Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Yleispäteviä vinkkejä kotiäänitykseen otetaan ilomielin vastaan!


Mikhail78

#1 kirjoitettu 21.01.2006 11:25

Eli vinkkejä musiikkityylistä riippumatta.

Esim mikit, mikkien asettelu, vinkkejä hardiksen ja softan käytössä. Perussäätöjen hiomisessa ja miksauksessa. Se mielenkiintoinen aspekti, että milloin on parempi käyttii hardista ja milloin pitää tyytyä johonkin ns. Plugarisoundiin? jne jne.

Mulla on perusprinsiipit hallussa kohtalaisesti mutta ns. syvällinen nippelitietous puuttuu. Vokaalisoundien ja rumpusoundien hiominen yms yms.

Aiheena ei niin helppo eikä yksiselitteinen mutta otan mielellläni vinkkejä vastaan!

^ Vastaa Lainaa


Mikhail78

#2 kirjoitettu 21.01.2006 17:19

Been there! Done that!

Kankkusessakaan ei ole hauska duunaa mitään. Vielä vähemmän kännissä.

Kotona kun hinkkaa niin ei ole aikatauluja. Sit se menee just nimenomaan hinkkaamiseks eikä tule valmista. Sit se useasti menee semmoseks piereskelemiseks..


Asiasta seinään:

Hallitseekohan kukaan Sonar nimistä tallennnussoftaa??

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#3 kirjoitettu 21.01.2006 17:56

Jos äänitetään dynaamisella mikillä niin laulut pitäisi ottaa 45 asteen kulmassa n. 5-10cm päästä ja jos soundi on liian ohut niin sitten kääntää mikkiä suorempaan. Syynä on dynaamisten mikkien proximity-efekti joka tehostaa alapäitä kun ääni tulee kohtisuoraan. Konkkamikillä sitten se n. 20cm ja pop-filtteri väliin ja tietty laajakalvoisella.

Rumpujen mikitys menee jo vaikeammaksi, tärkeimpinä kriteereinä on lähinnä käytettävissä olevat mikit ja raidat. Kolmellakin jo pärjää (basarimikki ja kaksi overia) etenkin jos rumpujen ei tarvitse olla mitenkään hyökkäävät tai massiiviset ja rumpali soittaa tasapainoisesti mutta snaren ja tomien lähimikitykset ovat aika pakolliset yhtään intensiivisempään rumpusoundiin.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#4 kirjoitettu 21.01.2006 20:11

atheos kirjoitti:
Jos äänitetään dynaamisella mikillä niin laulut pitäisi ottaa 45 asteen kulmassa n. 5-10cm päästä ja jos soundi on liian ohut niin sitten kääntää mikkiä suorempaan. Syynä on dynaamisten mikkien proximity-efekti joka tehostaa alapäitä kun ääni tulee kohtisuoraan.


Siis tuohon kääntämiseen, niin lähtisin siitä, että sillä ei kannata tuota proximityä lähteä kamalasti tappamaan, kun muuten kärsii se saundi siitä. Eli kallistaa jos se tuntuu saundiin sopivan, mutta hoitaa sen proxomityn (jos tarvis) ensisijaisesti sillä etäisyydellä.

Mitä tulee mikitys juttuihin niin perus ohjeita:

a) Jos saundi ei kuullosta hyvänä livenä, niin sitä ei kannata yrittää "parantaa" mikityksellä, vaan reilusti yrittää parantaa sitä alkuperäistä saundia/akustiikkaa.

b) Yrittä saada niin hyvä akustiikka kuin mahdollista. Se on erittäin tärkeää MYÖS dynaamisilla mikeillä, vaikka kuka mitä puhuisi mitä paskaa aiheesta.

c) Kokeile ja kokeile. Mikitä ja mikitä lisää. Vertaile. Katso mikä vaikuttaa mihinkin juuri sillä sandilal juuri siinä tilassa. vain niin oppii.

Viimeiseen kohtaan yksi hyvä jippo (siis normaalin kokeilun apunkeinona) on sulkea toinen korva ja kuunnella sillä toisella (kuin se olisi mikrofoni), että missä kohtaa tuntuu saundi olevan hyvä. Tämä on siis pätevä tapa etenkin konkkamikeillä ja ei ihan lähimikityksessä.

Se mielenkiintoinen aspekti, että milloin on parempi käyttii hardista ja milloin pitää tyytyä johonkin ns. Plugarisoundiin? jne jne.


Jos sitä hardista on, niin se yleensä (ei aina) on parempi laatuista kuin plugarit, että sitä usein voisi suositella, jos sopivaa hardista kuhunkin tarkoitukseen löytyy. Tämä kysymys riippuu NIIN paljon tilanteesta ja asiasta, että ei ihan yleispätevästi voi vastata.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#5 kirjoitettu 22.01.2006 12:29

Petronome kirjoitti:
Vaikka virettä pystyy toki kaikennäköisillä 'pitch shifteillä' jälkikäteenkin korjaamaan, on huomattavasti helpompaa kuin virittää vain kunnolla aluksi, ja aika ajoin tarkastaa vireen.


Käytännössä ei edes yleensä pysty. Mitään moniäänisiä soittia kuten kitaraa ja pianoa on mahdotonta jälkikäteen enää rukata. Mutta kuten sanoit, niin vaikka vähän pystyisikin säätämään, niin lopputuloksesta ei tule yhtä hyvää eikä yhtä helposti, kuin jos soitin olisi ollut vireessä.

^ Vastaa Lainaa


Laihanen
1649 viestiä
Ylläpitäjä

#6 kirjoitettu 22.01.2006 13:18

Haava kirjoitti:
Käytännössä ei edes yleensä pysty. Mitään moniäänisiä soittia kuten kitaraa ja pianoa on mahdotonta jälkikäteen enää rukata.


Kyllä esimerkiksi Antares Autotune ihan hyvin korjaa lievästi epävireisiä soittimia, eikä sitä biisissä eroa huomaa ellei soitin yksin soi ja oikein tarkasti kuuntele. Jos instrumentit taas soitetaan sointuina niin sitten asia on eri, ja sitä Haava tässä taisi tarkoittaa.

^ Vastaa Lainaa


Mikhail78

#7 kirjoitettu 22.01.2006 13:55

Petronome kirjoitti:
Soittimien viritys on elintärkeää hyvän lopputuloksen kannalta. Vaikka virettä pystyy toki kaikennäköisillä 'pitch shifteillä' jälkikäteenkin korjaamaan, on huomattavasti helpompaa kuin virittää vain kunnolla aluksi, ja aika ajoin tarkastaa vireen.

Mikhail78 kirjoitti:
Asiasta seinään:

Hallitseekohan kukaan Sonar nimistä tallennnussoftaa??


Voisin sanoa hallitsevani ainakin joissain määrin.


Joo mun ongelma on myös se että osaa tota softaa jossain määrin, en mielestäni tarpeeksi.

Vire on tärkeä. Olen huomannut että esim autotunella ei saa esim. puhaltimia nauhoittaessa luonnollisen kuuloista virettä. Olen aina ollut sen ns. oikean vireen kannattaja. Tämä pätee kitaroihin ja lauluihin. Toki sen on kivaa ja haastavaa kun ruvetaan oikeen urakalla prosessoimaan laulua. Mikäs sen mukavampaa kuin kompuroida lyttyyn, delayttää, autotunettaa, reverbittää.

Toi on helvetin haasteellinen ja mielenkiintonen juttu toi kotiäänitys. Olen itse siinä suht. koht. amatööri. Noitten muitten bändien kanssa kun ollaan aina jossain studiossa. Tämän oman projektin kanssa olisi tarkoitus tehdä kunnon demo. Siihen mennessä pitäisi kerätä kunnollinen lähdeaineisto alan nikseistä ja kokeilla soveltaa sitä tuohon uuteen systeemiin. Mulla on siis Behringerin digitaalipöytä, Shuren mikit, hardista just noi kompura/limitterit ja yks digitaaliefektiprosessori + tietty tohon softaan upotetut featuret mitä pitäis tutkia.

^ Vastaa Lainaa


flaa

#8 kirjoitettu 22.01.2006 16:30

Mikhail78 kirjoitti:
Joo mun ongelma on myös se että osaa tota softaa jossain määrin, en mielestäni tarpeeksi.

Tällaisiin juttuihin lienee aina järkevin vastine, "Lue manuaalista." eli "RTFM!". Siis ei vittuiluna vaan ihan vilpittömänä neuvona! Hyvässä softassa soisi kaiken toiminnallisuuden olevan dokumentoitu ja ne oppii mielestäni tehokkaimmin opiskelemalla manuaalista. Jos et tunne hallitsevasi ohjelmaa, on kyse vain siitä, ettei ole lukenut. Eli ei muutakuin lukemaan ja soveltamaan opittua. Jos sattuu olemaan kiirettä, lyhytjännitteinen tarkkaavaisuus tai muute vaan tykkää sillai, niin voi vaikka lukee luvun kerrallaan. Eli yhden toiminnallisuuden ohjeet ja käydä heti kokeilemassa sitä käytäntöön ja sit tehdä sama uudestaan seuraavan luvun kohdalla. Näin oppii tehokkaasti, eikä välistä unohdu mikään luettu ohje. Kohdallani Cubasen käyttäjänä nämä ohjeet ovat toimineet kuin junan vessa.

Ei ehkä ole välttämätöntä oppia kaikkia pikkunippeleitä ohjelmasta mutta on tietenkin sen verran hyvä osata, ettei käyttötaitojen taso rajoita luovuutta. Pikkunippelit saattaa oppia ajankin myötä jos ei niitä manuaalista lue. Tulikohan saivarreltua tarpeeksi.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#9 kirjoitettu 22.01.2006 16:55

flaa kirjoitti:
Tällaisiin juttuihin lienee aina järkevin vastine, "Lue manuaalista." eli "RTFM!". Siis ei vittuiluna vaan ihan vilpittömänä neuvona!


Manuaalien lukemiseen pikku elävän elämän neuvo: Harvemmin ne manuskat ihan oikeasti jaksaa sellaisenaan kiinnostaa kun voi räpeltää ja kokeilla tai kun pitäisi saada jotain aikaan. Niinpä manuskojen lukemiseen kannattaa käyttää sitä aikaa jolloin ei oikeen muuta voi tehdä. Esim. Manuskaa voi lukea junassa/bussissa/metrossa kun normaalisti keskittyisi nenän kaiveluun ja siihen "olispa jo perillä" mietiskelyyn. Manuskat toimii myös vessalukemistoina.

Jos kuullostaa itsestään selvyydeltä niin hyvä. Jos ei, niin manuska laukkuun, vessaan tai muuten mukaan sinne missä luppoaikaa jää.

Tämä tietysti vaatii manuaalista paperiversion. Jos manuska toimitetaan vaan sähköisessä muodossa niin yleensä senkin voi tulostaa.

Ei ehkä ole välttämätöntä oppia kaikkia pikkunippeleitä ohjelmasta mutta on tietenkin sen verran hyvä osata, ettei käyttötaitojen taso rajoita luovuutta. Pikkunippelit saattaa oppia ajankin myötä jos ei niitä manuaalista lue. Tulikohan saivarreltua tarpeeksi.


Lisäksi kun on vähän tavaillut sitä manuskaa, niin vaikka ei kaikkia ominaisuuksia osaisikaan käyttää, niin muistaa paremmin, että semmoinen ja semmoinenkin on olemassa. Sitten kun sitä jotain nippeliä tarvitsee, niin se löytyy usein kymmenen kertaa nopeammin (joko manuskan avulla tai ilman) kuin jos siitä ei olisi aiemmin lukenut ollenkaan.

^ Vastaa Lainaa


Mikhail78

#10 kirjoitettu 22.01.2006 20:16

Juu näin on.

Tiedän tuon RTFM jutun. Olen saanut oppia sen siviilityöni kautta. Ne ranteenpaksuiset kaavioita ja kuvioita pullollaan olevat niteet ei aina vaan kiihota kauheesti. Kiire ja huono keskittymiskyky on omiaan tukemaan sitä fiilistä. Ja useasti huomaan että elämä on toisaalla.

Nevertheless manuskat ovat loistavaa kakkalukemistoa.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#11 kirjoitettu 22.01.2006 23:16

Mikhail78 kirjoitti:
Ne ranteenpaksuiset kaavioita ja kuvioita pullollaan olevat niteet ei aina vaan kiihota kauheesti. Kiire ja huono keskittymiskyky on omiaan tukemaan sitä fiilistä. Ja useasti huomaan että elämä on toisaalla.


Tässä olikin hyvin tiivistettynä se miksi kehotin niitä manuskoja raahaamaan mukaan sellaisiin tilanteisiin kun ei ole muutakaan tekemistä kuin selailla niitä ja on muutenkin tylsää.

Hmmm... Toisaalta jotkut ihmettelee miksi mulla menee vessassa niin kauan...

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#12 kirjoitettu 23.01.2006 00:06

Laihanen kirjoitti:
Kyllä esimerkiksi Antares Autotune ihan hyvin korjaa lievästi epävireisiä soittimia, eikä sitä biisissä eroa huomaa ellei soitin yksin soi ja oikein tarkasti kuuntele.


Tuo on muuten täysin totta. Itse olen käyttänyt Autotunea mm. parin biisin bassoraidassa ja kyllä toimii, potkua tulee heti lisää kun basso jytisee tarkassa vireessä. Tässäkin toki vaatimus on se, että lähtösoundi on jo suht vireessä niin että Autotune tosiaan joutuu korjailemaan vain parin sentin heittoja, muuten korjaus alkaa jo vaikuttaa sointitaajuuteen mikä luonnollisesti pudottaa soundin tehoa.

atheos muokkasi viestiä 00:06 23.01.2006

Ja lisätään nyt vielä että tosiaan erityisesti niiden moniäänisten soitinten on vain pakko olla vireessä tai muuten peli on menetetty. Oikeasti. Kitaran viritys 15 minuutin välein ei ole ollenkaan mitään hifistelyä jos halutaan siitä soundista kaikki irti.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#13 kirjoitettu 23.01.2006 00:13

Laihanen kirjoitti:

Kyllä esimerkiksi Antares Autotune ihan hyvin korjaa lievästi epävireisiä soittimia, eikä sitä biisissä eroa huomaa ellei soitin yksin soi ja oikein tarkasti kuuntele.


Jos kysessä on monofoninen soitin, niin tottakai pystyy.

^ Vastaa Lainaa


Mikhail78

#14 kirjoitettu 24.01.2006 16:06

Typistettynä ja yksinkertaistettuna haen optimaalisia jytärock-soundeja.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu