Talvifragmentteja

Osaamaton | 13.03.2008 | Classical
5:06

Julkaisen nämä tuotokset nimellä Talvifragmentteja. Kyseessä on siis neljä luonnostelmanpätkää teoksesta, jota sävelsin talvella 2007-2008, ja jonka jatkamisen helmikuun alussa totesin taidoilleni liian haastavaksi. Teoksesta oli tarkoitus tulla viitisentoista minuuttia pitkä teos piehkölle orkesterille.

Syy työn keskeytymiseen löytyy sen rakenteesta. Koko teos perustuu lyhyeeseen teemaan, joka kuuluu kohdassa 2:24-2:28. Jaoin sen viiteen muutaman nuotin motiiviin, käytettäköön niistä nimityksiä A,B,C,D ja E. Näistä kehittelin edelleen teemat EBD ja AC. Teoksen oli tarkoitus sisältää neljä osiota, joiden väliin sijoittuisi 3 siirtymää. Näissä kussakin jokin alkuperäisistä motiiveista "riistettäisi pois", eikä sitä tämän jälkeen enää kuultaisi. Seuraavassa osiossa kehiteltäisiin sille sitten korvaava motiivi teemoihin. Näin viimeiset teemat olisivat AC2, EB2D2 ja AB2C2D2E. Valitettavasti taitoni eivät riittäneet edes ensimmäisen motiivin vaihtoon (uuden motiivin olisi istuttava kaikkiin teemoihin). Saatan palata asiaan joskus.

0:00-0:25 Johdanto. Motiivia E kehitellään, ja lopussa taustalla kuullaan eri tavoin käänneltyjä versioita mm. motiiveista A ja B.

0:27-3:28 Osio 1 ja hahmotelma ensimmäisen siirtymän alkunuoteiksi. Ensin esitellään teema EBD, sitten AC ja lopulta päästään siihen varsinaiseen ABCDE-teemaan kehitelmineen. Luonnos on hiotumpaa alussa ja huononee loppuaan kohden (koska ehdin korjailemaan sitä enemmän). Jokaista "valmista" minuuttia kohden on varmaan 2 minuuttia "roskakoriin päätynyttä". Esim. tuo siirtymän alku on vain mallia antava väliaikainen ratkaisu, joka ei takuulla olisi päätynyt valmiiseen teokseen.

Osio 1 ei taida sisältää ainuttakaan mollisointua dramaturgisista syistä; sävelsin tätä ällömakeilua täysin vastoin luontaisia taipumuksiani. Tarkoitus oli saada aikaan mahdollisimman voimakas kontrasti teoksen muihin osiin nähden.

3:30-3:40 Siirtymä: tässä tullaan kuulemaan motiivi B viimeistä kertaa (mutta niin pitkälle ei luonnos yllä)

3:41-4:58 Osiota 2. Alku hiotumpaa, sisältää vastamelodiana "siirtymäteeman", joka kuullaan tältä erää viimeisen kerran (ja esiintyy näissä luonnoksissa ainoastaan tässä). Motiivia B kierrellään ja kaarrellaan, mutta sitä ei enää löydy. 4:31-4:35: kyllä, se kuulostaa Verdin Dies Iraelta, eikä varmasti olisi lopulliseen teokseen päätynytkään. Mutta tästäkin luonnoksesta suuret osat ovat vain suuntaa-antavia.

0.00   371 kuuntelua

Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään