Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Genrejen pirstoutuminen


Chadonna
Lesbian Pain
5655 viestiä

#1 kirjoitettu 16.08.2009 11:18

Olen tässä jo jonkun aikaa pohdiskellut, että kuinka pitkään voi yksi genre saada uusia ja uusia alalajeja. Milloin se alkaa olla jo liikaa? Meneekö tämä nyt siihen, että pitää vain opetella erilaisia musiikkityylien alalajien nimiä miljoonittain? Vai romahtaako kaikki loppujen lopuksi kasaan ja aletaan käyttämään vain muutamaa sanaa kuvailemaan musiikkia? Vai lopettaako genremäärittely olemassaolonsa?

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#2 kirjoitettu 16.08.2009 12:15

Chadonna kirjoitti:
Olen tässä jo jonkun aikaa pohdiskellut, että kuinka pitkään voi yksi genre saada uusia ja uusia alalajeja.


Kyllä se suhteellisen ääretön tie on. Käsittämättömän paljon.

Milloin se alkaa olla jo liikaa?


Minusta vastaus tähän on ollut aina helppo. Niin kauan kun se genrejen pilkkominen palvelee niitä genresanoston käyttäjiä, niin se on hyvä. Jos intohimoiset trancen kuuntelijat tahtovat pilkkoa sen genren kymmeniin alalajeihin ja se helpottaa heidän kommunikaatiotaan asiasta, niin se on hyvä. Ulkopuolitsten ei minusta edes tarvitse ymmärtää niitä kaikkia alagenrejä. Kyse on vain kategorioista. Siitä ûberFasistGrindMetalCoresta saa nautia vaikka ei tietäisikään sen huipputarkkaa genremääritystä.

Meneekö tämä nyt siihen, että pitää vain opetella erilaisia musiikkityylien alalajien nimiä miljoonittain?


Ei ole pakko opetella. Opettelee jos tykkää ja kiinnostaa. Kyse on vain kommunikaatiosta. Itse musiikki on kuitenkin vain musiikkia ja siitä saa nauttia vaikka ei tietäisikään mihin ala-ala-alagenren se biisi kuuluu.

Vai romahtaako kaikki loppujen lopuksi kasaan ja aletaan käyttämään vain muutamaa sanaa kuvailemaan musiikkia?


Ei romahda. Alaan perehtyneet käyttävät tarkempia määrityksiä ja vähemmän perehtyneet vähemmän tarkkoja. Ihan kuin kaikessa sanastossa. Lääkäreillä on omat ammattisanastonsa ja skeittareilla oma harrastus sanastonsa. Samoin konemusiikki diggareilla ja äärimetalli ihmisillä omansa. Niin kauan kun se kieli palvelee sitä erityisryhmää itseäänkin, niin se on perusteltua.

Vai lopettaako genremäärittely olemassaolonsa?


Ei. Ihmisillä on tarve kategorisoida. Olisi vaikea mennä kauppaan ostamaan jazz levyä kovana jazz diggarina jos kaikki levyt olisivat sekaisin ilman genrejä. Genret helpottavat elämää. Ne ovat syntyneet tarpeeseen ja se sama tarve pitää ne hengissä.

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#3 kirjoitettu 16.08.2009 12:33

Värien kanssa on ihan sama juttu, on päävärit sininen, punainen ja keltainen ja niiden yhdistelmät violetti, oranssi ja vihreä ja sitten siellä välissä on turkoosit ja purppurat ja muut. Kuvataidemielessä siis, tietotekniikka/painopuolen RGB/CMYK erikseen. Sitten on ehkä 1000 eri nimistä sävyä kullekin värille ja niitä tietää niin monta kuin haluaa/tarvitsee/jaksaa opetella, pakko ei ole. Joillekin vain on tärkeää saada juuri siennan värinen sohva kun joku toinen tyytyy johonkin sellaseen about keskiruskeaan. Kategorisointia.

^ Vastaa Lainaa


Pohjois-Korea
10911 viestiä

#4 kirjoitettu 16.08.2009 12:33


Olen tässä jo jonkun aikaa pohdiskellut, että kuinka pitkään voi yksi genre saada uusia ja uusia alalajeja.


No melko loputtomiin. Jos laskettaisiin kaikki mahdolliset genret ja sen jälkeen kaikki mahdollisimmat fuusioitumistavat, niin tulishan siitä ihan vitusti alagenrejä.

Milloin se alkaa olla jo liikaa?
Joskus 80-luvulla oli kuulemma tällänen Speedcore-suuntaus (ei konemusiikkia, vaan punkkia) Siinä vaiheessa alkoi olla aika turhaa. Mutta emt. Ei nuo genret minua häiritse.

Meneekö tämä nyt siihen, että pitää vain opetella erilaisia musiikkityylien alalajien nimiä miljoonittain?

Häh? Miksi muka?

Vai romahtaako kaikki loppujen lopuksi kasaan ja aletaan käyttämään vain muutamaa sanaa kuvailemaan musiikkia?
En usko. Genret helpottavat musiikin kuvailua.

Vai lopettaako genremäärittely olemassaolonsa?

Tuskin.


Ihan kun konemusiikkiakin on tullut hieman kuunneltua, niin on sen jo huomannut kuinka paljon niillä genreillä on merkitystä noille noin alan harrastajille.

^ Vastaa Lainaa


Funereal
2858 viestiä

#5 kirjoitettu 16.08.2009 12:46

Yksi pilkkomisen ikävä muoto on yrittää väen väkisin luoda uusia genrejä siten, että jollekin genrelle, jolle olisi olemassa jo nimi, keksitään oma uusi nimi, vain jotta erotuttaisi joukosta. Esimerkkinä toimii nyt vaikka HIM:n lanseeraama love metal, joka ei mitenkään eroa ylägenreistään (heavy metal, gothic metal?, hard rock). Se, ettei bändin joka kappale sovi yhteen genreen, tarkoittaa, että bändi soittaa usean genren musiikkia, eikä sitä, että pitäisi kehittää oma genrensä kuvaamaan bändin yleistä linjaa.

Ei pidä kuitenkaan sekoittaa yllä kuvailtua tapausta siihen, jossa oikeasti mikään valmis genre ei kuvasta musiikkia. Joskin uuden genremäärityksen kehittyminen ei ole mikään pelkkä imoitusasia.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu