Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Arkisto

Ladataan

Trance-Musiikki kirjoitus

Eli väsäsin tällaisen tietoa välittävän ainekirjoituksen lukion äidinkielen kotityönä ja ajattelin huvikseni julkaista sen myös tänne muiden nähtäväksi. Tekstin tarkoituksena on siis välittää tietoa Trance-musiikista henkilöille jotka sen hienoutta eivät ole vielä kokeneet.

Trance-Musiikki

Trance-musiikki kuuluu elektronisen tanssimusiikin ryhmään. Trance on ehkä elektronisen tanssimusiikin suosituin laji, se voi olla melodista vapaampaa tai rajatumpaa trance tyypistä riippuen. Trance on sekoitus tekno- ja house-musiikkia ja se kuuluu suureksi osaksi klubi kulttuuriin. Sitä voisi kuvailla moderniksi tanssimusiikiksi, sillä historia ei ole kovinkaan pitkä. Trance -musiikissa on yleensä samana säilyviä rytmejä ja melodioita sekä paljon efektejä ja sitä tehdään tietokoneella, syntetisaattoreilla ja rumpukoneella. Useimmiten juuri bassolinja säilyy lähes samana koko biisin ajan ja yleensä melodiat eivät ole mitään kovin vaihtelevia. Tempo on tavallisesti 130bpm (beats per minute) - 152bpm.

Sivulla http://www.uwasa.fi/~f76724/trance.html trancea kuvaillaan näin: "Toistuva soundivirta "nousee ja laskee" ja suhauttaa pään läpi jonnekin kaukaisuuteen syöksyäkseen jälleen korvasta pään läpi toiseen Kun on trancen "sisässä", ymmärtää miten laajaa ja monimutkaista musiikkia se on" Musiikkiin tarvitsee keskittyä ja olla vain melodioiden ja efektien vietävänä. Parhaimmillaan pääset tunnelmaan kunnolla mukaan ja elät täysin musiikin omassa maailmassa. Jos kuitenkin keskityt vain melodioiden vaihteluihin tai rakenteellisiin puoliin trance ei kuulosta miltään. Tärkeää on olla virran viemänä.

Trance -musiikin historia on melko nuori. Laji on alunperin syntynyt 1980 -luvun loppupuolella industrial nimisen musiikkilajin harrastajilta. He kokeilivat tehdä uudenlaista musiikkia, ilman ajatusta siitä että kokonaan uusi musiikkilaji syntyisi. Trancesta oli tarkoitus saada hypnoottista musiikkia sitä kuunteleville. Ensimmäisenä trance-albumina pidetään Psychic TV:n 1989 vuonna julkaistua albumia "Towards The Infinite Beat". Se sisälsi yksinkertaisia rytmi- ja melodiakuvioita sekä lyhyitä samana toistuvia ääniä. Trance -biisejä oli kuitenkin tehty hieman aiemminkin, sillä ensimmäisiä musiikkibiisejä julkaistiin vuoden 1988 lähettyvillä. Kuitenkin ensimmäisenä tunnetuksi tulleena trance -biisinä pidetään KLF:n tekemää trance versiota tuon ajan hitistä "What Time is Love". Näinä aikoina trancea alettiin pitää omana genrenään eli uutena musiikkilajina. 1990 -luvun alussa trance -musiikki pääsi kunnolla vauhtiin kun sitä alettiin soittaa saksalaisilla klubeilla. Tässä vaiheessa trancelle alkoi kehittyä alalajeja; Progressive-, Dream- ja Hardtrance.

Trancetyyppien nimet kertovat biisin rakenteellisesta ja melodisesta puolesta. 1990 -luvun keskivaiheessa trance oli jo suosittua ja etenkin lajeista progressive trance oli suosituin, se ei enää keskittynyt hypnoottisuuteen vaan melodisempaan puoleen. Näinä aikoina esille nousi osaavia ja yhä suosittuja trance -musiikin tuottajia, kuten Paul van Dyk, Ferry Corsten ja Armin van Buuren. Klubeille ilmestyi trance DJ:tä ja remiksaajia, joista kuuluisimpia mm. Paul Oakenfold, Dj Tiêsto ja Dj Jean. Trance oli huipussaan 1990 -luvun puolivälin aikoina. Trance -musiikkiin ja klubi kulttuuriin kuuluvat valitettavasti myös huumeet. Trancen hypnoottisuuden tunteen saamista autettiin huumeilla ja "underground" -klubeilla huumeiden käyttö saattoi olla yleistä. Tunnelmaan pääsee mukaan helposti ilman huumeitakin eikä huumeiden käyttöä voi suositella kenellekään.

Uusia tranceartisteja putkahtelee pinnalle silloin tällöin ja elektronisen musiikin osaajia löytyy muutama täältä Suomestakin. Trance, kuten muukin elektroninen musiikki, tuli Suomeen 1990 -luvulla. Tanssiklubeja alkoi ilmestyä Suomeenkiin entistä enemmän, pääosin etelärannikolle. Muualla Euroopassa elektroninen musiikki alkoi mennä yhä enemmän popin ja valtavirran mukana, mutta Suomessa kyseistä musiikkilajia soitettiin 1990 -luvulla vielä paljon ainoastaan "underground" klubeilla. Trancea ei pidetty juuri minään, Suomi kun oli silloin suurilta osin rockmaa. Vähitellen elektroninen musiikki tuli enemmän ja enemmän tunnetuks, kunnes täydellinen läpimurto syntyi elektronisen musiikin saralla Bomfunk Mc's:n ja Daruden myötä, joista jälkimmäinen edusti Trancea. Suomalainen elektronisen musiikin edustaja näkyi ensimmäistä kertaa niin eurooppalaisten kuin suomalaistenkin musiikkilistojen kärkipaikoilla. Suomen musiikki informaatio keskuksessa http://www.fimic.fi/) on kerrottu suomalaisista huippu dj:stä ja artisteista. Suomalaisia tunnettuja huippu-dj:tä ovat mm. Jori Hulkkonen, Dj Sasse ja erityisesti trance alalle suuntautunut läpimurto dj, Dj Orkidea, joka on aloittanut trance-dj uransa jo 15-vuotiaana. Hän on siitä lähtien soittanut trance-musiikkia ympäri maailmaa. Uusia taitajia nousee esille kokoajan.

Trance -musiikin hienous on juuri sen tunnelmassa; kun tunnelmaan pääsee, tajuaa musiikin hienouden ja uppoutuu kokonaan sen omaan maailmaan. Se voi olla myös tanssilattialle vetävää tanssimusiikkia. Se voi olla rentouttavaa tai se voi lyödä vauhdin täysin päälle. Kaikki eivät välttämättä heti ymmärrä musiikkilajin hienoutta, jotkut eivät koskaan tai joillekin se "kolahtaa" heti. Kuuntelemalla se ainoastaan selviää.

(c) Tomi Lammi

Kirjoitettu Monday 10.07.2006

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: