Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Teosto ja levyn julkaisu


grudg3
7 viestiä

#1 kirjoitettu 31.07.2010 12:06 Muok:31.07.2010 19:37

Jos haluat tehdä bändille levyn, niin onko siihen pakko tehä teosto- ja gramex-ilmoitukset? Jos bändi ei halua omien kappaleiden covereista korvauksia taikka niiden soittamisesta korvauksia tai ylipäätänsä minkäänlaista tekijänoikeussuojaa, niin täytyykö niihin aina sotkea Teosto ym. mukaan?

Kiitos vastauksista etukäteen!

Yritin etsiä täältä (ja netistäkin yleensä) vastaavanlaisia artikkeleita, mutta kun varsin pikaisella, mutta suhteellisen huolellisella etsinnällä ei löytynyt vastaavaa artikkelia, niin tein uuden.

Sunt1o muokkasi viestiä 19:36 31.07.2010

^ Vastaa Lainaa


Fored
191 viestiä

#2 kirjoitettu 31.07.2010 14:07

vaikka nyt en lukeudu noihin kumpaankaan (musiikin tuottajiin tai konkareihin) ,mutta joka tapauksessa: http://www.finlex.fi/f... siitä löytyy jo jotaki pientä, jos vaikka sattuis auttamaan.

^ Vastaa Lainaa


grudg3
7 viestiä

#3 kirjoitettu 31.07.2010 14:23

Eli suomeksi sanottuna ei sii ole pakko liittyä juuri Teostoon? Eikös vastaavia ole muitakin. Teoston laaja asiakasmäärä vain tekee siitä niin vaikutusvaltaisen. Eli siis jos bändi ei ole teoston tai gramexin tai minkään vastaavan asiakas, ei niihin tarvitse tehdä ilmoituksia / suorittaa maksuja, mutta sitten sieltä ei saa sitä 1/16 rahoista. Ymmärsinkö oikein?

^ Vastaa Lainaa


Epoche
5248 viestiä

#4 kirjoitettu 31.07.2010 14:34 Muok:31.07.2010 14:36

Mitä sillä levyllä olisi tarkoitus tehdä? Myydä Anttilassa vai promota bändiä? Oletan, että jonkinlaisesta omakustanteesta on kyse - joten sanon ettei ole pakko mitään ilmoituksia tehdä.

Epoche muokkasi viestiä 14:35 31.07.2010

Sitten jos painos on iso ja levyjä menee kaupaksi paljon voi verottajaa toki kiinnostaa mahdollisesti.

^ Vastaa Lainaa


grudg3
7 viestiä

#5 kirjoitettu 31.07.2010 14:38

Levyä millon mihinkin: promoamiseen, myyntiin, jälleenmyyntiin... Varsinaisesti kyseessä ei kuitenkaan ole omakustanne virallisesti, vaikka käytännössä näin aika pitkälle onkin: (tuottajana [en siis kuulu bändiin] kustannan aluksi tekemisen, mutta otan korkojen kanssa takaisin myynneistä)

^ Vastaa Lainaa


proyo
610 viestiä

#6 kirjoitettu 31.07.2010 14:41 Muok:31.07.2010 14:44

No eihän se tietenkään pakko ole mihinkään järjestöön kuulua, mutta kyllä mä näkisin, että jos ammattituottaja ei kuulu teostoon niin herra tuottaja on vähän tajuttoman daiju kaveri, sillä se ei todellakaan ole tuottajan tapauksessa 1/16 rahasta mitä teosto maksaa. Karkeasti voisi ajatella, että teosto maksaa tuottajalle puolet palkasta ellei jopa enemmän.

Itse tekijänoikeuslaki pätee bändinne säveltämään ja esittämään musiikkiin vaikka et kuuluisi teostoon saatika gramexiin. Teosto/gramexi toimii vain "palveluna" joka kerää korvauksia musiikkisi julkisesta esittämisestä.

Ei se teosilmoituksen tekeminen nyt niin maatakaatavaa voi olla, että jättää sen takia liittymättä.

proyo muokkasi viestiä 14:41 31.07.2010

Lisäys vielä tuohon tuottajan saaminkeihin. Sullahan voi olla vaikka 10 tai 20 bändiä joille tuotat. Miten pidät kirjaa siitä montako levyä on myyty? Voitko olla varma, että bändi ei pimitä sinulta rahaa kertomalla levyn myynnin oikeaa pinemmäksi? Simppelimpää on ottaa kertakorvaus projektin alussa ja antaa työn maksaa itsensä ajanmittaan jos radiolaatuista kamaa syntyi.

^ Vastaa Lainaa


proyo
610 viestiä

#7 kirjoitettu 31.07.2010 14:54

grudg3 kirjoitti:
Levyä millon mihinkin: promoamiseen, myyntiin, jälleenmyyntiin...

Alle 250(Tai jotain) levyn painoksen saa merkata promoksi, eli siitä ei tarvitse maksaa mitään teostolle.

Varsinaisesti kyseessä ei kuitenkaan ole omakustanne virallisesti, vaikka käytännössä näin aika pitkälle onkin: (tuottajana [en siis kuulu bändiin] kustannan aluksi tekemisen, mutta otan korkojen kanssa takaisin myynneistä)

Voithan toimia näin myös vaikka kuuluisitkin teostoon. Lisäksi teosto varmistaisi sinulle extratuloa jos sattuu käymään niin,että tuottamasi bändi pomppaa pinnalle sinun tuottaman biisin avulla. Teosto myös maksaa sinulle jos tuottamasi bändi käy esiintymässä.
.

^ Vastaa Lainaa


grudg3
7 viestiä

#8 kirjoitettu 31.07.2010 14:55

Joo
Toki olen liittymässä mahdollisimman pian teostoon, kunhan saan yritykseni kunnolla pystyyn ja gramexin jäsen jo olenkin. Tarkistin vain, että se on mahdollista ilmankin

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#9 kirjoitettu 31.07.2010 15:48

Jollet halua, että sitä soitetaan radioissa ja myyt vain itse, niin onnistuu sen tekeminen ilman Teostojakin.
Suomessa nuo korvaukset kerää ainoastaan Teosto. Teosto ei kuitenkaan maksa mitään. Tekijänoikeuskorvauksen maksaa NCB, jonka pääpaikka on Tanskassa. Teosto on siinä jäsen ja tilittää keräämänsä korvaukset sinne.
Että biiseistään saisi korvaukset pitää olla Suomessa Teoston jäsen ja tehdä teosilmoitukset biiseistään Teostolle.

Jäseneksi liittyminen ei ole vaikeaa ja jos osallistuu sellaisen projektiin, jota myydään muutama satakin kappaletta, niin kannattaa liittyä.

Myös jos äänitteellä on mukana soittajana, pitää liittyä Gramexiin ja tehdä ilmoitukset sinnekin jokaisesta äänitteestä. Sinne ilmoitetaan kaikki raidat, joissa kukin on mukana soittajana. Gramex korvaa soittajien tekijänoikeudet soitettujen raitamäärien mukaan.

^ Vastaa Lainaa


grudg3
7 viestiä

#10 kirjoitettu 31.07.2010 16:32

Ok. Kiitos paljon kaikille vastauksista! Homma selveni huomattavasti!

^ Vastaa Lainaa


PehmoA
1071 viestiä

#11 kirjoitettu 31.07.2010 17:52

En ole varma onko kukaan vielä sanonut, mutta tosiaan ainakin jossain vaiheessa oli ihan yleinen käytäntö, että ilman teostoilmoitusta ei suomalaisesta painosta levyjään ulos saanut. Ilmoitus oli siis tehtävä jos Suomalaisessa firmassa halusi levynsä painaa ja levyt ulos. Nykyään noita painoja on jo joka nurkalla, joten en tiedä miten asia nyt on.

^ Vastaa Lainaa


Kreeta
214 viestiä

#12 kirjoitettu 31.07.2010 20:51

Elvis ry:n sivulla on hyvä tietopaketti musiikintekijöille:
http://www.elvisry.fi/...

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#13 kirjoitettu 31.07.2010 21:20

semmoinen tarkennus:

Teoston termistössä "tuottaja" ei tarkoita samaa kuin muusikkoperttien puhekielessä "tuottaja". Teostospeakissa tuottaja on teoksen taloudellinen tuottaja = taho joka maksaa viulut (teostomaksut, painatukset yms.), levyn taiteellinen tuottaja ei ole oikeutettu teostokorvauksiin (paitsi siinä tapauksessa, että on samalla myös taloudellinen tuottaja).

ELI: jos toimit bändin taiteellisena tuottajana, saat teostokorvauksia vain siinä tapauksessa että olet osallistunut biisien säveltämiseen, sovittamiseen tai sanoittamiseen. Jos vain huolehdit siitä, että bändillä on tarpeeksi kylmää bisseä studiossa, kannattaa sopia tarpeeksi iso könttäsumma levyn tuottamisesta, koska muita hilloja ei sit ole tulossa.

Jos masseihin haluaa päästä kiinni, kannattaa ottaa taloudellinen riski ja maksaa kaikki levynteosta aiheutuvat kulut: näin saat kaiken muun hyvän lisäksi (muistaakseni) 50% teostokorvauksista tilillesi.

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#14 kirjoitettu 31.07.2010 22:10

Sunt1o kirjoitti:
karman hardon kirjoitti:
Teoston termistössä "tuottaja" ei tarkoita samaa kuin muusikkoperttien puhekielessä "tuottaja". Teostospeakissa tuottaja on teoksen taloudellinen tuottaja = taho joka maksaa viulut (teostomaksut, painatukset yms.), levyn taiteellinen tuottaja ei ole oikeutettu teostokorvauksiin (paitsi siinä tapauksessa, että on samalla myös taloudellinen tuottaja).

Eiks se oo periaatteessa mahollista vaan ilmottaa tää taiteellinen tuottaja teostolle tuottajaks.

Tai sit tehä joku oma diili bändin/artistin kanssa siitä miten sitä rahaa tulee. Ei kai teosto estä sitä, vai estääkö?


joo, useinhan bändien omakustanteiden kohdalla pitää vain arpoa bändistä joku joka on ns. tuottaja. Sitten vain hommaa ÄKT:ltä tuottajakohtaiset ISRC-koodit. Ainoa "catch" jutussa on tietty se, että tuottaja on Teoston papruissa se, jolle lankeaa tallennelupamaksujen maksu (joka riippuu painosmäärästä). Mut joo, se on vaan nimi paperissa.

Jos bändi käyttää ulkopuolista taiteellista tuottajaa omakustanne-ympyröissä (lienee harvinaisempaa) niin ei sitä tarvitse Teostolle ilmoittaa, ellei sitten tyyppi halua krediittejä esim. sovittamisesta tms. Käytäntö lienee, että sovitaan joku könttäsumma joka maksetaan taiteelliselle tuottajalle ja tyyppi on sitten enemmän ja vähemmän tyytyväinen tiliinsä Nimi kreditoidaan sit kansilehdyköissä ja muissa yhteyksissä, mut Teostoilmoituksiin ei kai tarvitse ilmoitella...vaikka taitaapa nuo nimituottajat haluta nimensä vähintään yhdeksi sovittajista.

Tuo on kyl aika sekaannusta helposti aiheuttavaa, että Teosto viittaa Tuottajalla vain taloudelliseen tuottajaan (joka useimmiten on levy-yhtiö). Jokin aika sitten luin aiheesta nettikirjan, mut nyt en uskalla ulkomuistista vetää enää tähän juttuun tuota musiikin kustannustoimintaa, mut sekin vielä osaltaan sotkee soppaa entisestään.

Helpointa divaritasolla on toimia joko niin, että maksat viulut, otat riskin ja hyvällä tsägällä tuohta valuu tilille. Tai sit: sovit kertakorvauksen ja tyydyt siihen, mut eipä ainakaan tarvii sit riskeerata rahojaan.

^ Vastaa Lainaa


grudg3
7 viestiä

#15 kirjoitettu 01.08.2010 00:24 Muok:01.08.2010 00:27

Itsehän aloin tässä topicissa siis selvittelemään juuri mahdollisuuksiani ja käytännön juttuja tuottajaksi ryhtymiseksi (bongata kykyjä, kustantaa niille levy ja sitten vetää omat rahat takaisin korkojenkera levyjen myynnistä, teostolta ym.) johon löysinkin kattavan tietopaketin tosta Kreetan lisäämästä linkistä. Suosittelen!

Ymmärtääkseni näissä liikkuu varsin isot rahat (kustannukset n. 15 - 20 000e / levyerä), joten jos löytää loistavia kykyjä, tienaa, mutta siinä on se jopa hieman kiehtova riskin mahdollisuus (katsokaas yrittäjä kun olen )

grudg3 muokkasi viestiä 00:27 01.08.2010

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#16 kirjoitettu 01.08.2010 14:42

en tiedä millaisia levyeriä sit meinasit kustantaa, mutta ei ne kustannukset kyl ole lähelläkään tuota luokkaa ellet sitten ota jotain galaktisia painosmääriä.

Teet kato bändin X kanssa ns. masterdiilin; Bändi maksaa studiokulut, sulle jää vain masterointikulut, Teostokulut ja painatuskulut. Masterointi ei maksa juuri mitään, Teostokulut albumista ovat 60 snt/biisi x painosmäärä, painatuskulut yleensä ovat luokkaa 1-2 euroa/levy. Promootioon saa tietysti kulutettua vaikka miljoonan, mut siinäkin kannattaa miettiä missä ja kenelle mainostaa - säästää pitkän pennin.

Onnea yritykselle! Musabisnes ei ole se kaikkein helpoin ala lähteä yrittämään!

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#17 kirjoitettu 01.08.2010 15:13 Muok:01.08.2010 15:13

Sunt1o kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:
Jollet halua, että sitä soitetaan radioissa ja myyt vain itse, niin onnistuu sen tekeminen ilman Teostojakin.

Kyllä se varmaan on mahdollista saada radioon soimaan ilman teostoakin ihan hyvin. Sen sijaan joku kertoi aikaisemmin täällä forumilla että jotkut cd-painopaikat protestoi jos ei ole teoston jäsen eikä voi toimittaa sitä koodia levylle.

Suomessa nuo korvaukset kerää ainoastaan Teosto. Teosto ei kuitenkaan maksa mitään. Tekijänoikeuskorvauksen maksaa NCB, jonka pääpaikka on Tanskassa. Teosto on siinä jäsen ja tilittää keräämänsä korvaukset sinne.
Että biiseistään saisi korvaukset pitää olla Suomessa Teoston jäsen ja tehdä teosilmoitukset biiseistään Teostolle.

Teoriassa vois kyllä ihan ite sopia niistä korvauksista sen soittajatahon kanssa, kun niihin on kuitenkin tekijänoikeudet ihan samalla tavalla. Käytännössä varmaan tosi vaikeeta, mutta jonkun radioaseman kanssa ehkä mahdollista.


Radiot eivät juurikaan soita sellaista levyä, missä ei ole teostokoodia. (Se kirjain-numeroyhdistelmä esim JKML 101, voi itse valita) Joissain tapauksessa joku pieni asema voi heittää demomielessä jonkin uloskin, mutta Virallisten radioiden on pidettävä listaa kaikista soitteistaan ja niihin tulee se koodi.
Teosto kyllä alkaa kysellä perään ja teettää teosilmoituksen, jos sinne menee tieto soitetusta biisistä, jota ei löydy heidän rekistereistään. Ei siitä mitään sanktioita seuraa. Sitten vaan tekee sen ilmoituksen ja jäseneksi liittymisenkin voi tehdä vasta, jos alkaa olla merkittävää tuloa tarjolla.
Jotkut levyjen valmistajat vaativat Teostomaksukuitin, ennen kuin toimittavat levyt, joten sekin voi tulla yllätyksenä. Kaikki eivät ja yleensä kertovat etukäteen jos niin on.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#18 kirjoitettu 01.08.2010 16:01 Muok:01.08.2010 16:07

Sunt1o kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:
Radiot eivät juurikaan soita sellaista levyä, missä ei ole teostokoodia. (Se kirjain-numeroyhdistelmä esim JKML 101, voi itse valita) Joissain tapauksessa joku pieni asema voi heittää demomielessä jonkin uloskin, mutta Virallisten radioiden on pidettävä listaa kaikista soitteistaan ja niihin tulee se koodi.

On yle-x ainakin soittanut ihan teostovapaita levyjä silloin tällöin mitä olen kuullut. Siis ei ne niille jankkaus soittolistoille tuu, mutta on niitä useammin kuin parikertaa soitettu jossain ohjelmissa.

Teosto kyllä alkaa kysellä perään ja teettää teosilmoituksen, jos sinne menee tieto soitetusta biisistä, jota ei löydy heidän rekistereistään. Ei siitä mitään sanktioita seuraa. Sitten vaan tekee sen ilmoituksen ja jäseneksi liittymisenkin voi tehdä vasta, jos alkaa olla merkittävää tuloa tarjolla.

Niin, siis eihän se teosto voi oikeastaan vaatia asiakkaakseen. Et jos teosto saa tiedon soitetusta biisistä ja niillä ei ole siitä tietoa niin periaatteessa artistin ei tarvi siitä välittää, ei teostolla oo mitään valtaa siinä asiassa. Eikä teosto voi sanktioita tuommoisesta määrätäkään kun artisti ei ole teostolle tilivelvollinen jos ei ole sen jäsen. En sit tiiä voiko niillä olla joku diili radion kanssa joka estäisi radioasemaa soittamasta muita kuin teoston jäsenten kappaleita mutta vähän epäilen ettei ehkä olis. Tosin, kuten sanottu, en tiiä.


Jotkut levyjen valmistajat vaativat Teostomaksukuitin, ennen kuin toimittavat levyt, joten sekin voi tulla yllätyksenä. Kaikki eivät ja yleensä kertovat etukäteen jos niin on.



YleX:llä taitaa olla ohjelma noita demoja ja omakustanteita varten. Moni omakustannekin kuitenkin on ilmoitettu Teostoon, eikä siitä varmaan mainita ohjelmassa. Kaikki tuntemani omakustanteiden tekijät ovat ilmoittaneet teoksensa. Siksi jopa olettaisin sen olevan yleisempi käytäntö, kuin ettei ilmoita. Pien vaivahan se on hyötyyn verraten.

Lautajaska muokkasi viestiä 16:02 01.08.2010
Silloin, kun Teosto alkaa ilmoitusta kaivata, on siellä rahaa tarjolla. Silloin kannattaa välittää siitä pyynnöstä. Tekijän puolellahan se lafka on. Eivät ne yhden radiosoiton takia vielä ala tekijää etsiä.
Radoiden kohdalla on kyse siitä, ettei ilmaista musiikkia ole. He aina joutuvat maksamaan soitteistaan. Se on biisin tekijöiden rahaa, olisi hullua jättää se Teostolle. Tekijänoikeuksia koskevaa lainsäädäntöähän siinä noudatetaan.

^ Vastaa Lainaa


BoyOfSatanus
445 viestiä

#19 kirjoitettu 01.08.2010 16:07

oho kannattaa varmaan liittyä tohon gramexiin

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#20 kirjoitettu 01.08.2010 16:47

Sunt1o kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:
YleX:llä taitaa olla ohjelma noita demoja ja omakustanteita varten. Moni omakustannekin kuitenkin on ilmoitettu Teostoon, eikä siitä varmaan mainita ohjelmassa. Kaikki tuntemani omakustanteiden tekijät ovat ilmoittaneet teoksensa. Siksi jopa olettaisin sen olevan yleisempi käytäntö, kuin ettei ilmoita. Pien vaivahan se on hyötyyn verraten.

No siis nää oli tutuilta bändeiltä jotka ei ollu teoston asiakkaita mitä nyt ite tässä ajattelin.

Radoiden kohdalla on kyse siitä, ettei ilmaista musiikkia ole. He aina joutuvat maksamaan soitteistaan. Se on biisin tekijöiden rahaa, olisi hullua jättää se Teostolle. Tekijänoikeuksia koskevaa lainsäädäntöähän siinä noudatetaan.

Mut siis jos tommone alotteleva tyyppi haluaa antaa biisinsä ilmaseksi soittoon, niin ei siihen varmaan mitään laillista estettä oo, sitä tarkotin. Teosto ei voi sinällään puuttua kuin asiakkaidensa oikeuksien valvontaan, ei sanoa ei-jäsenelle mitään sääntöjä.

Mut joo, kyllähä se siis kannattava voi olla, en mie sillä.


Niinhän tällä alalla tehdään, että ensin soitetaan ilmaiseksi, että nimeä saataisiin. Niin ekat keikat, kuin mahd. ensimmäiset esiintymiset mediassakin. Luulisin, että Ylellä on noihin demosoittoihin erillinen sopimus Teoston kanssa, että voivat niin tehdä.

Nämä pienet nettiradiothan sitten eivät toimi virallisten toimilupien alla, joten hehän voivat soittaa vapaata musiikkia, kunnes kenties kasvavat isoiksi kaupallisiksi toimijoiksi. Sitten tulee lainsäädäntö mukaan.
Noiden kuuntelijamäärät eivät edes ole kovin valtavia kerrallaan, sikäli, kun olen itse katsonut.

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#21 kirjoitettu 01.08.2010 16:52

mä luulen, että radioiden nihkeys soittaa muuta kuin Teoston alaista musiikkia, johtuu vain siitä, että radiotoimittajat joutuis tekemään lisäduunia dokumentoinnin eteen. Jos biisi on Teoston alaista musiikkia, radioiden tietokonepohjaiset soitto-ohjelmat osaavat bongata automaattisesti biisin tunnistetiedot (ISRC-koodin) sieltä bittivirrasta.

YleX-kanavasta en tiedä, mut Radio Helsinki ja Bassoradio soittavat myös Teoston ulkopuolista musiikkia, eivät kovin paljoa mutta kuitenkin.

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#22 kirjoitettu 01.08.2010 17:10

Pointti on kuitenkin se, että Gramexin tai Teoston jäsenyydestä ei ole oikeastaan mitään haittaa mutta on puolestaan se hyöty, että niihin kuulumisesta saa rahaa sekä radiosoitosta, muusta soitosta että keikoista jos täyttelee niistä ilmoitukset. Kyllä, oman musiikkinsa soittamisesta livenä saa rahaa jos kuuluu Teostoon, biisit on ilmoitettu sinne ja keikoista tehdään ilmoitukset. Ainoa mutka on Teoston 100 euron liittymismaksu joka luonnollisesti vaatii jonkin verran menestystä biiseille että sieltä saa omansa pois. Ei se kuitenkaan vaadi ihmeitä. Ja tallenneluvat sun muut maksut on pakko maksaa siitä huolimatta kuuluuko noihin järjestöihin vai ei, jos ei kuulu niin niistä rahoista ei vaan tule mitään takaisin.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#23 kirjoitettu 01.08.2010 17:40

karman hardon kirjoitti:
mä luulen, että radioiden nihkeys soittaa muuta kuin Teoston alaista musiikkia, johtuu vain siitä, että radiotoimittajat joutuis tekemään lisäduunia dokumentoinnin eteen. Jos biisi on Teoston alaista musiikkia, radioiden tietokonepohjaiset soitto-ohjelmat osaavat bongata automaattisesti biisin tunnistetiedot (ISRC-koodin) sieltä bittivirrasta.

YleX-kanavasta en tiedä, mut Radio Helsinki ja Bassoradio soittavat myös Teoston ulkopuolista musiikkia, eivät kovin paljoa mutta kuitenkin.


Nihkeys johtuu ainoastaan Suomen lainsäädännöstä. Se määrää tekijänoikeuksista maksun. Laki määrää, että niistä huolehtii Teosto. Kyse ei ole radioiden ja Teoston suhteista, vaan tilanne on sama, kuin Verohallinnonkin kanssa. Laki määrää, että verot maksetaan ja että ne maksetaan Verottajalle. Kuutamourakoitakin tehdään, mutta ne eivät ole lain hengen mukaisia. Sama koskee "Teostovapaata" musiikkiakin.
Teosto hyväksyy omien kotisivujen ja esim. Mikserin käyttämisen oman musiikin jakamiseen, mutta kun sen tekee kaupallinen toimija, kuten radio, niin laki määrää, että maksettava on. Sehän on meidän etumme, että meille maksetaan, mikä meidän työstämme meille kuuluu.
Lisäksi tekijänoikeuslait ovat olemassa kaikkialla maailmassa. Teostokin on vain yksi jäsen NCB:ssä, joka tilittää suomalaisenkin musiikintekijäin saatavat. Ne rahat tulevat Tanskasta asti.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#24 kirjoitettu 01.08.2010 17:49 Muok:01.08.2010 18:00

grudg3 kirjoitti:
Jos haluat tehdä bändille levyn, niin onko siihen pakko tehä teosto- ja gramex-ilmoitukset? Jos bändi ei halua omien kappaleiden covereista korvauksia taikka niiden soittamisesta korvauksia tai ylipäätänsä minkäänlaista tekijänoikeussuojaa, niin täytyykö niihin aina sotkea Teosto ym. mukaan?

Kiitos vastauksista etukäteen!

Yritin etsiä täältä (ja netistäkin yleensä) vastaavanlaisia artikkeleita, mutta kun varsin pikaisella, mutta suhteellisen huolellisella etsinnällä ei löytynyt vastaavaa artikkelia, niin tein uuden.

Sunt1o muokkasi viestiä 19:36 31.07.2010


Tarkistin asian Teostolta.
Vastaus:

Äänitteen tuottaja tarvitsee Teoston luvan silloin, kun äänitteelle tallennetaan sellaista musiikkia, jonka tekijät kuuluvat Teostoon tai Teostoa vastaavaan ulkomaiseen tekijänoikeusjärjestöön ja tekijänoikeussuoja on voimassa. Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja vielä 70 vuotta tämän jälkeen.

Jos äänitteelle tallennetaan pelkästään puhetta, äänitehosteita, luonnonääniä tai musiikkia, jota Teosto ei edusta, Teoston lupaa ei tarvita.

Radioiden soittolistat saa sitten kuitenkin unohtaa.
En myöskään välttämättä ymmärrä kavereita, joille ei kelpaa palkka omasta työstä. Joku toinen sen rahan pitää kuitenkin.

Lautajaska muokkasi viestiä 18:00 01.08.2010
Tekijänoikeuslaki löytyy osoitteella: http://www.finlex.fi/f...

^ Vastaa Lainaa


grudg3
7 viestiä

#25 kirjoitettu 01.08.2010 19:26

Juuri tällaista vastausta kaipasinkin. Miten sitten toimitaan, kun tuotetaan levy bändille, joka ei kuulu teostoon?

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#26 kirjoitettu 01.08.2010 20:51

Minua mietityttää, että kenen intressi on, ettei bändi kuulu Teostoon? Ei ainakaan bändin. Siis aikooko levyn kustantaja pistää säveltäjien ja sanoittajien palkat omiin liiveihinsä? Tästä kuitenkin kyse on. Jokaisesta myydystä levystä kuuluu osa hinnasta heille. Normaalisti se maksetaan Teostoon ja NCB maksaa sen sitten tekijöille kerran vuodessa. Kerran vuodessa tulee myös korvaukset levyn esittämisistä.
Tekijänoikeuspalkkiot voi myös ohjata hyväntekeväisyyteen, ellei kertakaikkiaan halua niitä rahoja. Sitten menevät ainakin parempaan tarkoitukseen.
Sama koskee soittajien palkkoja, jotka perii ja maksaa Gramex.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#27 kirjoitettu 01.08.2010 21:02 Muok:01.08.2010 21:03

Kaikesta esitetystä musiikista on maksettava korvaus Teostoon. Radio joutuu jokatapauksessa sen maksamaan. Korvauksen suuruus riippuu esitettävästä musiikista. Erilaiset musiikkityypit on pisteytetty. Ns. Teostovapaata musiikkia ei pisteytyslistat tunne. Niinpä radiot pitävät tarkkaa rotia soitetusta musiikista. Isojen radiotoimijoiden päälinjaus on, ettei ilmaista musiikkia ole. Siksi he soittavat ainostaan "virallisia" levyjä. Harvoin mitään omakustanteitakaan, vaikka kaikki maksut olisi hoidettukin.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#28 kirjoitettu 01.08.2010 21:12 Muok:01.08.2010 21:27

Sunt1o kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:
Minua mietityttää, että kenen intressi on, ettei bändi kuulu Teostoon? Ei ainakaan bändin. Siis aikooko levyn kustantaja pistää säveltäjien ja sanoittajien palkat omiin liiveihinsä? Tästä kuitenkin kyse on. Jokaisesta myydystä levystä kuuluu osa hinnasta heille. Normaalisti se maksetaan Teostoon ja NCB maksaa sen sitten tekijöille kerran vuodessa. Kerran vuodessa tulee myös korvaukset levyn esittämisistä.

Voi olla monelle periaatekysymys tai sitten siinä on se että teoston jäsenten täytyy noudattaa teoston määrittelemiä sääntöjä. Jollekkin ne voi olla ongelma, jos ne säännöt estää jotain mitä tahtois mielellään tehä. Kun bändin valintahan se kumminkin on kuuluuko ne teostoon vai ei eikä kustantajan.

Sit tietysti nuo diilihommathan saa sopia kumminkin jotenkin vaikkei teostoon kuuluis kun onhan niillä tekijänoikeudet silti. Ja tekijänoikeuslain mukaan ne voi hakea teoston perimiä korvauksia vaikkei kuuluisi teostoon (tuo aikasemmin lainaamani pätkä jos oikein käsitin sen).


Teostoon ei tarvitse kuulua, kuin säveltäjän, sanoittajan ja sovittajan. Ei bändin, elleivät kaikki ole noita. Ja siis kaikki yksityishenkilöinä.
En ymmärrä, mitä jäsenyys estää tekemästä. Sehän järjestää vain palkanmaksun.
Levylafkan pitäjä voi houkutella olemaan kuulumatta, sillä silloin hän voi yrittää selvitä ilman Teoston laskua ja pitää nekin rahat. Hän kenties aikoo jättää tallennusluvat hankkimatta. Jos kustantaa pari sataa levyä, niin tuo rahassa merkkaa juuri mitään, mutta yli tuhannen levyn kanssa hän pihistää jo useamman satkun.

Lautajaska muokkasi viestiä 21:20 01.08.2010
Kun viimeksi tekijänoikeuslakia uusittiin, yritin kansanedustajien avulla saada sellaista pykälää, että alle 1000 levyn omakustanteet olisi vapautettu Teostomaksusta. Vasta sitten, jos kysyntä olisi tuosta isompi olisi alettu maksaa sitäkin. Onhan hassua, että kun tekee kaiken itse, pitää palkkansa kierrättää Teoston kautta. Valitettavasti sellaista ei lakiin tullut. En edes tiedä, mitä asialla häiritsemäni edustajat lain eteen tekivät, mutta keskustelin asiasta useaan otteeseen ja pitkään.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu