihmetyttää molempien osapuolten touhuilu melkoisesti. Mutta mikä on sitä "jotain aivan muuta", mitä vokalisti c-osassa pyyteli? Ihan kelpo biisi, parhaiten itselleni toimi laulajan puoliholtiton tulkinta ja muutenkin biisissä oli mukavan, miten sen nyt sanoisi, letkeä meininki. Se kuuluista viimeinen niitti jäi kuitenkin puuttumaan, mutta ei tässä suuremmin valittamista ollut.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Apiskuko - I feel alive (radio edit) 25.02.2007

Apiskuko - I feel alive (radio edit)
Apiskuko taas. Jos en ole aiemmin muistanut mainita, niin teillä on sangen mainio bändinnimi. Aika mielenkiintoista laulumelodiaa oli kertosäkeessä, en tiedä sopiiko ihan tosta noin vaan känniseen yhteislauluun. Muutenkin biisin vahvuudet olivat nimenomaan sangen kivoissa laulumelodioissa - ja stemmalauluissa. Edelleenkin meno oli ehkä pikkasen kasvotonta, mutta kyllä tässä sen verran hyviä elementtejä oli, että paras teiltä kuulemani biisi -titteli tipahtaa tälle biisille. Turhuuksista sen verran, että saksofonisoolo harvoin puoltaa paikkaansa. Kyllähän se tässä aika erikoinen, tyhjästä hypännyt ratkaisu oli, joten menköön nyt tämän kerran. (Kai se oli saksofoni?)

Kommentti kappaleesta Kuuntele Carbon Sounds - Suspense 18.02.2007

Carbon Sounds - Suspense
Pelimusiikkia, no miksikäs ei. Vähän geneeristä kylläkin, eikä hieman uptempon fiiliksen takia mielestäni välttämättä sovellu ihan kaikista parhaiten hiiviskelykohtauksen taustalle. Tai siis itse tahtoisin ehkä vähän vähemmän ryskäävän ja enemmänkin haahuilevan ja eteerisen musiikin hiiviskelykohtauksen taustalle. Riippuu tosin tietenkin vähän pelistäkin, mutta minulle tästä tuli mieleen pikemminkin joku arcadepelin tausta kuin seikkailupelin hiiviskelykohtaus. Soundipuolella ei moitteen sijaa, tuotantopuoli on kuosissa ja sangen mielenkiintoisesti oli käytetty joitakin efektejä. Biisin voisi iskeä jonkun pelin taustalle mennen tullen, eikä häviäisi pahemmin vertailussa "ammattimaisemman" osaston kanssa. Siihen arvostettujen pelimusiikin tekijöiden kapeaan kaanoniin tällä ei vielä nousta, mutta lähtökohdat ovat kyllä lupaavat. Lisää vaan tekemään, ja toivottavasti pelikin löytyy, jos ei ole löytynyt jo.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Captain Spaced Captain - Caterpillar 15.02.2007

Captain Spaced Captain - Caterpillar
Sanottakoon heti alkuun, että juuri oikean mittainen biisi. Kellaripsykedeliasoundi toimii aina, en tiedä millaisilla kamoilla olette vetäneet, mutta ainakin ihanan halpa soundi on. Hyvin oli näinkin pieneen annokseen saatu pakattua hörhöyttä. Olisihan tuota voinut pidempäänkin jatkaa, mutta nyt jää sellainen pikkasen nälkäinen "pahus, joko se loppu" -fiilis, mikä on siis positiivista. Koskettimet loi atmosfäärin, jossa kitarat leijuivat kivasti, ja rytmiryhmä piti huolen että groove toimi. Ehkä pikkasen päämäärättömäksi tämä jäi, kuitenkin, mutta voisi varmasti toimia jossakin toisessa kontekstissa paremmin - muiden vastaavien biisien seurassa osana isompaa kokonaisuutta, kenties?

Kommentti kappaleesta Kuuntele Division 19 - Synti 13.06.2007

Division 19 - Synti
Biisillä on sen verran mielenkiintoinen aihe, että olisi ihan kiva saada tekstistä vähän selvää. Onhan tuollainen epäselvä rääkyminen tottakai esteettinen valinta sekin, mutta nyt hieman vitutti kun ei saanut mitään selvää. Kävin jopa artistisivulla, mutta ei ollut sielläkään tekstiä. Pöh. Ei ihan perinteisintä melometallia mielestäni. Oikeastaan aika mielenkiintoisia ja metalligenreä huonosti tuntevan mielestä sangen omaperäisiäkin ratkaisuja, erilaisista sovituksista ja tunnetiloista toiseen hypähdellen. Siinä mielessä oikein kiva biisi, ja etenkin lopun hidasteleva paisuttelu kuulosti hienolta. Soundit olivat vähän tukossa, kitarat ja rummut kuulostivat melko inhottavilta, ja basso särki sen verran että piti kajota soittimen eq-paneeliin. Juu, ei huono. En lämmennyt hirveästi, mutta ei myöskään ärsyttänyt samassa mittakaavassa kuin mikserimetalli yleensä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Insani Dei - Ikuisuuden varjo 08.02.2007

Insani Dei - Ikuisuuden varjo
Biisin intron soundimaailma toi vahvasti mieleen 80-luvun alkupuolen suomalaisen uuden aallon meiningin. Ja sillä linjalla biisi oikeastaan aika mielenkiintoisesti jatkoi, halpoja kiipparisoundeja ja ohuita kitaroita myöten. Se lämmitti, en tiedä onko tämä sitten bändin / "tuottajan" ideaalisoundi vaiko rajoitusten puitteissa aikaansaatu soundi, mutta minä todellakin tykkäsin. Biisissä tapahtui lievästi sanottuna melko omituinen tu tu tu tu -runttaus jossain hieman alle kolmen minuutin kieppeillä. Mahtavan kuulosta, kun soundi ei ollut kovin iso, mutta yritettiin epätoivoisesti runtata menemään raskaalla kädellä. Sympaattista. Lisäksi sen jälkeen tuli muun biisin kanssa täysin eri maailmasta ollut syntikkasoolo, jossa siinäkin oli pikkasen retro meininki päällä. Hyvä. Biisinä ihan mukava pikkuprogeilu, alkupuolella vähän popahtavampaa kaavaa (ilman kertsiä tosin?) ja sitten sooloilua. Sanoituksissa oli mielenkiintoista harhailua metafysiikan rajamailla, joskaan ei ihan parhaassa mahdollisessa formaatissa. Isoimmat pisteet tulevat kuitenkin jännistä assosiaatiosta jostain yli parinkymmenen vuoden takaa, ja totean, että bändissä on potentiaalia - jo nyt on monta hyvää juttua kypsymässä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Giuse - Kingpin (A Sketch for Casio) 20.04.2007

Giuse - Kingpin (A Sketch for Casio)
Uhhuh, olipas tyylikkään muovista kiipparisoundia. Vähän kuin kotimainen iskelmä jostain kahdeksankymmentäluvulta. Tai sinnepäin. Tosin olihan tämä tietenkin paljon parempaa kuin muovi-iskelmä. Yksinkertainen ja staattinen komppi tarjosi sellaisen miellyttävän pohjan, jonka päälle sitten hieman soiteltiin. Kitarat soundasivat oikein mainioilta, päällepuskeva syntikka taas sangen rumalta - liekö se sitten ollut tarkoituskin. Biisinä kuitenkin toimivia ideoita sisältävä ja öisten katujen tunnelmaa tavoitteleva. Kotikutoinen soundi pyöri jossain sympaattisen lofi-meiningin ja ärsyttävän halpissoundin välimaastossa. Jälleen kehut oikean mittaisesta (=lyhyestä) biisistä. Ei kuolematon biisinä, mutta sopisi varmaan jonnekin levylle ikäänkuin filleriraidaksi ihan kelvollisesti. Tai taustamusiikiksi johonkin taidepainotteiseen lyhytelokuvaan.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Giuse - Credo 14.04.2007

Giuse - Credo
Itselleni tutumpi on lause "Credo quia absurdum". Genrevalinta lienee gospel vain siksi, että mikseristä ei paremmin ns. hengellistä kamaa kuvaavia genrejä taida löytyä. Aika mielenkiintoinen tekele. Tässä taitaa laulaa tyyppi siitä yhdestä bändistä, jonka kommentoinneissa olen aina maininnut joko Thom Yorken tai Chris Martinin. Tässä musiikki oli huomattavasti kauempana ko. herrojen bändien tuotannosta, joten laulumaneerit eivät tuntuneet ihan yhtä tutuilta ja rasittavilta. Latinankielellä saattaa olla myös vaikutusta asiaan. Hyvin, hyvin minimalistinen ja vähäeleinen lähestyminen tukee tässä mielestäni biisiä vallan komeasti - kitaran simppeli näppäily kuulosti oikein hyvältä valittavien laulujen vastapainoksi. Myöskin biisin mitta oli sangen sopiva - pidempi annos olisi voinut aiheuttaa hienoista puutumista, ja tässäkin ajassa ehdittiin sanoa jo kaikki, mitä oli tarpeellistakin sanoa. Eipä siis valittamista: omaperäisistä lähtökohdista vilpittömästi ponnistaminen tuottaa minulta melkeinpä aina kiitokset, niin tässäkin.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Denyall - Random Victims 08.02.2007

Denyall - Random Victims
Melometalli on minulle sangen vieras laji. Jotenkin kumma muistikuva minulla tosin on, että olisin tätä biisiä joskus aikaisemmin jo kommentoinut, tai ainakin kuunnellut - vai pettävätkö korvani? Tai muistini? Vuorolaulu on aina hyvä efekti, etenkin jos vokalistit ovat eri sukupuolta. Naisääni oli nätti ja hauras, miesääni taas yritti olla rankempi, mutta jäi hieman puolitiehen. Soitto toimi ihan riittävän hyvin, mutta turhan puuroksi oli äänimaailma onnistuttu miksaamaan. Iso osa soittimista tuntui tunkevan samalle taajuuskaistalle.Jyräkitaraa voisi ainakin hillitä pikkasen. Biisinä "ihan kiva", kun ei mennyt ihan pahimmalle Mörlöooppera-tontille sentään. Joitakin hienoja melodioitakin oli mukana. Genren ystäville saattaa toimia paremmin kuin minulle, jolle tuli kuitenkin väkisinkin mieleen, että tämähän on vähän kuin Nightwish heikommalla laulajalla ja örinällä höystettynä.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Sonicmind - Face Off 15.02.2007

Sonicmind - Face Off
Altsumetalli on metallin alalajeista ehkä se mielenkiintoisin. Tässä ei kyllä hirveästi alternativea omiin korviini ollut. Pikkasen erikoisempaa rytmitystä ja jotain syntsanhapuilua kyllä kuului, ja kertsissä sitten mäiskittiin otteella, joka tuo genreä sangen huonosti tuntevalle mieleen lähinnä System of a Downin ja sen rasittavan itsetarkoituksellisen outoilurunttauksen. Faith no More kävi pariin otteeseen mielessä myös, ja se onkin huomattavasti positiivisempi mielleyhtymä. Soundi oli kieltämättä aika komea, massiivinen mutta erotteleva. Pro-jälkeä. Eipä siis suuremmin valittamista, mutta itselleni jää vähän vieraaksi. Ystäviä löytynee kuitenkin, ja onhan se aina kivaa, ettei mennä suorimpia mahdollisia polkuja, vaikka tulos olisikin sitten sitä pikkasen itsetarkoituksellista outoilua.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Carbon Sounds - Trailer Intro 23.02.2007

Carbon Sounds - Trailer Intro
Hiilisoundeja? Ja traileri-intro tuskin viittaa tässä amerikkalaiseen asuntovaunukulttuuriin... ;-) Biisissä oli aika nätti äänimaailma, ei ehkä ihan kaikista luontevimmalla soundilla tämäkään, mutta eipä lievä synteettisyys päässyt haittaamaan. Tunnelmaa oli jonkin verran, mutta ihan kaikista omaleimaisin johdantoteos tämä ei kylläkään ollut. Mutta kyllähän tämä voisi soida jossain pelissä, tai kukaties jopa leffassakin jonkin alkukohtauksen taustalla. En tosin ole ihan varma, että millaisen. Roolipelit tästä lähinnä tulee mieleen. Eniten tykkäsin siitä, että skaalaa ja dynamiikkaa oli ihan oikeasti hyödynnetty - välistä oltiin hiljaa, ja välistä paisuteltiin. Lisäksi sävellyksen lyhyys toimii tässä vallan mainiosti, kun ei ole venytetty kolmeen minuuttiin vaan pitäydytty juuri oikeanmittaisessa kestossa.

Kommentti kappaleesta Kuuntele Behind Closed Doors - Burn In 31.01.2007

Behind Closed Doors - Burn In
Tuo hellacopters-maininta biisin esittelyssä pisti pelkäämään pahinta mahdollisinta Scandinavian Format Rock -kuonaa, mutta siitä pysyttiin onneksi riittävän kaukana. Hyvällä fiiliksellähän tämä sykki, kuten tällaisen kaman aina pitäisikin. Vokalistille pitänee antaa erityismaininta mikseritasolla poikkeuksellisen hyvästä suorituksesta englanninkielisen rokin laulamisessa. Biisi oli kolmiminuuttisena mukavan ytimekäs runttaus, eikä edes pakollinen kitarasoolo tökännyt hirveästi vastaan. Menettelee, eikä saisi vaihtamaan kanavaa, jos pompsahtaisi radion soittolistalta vastaan. Suurimpia mahdollisia omaperäisyyspisteitä ei voi antaa, mutta tässä lienee hyvä meno ollut viisastenkiven keksimistä tärkeämpää, joten eipä valittamista.

Sivu: 1 2 3 4