Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

ANOREKSIA!!

Anoreksia eli laihuushäiriö tarkoittaa sairautta, jolle on tunnusomaista pakonomainen laihduttaminen. Anoreksiaa sairastava uskoo olevansa lihava, vaikka olisi jopa reilusti alipainoinen. Taudinkuvaan kuuluvat tiukka dieetti ja pakkomielteinen kuntoilu. Anorektikon itsearvostus riippuu hänen ruumiinpainostaan ja –muodostaan. Hän häpeää syömistään ja salailee ja valehtelee siihen liittyvistä asioista. Anoreksiaan voi liittyä myös bulimian oireita.

Anorektikko on hyvin kiinnostunut ruuasta ja ruuanlaitosta, mutta ei itse juuri koske valmistamiinsa herkkuaterioihin. Hänen kiinnostuksensa terveisiin elämäntapoihin saattaa aluksi vaikuttaa myönteiseltä pyrkimykseltä terveelliseen elämään, mutta ajatukset alkavat lopulta hallita sairastuneen koko elämää ja ruuasta tulee anorektikolle vihollinen.

Anoreksia aiheuttaa voimakkaan laihtumisen. Lisäksi anorektikolla voi ilmetä muitakin oireita, kuten hiustenlähtöä. Anoreksia laskee ruumiinlämpöä parilla asteella, jonka seurauksena anorektikon iholle saattaa alkaa kasvaa untuvaista lanugo-karvaa. Kuihtuneen kroppansa anorektikko peittää monilla vaatekerroksilla toisaalta peittääkseen laihuutensa, toisaalta helpottaakseen laihtumisen aiheuttamaa jatkuvaa palelemista.

Anoreksia on hengenvaarallinen sairaus – anorektikko voi käytännössä laihduttaa itsensä hengiltä. Jo lievätkin syömishäiriöt voivat aiheuttaa kehossa peruuttamattomia muutoksia ja sairauksia. Pituuskasvu ja muu kehitys saattavat pysähtyä ja kuukautiset jäävät yleensä pois voimakkaan laihtumisen seurauksena. Keho saattaa jatkuvan oksentelun tai ravinnon niukkuuden vuoksi kärsiä erilaisten hivenaineiden ja vitamiinien puutteesta, D-vitamiinin ja kalkin puutos voi aiheuttaa osteoporoosin eli luiden haurastumisen.

Anoreksia on hitaasti tuhoava, elimistöä kiduttava tauti, jonka seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Anorektikko ei itse myönnä olevansa sairas, vaan kokee olonsa hyväksi ja terveeksi. Tämä tekee paranemisesta hyvin hankalan.

Kirjoitettu Friday 17.04.2009

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: