Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

9/11 ja kaapin paikka

Julkisuudessa vähemmän esiintyneet limaiset salaliittoteoriat syyskuun yhdennentoista WTC-iskusta ovat pesiytyneet Internetiin ilmeisesti pysyäkseen. Media on käytännössä järjestelmällisesti jättänyt uutisoimatta lähes kaikki nämä välittömästi erinäisiä vakavia syytöksiä herättävät löydöt. Mielenkiintoisia kirjoituksia ovat lisäksi uutiset potkut saaneista journalisteista, jotka olivat yrittäneet saada 9/11-kohumateriaalia lehdessään julkaistuksi.

Pitäiskö tästä olla huolissaan? Ensireaktio suureen salaliittoon tällaisen maailmaa järkyttäneen tapahtuman vetävänä voimana on puhdas epäusko: Ei sellaista tapahdu nykymaailmassa. Vertauskuvana esimerkiksi JFK-salamurhaan on WTC-iskua käsitelty huomattavasti laajemmassa mittakaavassa Internetin ansiosta. Asiantuntijoita ja innokkaita harrastajia riittää materiaalin ääressä miljoonapäin, ja jos jonkinlaista teoriaa ja löytöä maailmalle julkistetaan jatkuvalla syötöllä. Lähdemateriaali salaliittoteorioille ja muille syytöksille on ensiluokkaista rakeisuudessaankin: Samat pätkät lentokoneiden törmäyksistä ovat pyörineet kymmenillä eri TV-asemilla jo pidemmän aikaa, mikä poistaa kaikki epäilyt näiden lähdemateriaalien käsittelystä ja/tai tyhjästä tekaisemisista.

Tietoja selatessa alkaa väkisinkin masentua. Mikään virallisen tason tieto ei pidä vettä, ja joka paikassa on jotain täysin pielessä. Tällaisen suuren kriisin aikana ei vain voi tapahtua sellaista kollektiivista osaamattomuutta ja mihinkään kykenemättömyyttä maailman johtavan turvallisuuspalvelun riveissä. USA:n armeija käytännössä istui takamuksellaan läpi koko syyskuun yhdennentoista päivän iltaan asti. Normaalissa hälytystilanteessa jo puolitoista vuotta ennen 9/11 iskuja Pentagonin lähistöllä "kaapattu" lentokone saavutettiin hävittäjälentokoneen toimesta kahdessa (2) minuutissa ohjukset valmiina tiputtamaan kone, mikäli uhka materialisoituisi lentokoneiskuna Pentagonia vastaan. Komentavalla upseerilla on kuin onkin valtuudet päättää matkustajalentokoneen tiputuksesta, mikäli presidenttiin ei saataisi yhteyttä tilapäisesti. Kuitenkin vielä yli tunnin päästä siitä, kun lennonjohto oli ensimmäisen kerran ilmoittanut kaapatuista lennoista armeijalle, ei minkäänlaisia vastatoimenpiteitä oltu tehty. Myöhemmin on sepitetty jos jonkinlaista tarinaa Bushin sankarillisesta toiminnasta tuona päivänä, luultavasti suoraan jostakin 24-tyyppisestä TV-sarjasta ideoituna, mutta tällöin unohdetaan kätevästi Bushin olleen TV-kameroiden alla noin tunnin ajan tuona aamupäivänä.

Amerikan presidentti istuu tuolilla ja seuraa opetusministeriönsä sponsoroimaa lukihäiriöisten lasten erityisopetusta kameroiden edessä samalla, kun toinen kone jysähtää World Trade Centeriin. Ensimmäinen kone oli jo tipahtanut juuri ennen kuin Bush saapui paikalle, mutta se ei miestä hetkauttanut tärkeästä edustustehtävästään. TV-kuvassa näkyy selkeästi Bushin naama hänen henkilökohtaisen avustajansa tuodessa tiedon toisesta iskusta. Vaikka on jo täysin selvää tässä vaiheessa, että Yhdysvallat on välittömän sotilaallisen hyökkäyksen kohteena, ei presidentillä ilmekään värähdä hänen tuijottaessa huoneen seinää tai kopiotaan luokassa luettavasta kirjasta. Sen sijaan, että hän poistuisi kesken tapahtuman (kuten sadassa prosentissa skenarioista tulisi tapahtua) ja lähtisi Air Force Onen kyydissä koordinomaan Yhdysvaltain armeijan vastatoimia, kuluttaa Bush aikaa vielä pari tuntia koululla ja läheisellä lentokentällä, ennenkuin mitään saadaan aikaan. Koko tämän ajan Yhdysvaltain presidentti ei ole saatavilla armeijan komentamista varten. Myöhemmin Air Force One pyörii Floridan yllä vielä pari tuntia laajaa ympyrää tuntemattomasta syystä, eikä yhdestäkään lähistön kolmesta "ympäri kellon -valmiudessa" toimivasta lentotukikohdasta löydetä presidentille hävittäjäkonetta saattajaksi. Vasta kun Air Force One lähtee seilaamaan kohti Texasia Bushin henkilökohtaista bunkkeria kohti (minne muuten oli kutsuttu juhlaan sattumoisin tärkeitä liikemiehiä ja virkamiehiä World Trade Centeristä), löytyy Texasista viimein saattajakone Bushille.

Itse torneilla kävi tusinoittain täysin käsittämättömiä tapauksia. Alkaen varmaankin TV-kuvista tornien sortumisista. Räjähdysexperttien selvityksen mukaan WTC-tornien romautukset ovat korkealaatuinen räjähdystekninen taidonnäyte. Tuon kokoinen torni ei millään ilveellä tuhoudu siististi jalanjäljelleen romahtaen, ilman järkyttävää määrää räjähteitä erittäin taitavissa käsissä. Kuitenkin kymmenet TV-asemat lähettivät jatkuvasti kuvaa räjäytyksistä: Huipun katkaiseminen vinoon kulmaan, joka hajottaa loput rakennuksesta siistiin nippuun. Se valtava betonimurusta muodostuva pölypilvi, mikä kuviin ilmestyy romahduksen alkaessa on aivan liian suuri. Rakennuksen massa ei riitä pelkän painovoiman vaikutuksella sellaisen kineettisen energian luomiseen, millä jopa viisi kertaa itse rakennuksen kokoinen pölypilvi levisi Manhattanin ylle. Myös tähän tarvittava suuri energiamäärä selittyy välittömästi räjähteillä.

Seuraavasta päivästä alkaen koko tuhoalue julistettiin palovaaralliseksi, joten sinne ei päästetty tutkijoita ennen joulukuuta oikeastaan laisinkaan. Muutama tutkijaryhmä kävi kääntymässä alueella ohjatuilla vierailuilla, mitä jälkeenpäin useat kuvailivat "turistikierrokseksi". Tämän kolmen kuukauden aikana, minkä WTC:n maanalaiset kerrokset olivat tulipalovaaran alla, kuljetettiin alueelta kaikki sortuneiden tornien teräsrakenteet pois johonkin tuntemattomaan paikkaan, mistä niitä ei ole enää tavoitettu. Nämä teräsrakenteet olivat se tärkein yksittäinen todistusaineisto tapahtumista tornien tuhoutumisen aikana. Sama rakennustekniikka millä WTC-tornit pystytettiin, on käytössä ympäri maailman -- Myös useissa erittäin korkeissa rakenteissa. Koska Yhdysvaltojen hallituksen virallinen kanta näyttää olevan, että lentokoneen kerosiinin voimistamat toimistopalot kuumensivat teräsrakenteita niin paljon, että ne sulivat ja romauttivat tornit (myös tämä teoria on täynnä reikiä), olisi varmasti mielenkiintoista ja avartavaa tarkasti tutkia ne jo hävitetyt teräsrakenteet lävitse, jotta tällaisilta sortumilta tulevaisuudessa vältyttäisiin. WTC-tornit ovat tiettävästi maailman ainoat tulipalojen vaikutuksesta sortuneet tornit. Lisäksi hauska yksityiskohta on, että vaikka lentokoneita törmästi vain kahteen torniin, sortui WTC-torneja kolme kappaletta sinä päivänä. Seuraavassa korttelissa sijaitseva seitsemäs torni (WTC-7) romahti samalla tavoin siististi paikalleen kuin parhaassakin räjähdysnäytöksessä ilman, että kukaan osasi aavistaa sen tuhoutumista. Virallinen teoria selvittää tämän tornin sortumista ensimmäisen sortumisen mukana levinneen palavan roskan avulla, joka olisi sitten kytenyt useita tunteja toimistopalona ja viimein romauttanut koko tornin. Kukaan ei kuitenkaan raportoinut mitään tällaisesta tulipalosta tuon päivän aikana.

TV-kuvissa torneista ennen romahdusta näkyy eläviä ihmisiä katsomassa lentokoneen repäisemästä reiästä ulos. Siellä ei siis voinut ainakaan mitenkään liian voimakkaita tulipaloja olla, jos ihmiset pystyivät tällä tavoin toimimaan kuolematta kuumuuteen. Lisäksi kaikki tornin kantavat teräsrakenteet olivat rakennussuunnitelman mukaan palosuojattu. Niiden sulamiseen tarvittava lämpötila olisi niin korkea (yli tuhat Celcius-astetta), että tämä näkyisi visuaalisesti punaisena hohtona tornin ulkoseinämissä.

Pentagonissa kävi hassuja sattumia. Esimeriksi koneen "törmäyksen" aiheuttama reikä Pentagonin seinässä oli vain noin puolet itse koneen koosta. Miksi, siitä on lukemattomia arvailuja. Myös 10 mailin päässä sijaitseva täysvalmiudessa toimiva lentotukikohta herättää kyselyjä. Miksei Pentagonia puolustettu mitenkään?

Myöhemmät viralliset tutkimukset, mitä viime aikoina on tämän päivän tapahtumista tehty ovat saamattomia. Ne välttävät selvimmätkin polttavat kysymykset, sekä lupasivat varsin laihoiksi osoittautuneiden haastattelujensa vastineeksi kirjallisesti koskemattomuuden mm. Valkoisen Talon työntekijöille.

Tällainen kysyminen ja vänkääminen väsyttää liikaa. Se pistää miettimään omaa suhtautumistaan maailmaa kohtaan: Olenko jonkinlainen kummallinen salaliittoteorioitsija? Oli vastaus kyllä tai ei, jää 9/11 tapahtumista yllämainittujen lisäksi vielä lukemattomia muita vastaamatta.

Fahrenheit 9/11 traileri julkistettiin juuri. Cannesin elokuvafestivaaleilla palkittu dokumentti lähtee ilmeisesti laajempaan levitykseen, ja ensimmäiset palautteet antavat varovaisen lupaavan kuvan sisällöstä. Edes jotain vaietuista kysymyksistä sanotaan viimein ääneen.

Kirjoitettu Saturday 05.06.2004

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: