Marsu

hauhau | 19.11.2012 | --
3:15

Marsujen rodut

Marsuja on paljon eri rotuja: pitkä-, karkea- ja lyhytkarvaisia sekä täysin karvattomia. Useimmista roduista erotellaan erikseen värimuunnokset, joita jalostetaan omissa linjoissaan.

Pitkäkarvaiset
Pitkäkarvaisia marsurotuja on seitsemän: alpakka, sheltie, peruaani, coronet, lunkarya, texel ja merino.

Sheltien turkki on pitkä, sileä, pehmeä ja taipuisa.
Texelin turkki on pitkä, pehmeä ja kihara.
Coronetin turkki on pitkä, sileä, pehmeä ja taipuisa. Päässä on karvapyörre eli crest.
Merinon turkki on pitkä, pehmeä ja kihara. Päässä on karvapyörre eli crest.
Peruaanin turkki on pitkä, sileä, pehmeä ja taipuisa. Turkki kasvaa niskassa ja päässä eteenpäin marsun kuonon päälle ja ylle.
Alpakan karva on pitkä, pehmeä ja taipuisa. Turkki kasvaa niskassa ja päässä eteenpäin.
Lunkarya on roturyhmä. Lunkaryoista erotellaan lunkaryasheltie, lunkaryaperuaani ja lunkaryacoronet, jotka vastaavat sheltietä, peruaania ja coronetia mutta ovat karkea- ja kiharakarvaisia.

Karkeakarvaiset
Karkeakarvaisiin marsurotuihin lasketaan neljä rotua: abessinialainen, teddy, ch-teddy ja rex.

Abessinialaisen turkissa on tietyissä kohdissa voimakkaat karvapyörteet. Karvapyörteet ovat nimeltään rusetteja. Rusetteja tulee olla kahdeksan kappaletta.
Teddy on tasaisen pörröinen, lyhytkarvainen ja muodoltaan pallomainen. Ero rexiin geneettinen.
Ch-teddy on pitkäkarvainen teddy. Siitä erotetaan myös crest-muunnos.
Rex on tasaisen pörröinen, lyhytkarvainen ja muodoltaan pallomainen. Siitä erotetaan myös crest-muunnos. Ero teddyyn geneettinen.

Sileäkarvaiset
Sileäkarvaisia marsurotuja on neljä: self, nonself, crest ja satiini.
Self on roturyhmä, johon kuuluvat rodut ovat kauttaaltaan yksivärisiä. Selfit erotetaan värin mukaan.
Nonself on roturyhmä, johon kuuluvilla roduilla on tietynlaisina kuvioina kahta tai useampaa väriä. Nonself-luokan alle voidaan laskea myös sellaiset ryhmät kuin agoutit ja argentet, joilla kukin karva on monivärinen. Nonselfit jäävät useimmiten hiukan pienemmiksi kuin selfit.
Crest tarkoittaa pyörrettä marsun otsalla. Amerikancrestillä pyörteen väri poikkeaa pääväristä kun taas englannincrestillä se on samanvärinen kuin muukin turkki.
Satiinin jokainen karva on ontto, mistä johtuen sen turkki kiiltää metallimaisesti. Satiinigeeniä esiintyy kaikissa roduissa. Suomen marsuyhdistys ei ole hyväksynyt satiinimarsuja rekisteriin 31. lokakuuta 2007 jälkeen satiinigeenin marsulle aiheuttamien kivuliaiden terveysongelmien vuoksi.

Karvattomat
Skinny (suomeksi myös "naku") on enimmäkseen karvaton rotu, jolla on karvoitusta vain päässä, jaloissa ja sukuelinten ympärillä.
Baldwin on kokonaan karvaton.

Risteytykset
Risteytysmarsut ovat nimensä mukaisesti marsuja, joissa risteytyy kahta tai useampaa rotua. Risteytysmarsut voivat olla minkä värisiä tahansa ja niissä voi olla minkälaisia kuvioita tahansa. Risteytyksiä ei lueta omaksi rodukseen. Pääsääntöisesti kaikki rekisteröimättömät marsut ovat risteytyksiä vaikka ne muistuttaisivatkin jotain tiettyä rotua. Risteytysmarsut eivät saa osallistua marsunäyttelyissä virallisiin luokkiin, mutta lemmikkiluokissa eli pet-luokissa niiden kanssa voi harrastaa siinä missä rotumarsujenkin kanssa. Heteroosin ansiosta risteytysmarsut voivat olla rotumarsuja terveempiä ja pitkäikäisempiä."

-Wikipedia 19.11.2012

0.00   183 kuuntelua

Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään