Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Uusia vempeleitä jälleen...

Nyt tuli tehtyä harvinaisen hyvä kauppa: Lexicon PCM-70. Pitkän aikaa olin miettinyt olisiko tuosta legendaarisesta Lexicon 224:sta tehty jotain halvempaa versiota mutta samoilla algoritmeilla, löysin tuon kuuluisan ja ehkä käytetyimmän version; PCM-70. Tosin tuo laite myöskin on kallis ja käytettyjen hinnat ovat siinä 600-1200 euroa... mutta kaverin avustuksella (itselläni ei ole ebay tunnusta) sain ebay:stä, Italiasta hintaan 489 euroa! Reverb on todellakin uskomaton kun vertaa nykyaikaisiin... itse myin Lexicon Alex'in pois koska siinäkin oli sellaista joskus ikävän kuuloista metallista sointia.

Jos aihealue ei ole tuttu, niin Lexicon teki yhden ensimmäisistä digitaalisista delay efekteistä 1978 eli tuo model 224... ja tuo nimenomainen reverbi koostuu algoritmeista joissa yhdistetään ovelasti delay, Filter ja LFO. Lexiconista tuli maailmankuulu ja myi noita erittäin kovilla hinnoilla mutta hyvällä menestyksellä. Sitten Lexicon päätti tehdä budjetoidun version ja teki PCM-60 vuonna 1984 ja PCM-70 vuonna 1985. Muistaakseni PCM-60 sisältää vain Room ja Plate ominaisuudet mutta tuo PCM-70 oli käytännössä uudelleenpaketoitu 224 kätevään yhden unitin räkkiin ja alennetun hinnan takia myi entistäkin paremmin.

Mutta sitten Lexiconin henkilöstö vaihtui, ja niin vaihtui myöskin käytäntö ikävämpään suuntaan. Lexicon hylkäsi vanhat algoritmit ja teki uudet, ja sitten valmisti uudenlaisia efektejä jotka suunnattiin sieltä professional osastolta isompaan massatuotantoon semi-pro ja harrastajille. Näin saundi muuttui melko totaalisesti eikä vanhoja enää edes tuettu. Kesti yli vuosikymmen ennen kuin eri tahojen painostuksesta Lexicon viimein julkaisi PCM-92 joka tällä kertaa turvautui vanhoihin algoritmeihin joista lexicon alunperin sai maineensakin.

Että näin... on melko sekavaa että mistä laitteista saisi sen originaalin lexicon reverbin mutta eri lähteiden kautta sain selkoa asiasta.

Lexicon mallit joissa alkuperäiset algoritmit; 224, 224X, 224XL, PCM-60, PCM-70, 200(L), 300(L), 480L ja lisäksi Digital Delay yksiköt PCM-41 ja PCM-42.

Uudemmat joissa uudet algoritmit; Alex, Reflex, MPX, MX, LXP, PCM80-91, 960L.

Kuulostaa aika yllättävältä, mutta tosiasiassa tuo niin kovasti kehuttu PCM-80 ja PCM-81 ovat algoritmeiltaan samoja kuin MPX sarjalaiset!




Toinen upea härvelini on Oberheim Drummer. Tämä ei siis ole rumpukone, vaan lähinnä pelkkä midimoduli, joka itse soittaa midillä ohjattavia rumpuja esim. synissa tai muita rumpukoneita. Tässä on se erikoista että tämä on todellakin itse rumpali, koska tällä vehkeellä haluttiin tuoda vaihtelua tylsiin ja yksitoikkoisiin rumpukoneisiin ja tämä soittaa aivan kuten ihminen, vähän väliä aina erilaisemmalla patternilla, volumen vaihtamisella jne, ja sen asiosta rummut kuulostavat inhimmisemmältä koska siinä rumpukompeissa on aina jonkin verran erilaisuutta ja vaihtelua. Tässä on jopa JAM mode joka käytännössä seuraa midin kautta soittamistasi ja siten vaihtelee aina tyylejä soittotavan mukaan!

Kirjoitettu Thursday 01.07.2010

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: