Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Eksoottisia ruokia ja juomia


Shah
2339 viestiä

#1 kirjoitettu 23.05.2013 18:28 Muok:23.05.2013 23:45

Tällainen pieni aihe kulinaristeille: minkälaisia eksoottisia tai muuten erikoisia ruokia / juomia tiedätte,
tai olette kokeilleet? Keskustelua erikoisten ruokien valmistuksesta.

Kerron itse muutamasta:

Airaq

Eräs tuttuni kertoi matkustaneensa joskus etelä-siperian alueelle naisystävänsä kanssa. Alue oli jossain siellä melko lähellä pohjoisempaa Kiinan rajaa jossain mongooliheimojen alueella. He yrittivät etsiä paikkaa josta saisi jotain alkoholia. Heille tarjottiin tai ostivat airaq -nimistä juomaa jossa oli prosentteja.

Airaq valmistettiin kuulemma siten että ensin surmattiin vuohi. Vuohi nyljettiin ja valmisteltiin. Se pistettiin ulkona jättimäiseen pataan ja keitettiin tulen alla. Sekaan kaadettiin valtavat määrät maitoa. Välillä hämmeneltiin ja lopulta liki kirnuttiin. Pata jätettiin sellaisenaan odottamaan moneksi päiväksi ulkosalla ja keitos alkoi käymään. Suomalaisen vatsa meni airaqista kuulemma sekaisin aika kunniakkaasti ja maku oli melko hurja.


Kava kava

Jotkut teistä varmaan tietänevät kava kavan. Maistoin itse kerran tätä ja juoma alkaa hyvin kevyesti väsyttämään.
Itse en kyllä tällaista noteerannut kovinkaan paljoa. Vaikutus on siis päinvastainen kuin kahvilla. Kava kava on kotoisin ilmeisesti jostain väli- tai etelä-amerikan alueelta. Kaikkiin maihin sitä ei saa tuoda, joihinkin kuulemma saa. Suomessa se lasketaan ilmeisesti huumeisiin (yllätys). Käyttö ei tietääkseni ole kielletty? Anyway, juoma valmistetaan ilmeisesti jostain kasvista jauhamalla ja jauhe sekoitetaan veteen. Maku on teen ja kahvin välimaastossa.

Jakakaahan tekin kokemuksianne ja tietojanne siitä mitä S- ja K-ketjuista ei saa...

Shah muokkasi viestiä 23:23 23.05.2013

Korjasin juoman nimen ja löysin nyt pikaisella surveyilla infoa: 'arak' tai 'araq' on ouzo -tyyppinen juoma lähi-idässä (myöskin erikoisten drinksujen maineessa). 'Airaq' tai tai 'airag' on taasen tämä kyseinen mongolialainen juoma. Yleisin versio taitaa olla silti hevosen vatsalaukussa valmistettu versio jossa ei ainakaan mainita lihan lisäämistä soppaan... Maitohappokäyminen auringonpaisteessa on se olennainen juju. Sukua 'kumiss'ille. Tässä on länsimaisen makumieltymyksen omaavan raadin arvio The Most disgusting drinks on earth - sija 5. Heh.


Kava sen sijaan näkyy olevan pippurikasvin juurista valmistettu.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#2 kirjoitettu 24.05.2013 09:09

naisten lentopallo kirjoitti:
Toisena Crackedin listassa on Casu Marzu: http://www.cracked.com...


No mutta listan nelosta saa S- ja K-marketeista.

Listan ykkönen kyllä jäisi syömättä. Oikeasti.

^ Vastaa Lainaa


veezay
bassofriikki
7641 viestiä
Luottokäyttäjä

#3 kirjoitettu 24.05.2013 10:40

tuon listan femmalle oon yökkäilly henkisesti jo vuosia, jäis takuuvarmasti syömättä. toukatonta versiota voisin ehkä maistaa. tai ainakin haistaa.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#4 kirjoitettu 24.05.2013 10:54

naisten lentopallo kirjoitti:

En koskisi kolmoseenkaan.


Kyl mie sitä joisin ihan mielelläni. Eihä niitä hiiriä siinä syyä?

^ Vastaa Lainaa


MKDELTA
11907 viestiä

#5 kirjoitettu 24.05.2013 11:40

Oma eksoottisin ruokakokemuksena on toisaalta aika tame ja toisaalta ei, enkä oikestaan tiedä tämän paikallisen gastronomisen taidonnnäyteen nimeä. Söin kerran Sloveniassa pizzan jonka keskelle oli vedetty keko jotakin joka vaikutti säilötyltä valkosipulimurskalta, semmoiselta mitä ne käyttää suomalaisissakin kebuloissa.

Noh, rohkeana ihmisenä tökkään haarukan kärjen kekoon ja maistain.

Kokemus oli jotain sanoinkuvaamatonta, sen verran sain kyllä selville että valkosipulia se varmaan oli mutta mössön voimakkuus oli jotakin aivan ylimaallista. Kaikki jotka ovat joskus koulun kemian tunnilla jekutettu ottamaan hatsit ammoniakkia tietävät tunteen. En voi käsittää miten jostain säilykkeestä saadaan sellaista. Levittelin mössön varovasti pizzan päälle ja söin. Kyllähän se meni alas mutta ensi kerralla otin eri pizzan...

Paikallisten pizzakebuloiden annit olivat muutenkin todella outoja välillä, joskin pääasiassa ihan hyviä.

Törmäsin myös kerran paikalliseen hapankaaliin joka oli aivan infernaalisen hapokasta. Tälläiset tymäkät säilykkeet olivat ilmeisesti siis joku paikallinen juttu.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#6 kirjoitettu 24.05.2013 12:02

Cous cous ei enää liene Suomessa ollenkaan eksoottista, mutta kun sain sitä Tunisiassa ensikerran, se oli aivan uusi tuttavuus. Siellä laittavat siihen chiliä oikein kunnolla, joten muistan, että hiki valui, kun sitä pisteli menemään. Kun pidän chilistä, minulla on siihen jonkinverran toleranssiakin. Tuo silti yllätti tömäkkyydellään.
Tietenkin sitten joku samalla matkalla ollut kertoi toisen ravintolan, jossa olisi saanut saman annoksen vieläkin tulisempana.
Tunisialaisen reseptin sille kun löytäisi, voisi joskus kokeilla tekaista kotioloissakin. Nythän niitä ryynejä saa täälläkin joka marketista.

^ Vastaa Lainaa


Frööö
43 viestiä

#7 kirjoitettu 24.05.2013 12:59 Muok:24.05.2013 13:03

Mulla ei ole oikeen mahdollisuutta syödä mitään, mitä ei saa S-marketista, koska ei täällä ole mitään eksoottisia ravintoloita. Ehkä se on ihan hyvä, koska ei mulla oo työn takia varaa hankkia liikakiloja hirveesti. Joskus, kun mä käyn isommissa kaupungeissa, niin mä käyn ravintoloissa. Siellä Hakaniemessä on sellanen aasialainen supermarketti, joka on isompi kun mun lähikauppa. Mä ostin sieltä semmosta juomaa kun Bird's nest. Se tehdään linnun syljestä. Mä en tiedä mikä sen linnun nimi on suomeksi, mutta se tekee pesänsä syljestä, ja sitten ne pesät kerätään ja tehdään keitoksi. Ei siinä juomassa varmaan hirveesti oo sitä linnun sylkeä, koska se on tosi kallista, mutta se tölkki maksoi vaan euron.

Frööö muokkasi viestiä 13:01 24.05.2013

Ai niin. Mä unohdin sanoa. Mä en tykännyt siitä hirveesti. Sen maku oli tosi mieto, mutta sen koostumus oli aika iljettävä. Siinä oli semmosia kokkareita.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#8 kirjoitettu 24.05.2013 15:38 Muok:24.05.2013 15:44

Quafkan mainitsemat kriketit ovat kyllä selkeästi tekemässä tuloaan eurooppalaiseen pöytään. Nähtäväksi jää miten kuluttajien tottumusten ja uuden kokeilunhalun käy. Veikkaan että se tulee pysymään marginaalissa omine ravintoloineen ja enimmillään jonkinlaisena erikoisuutena kuten vaikka tapasit, tortillat yms. Itse en kyllä aio koskea. Kerrohan sitten kun olet kokeillut niin yritämme bongata tuntosarvia kuvastasi.

Lautajaska kirjoitti cous cousista:

Tunisialaisen reseptin sille kun löytäisi, voisi joskus kokeilla tekaista kotioloissakin. Nythän niitä ryynejä saa täälläkin joka marketista.


Bulgur on myös cous cousin tyyppinen vilja. Lähi-idässä ja joissain meillä sijaitsevissa alan ravintoloissa on saatavilla bulgurpalloja, joissa on lihaa messissä. Olisi mielenkiintoista tietää miten ne tekee sen ja saa pysymään kasassa ainekset paistamisessa tai uunissa. Sitko on jostain saatava ja veikkaan ettei pelkkä korppujauho siinä riitä. Oon yrittänyt soveltaa bulgurpallon ideaa soijarouheeseen, mutten ole vielä onnistunut.

Cous cous kannattaa kyllä ehdottomasti valmistaa ohjeiden mukaan ja vettä ei saa missään nimessä laittaa liikaa. Moni tekee siitä vahingossa puuroa. Paras ohje on kyllä siinä sinikeltaisessa (nimi?) arabia-henkisessä paketissa vaikka onkin melkoinen kaloripommi. Tasan tarkkaan sama määrä vettä kuin ryynejäkin. Kiehauttaa pelkän veden, suolan ( 1/2 tl) ja ruokaöljyä (1rkl) kanssa. Mielestäni kylmäpuristettu rypsi sopii parhaiten. Siirtää kattilan pois kuumalta levyltä (ja levy muutenkin pois päältä). Heittää ryynit sekaan. Antaa olla 2 min. jolloin se on imenyt kaiken. Ruokalusikallinen margariinia, silputtu valkosipulin kynsi ja muutama tilkka vihreää tabascoa joukkoon ja hämmentelee. Näin cous cousista ei tule liian kuivaa. Pistää kattilan sitten takas samalle vielä lämpimälle hellalle. (Oma suosikkini on lisätä ripaus rakuunaa mukaan joka tuo raikkautta makuun).

Haava kirjoitti:

No mutta listan nelosta saa S- ja K-marketeista.


Niin no se oli vähän sellainen heitto. Voidaanhan me puhua laajemmassa perspektiivissäkin. Veikkaan että kohta tapahtuu seuraavina viitenä vuotena mullistava uudistus kauppojen tuotevalikoimissa. Ei tämä takametsän touhu voi jatkua pitkään näin että pari yritysketjua sanelee sen mitä ruokapöydissä on. Elintarvikealallakin tulee koko ajan uusia keksintöjä ja kokkiohjelmilla on suuri vaikutus siihen mitä ihmiset ostavat. Länsimaissa alkaa olla jo melko paljon tietoa myös kolmansien maiden ja erikoisempien perinne-, sekä muinaisruokien valmistuksesta. Väitän että seuraavan viiden vuoden sisään saa Suomessa kaupoista seitania ja tempehiä. Seitaniakin voi vääntää gluteenista melko pienellä vaivalla. Soijapavun kuorinta-automaatteja yms. saa varmaan 10 vuoden sisään. Nythän Lahdessa jo on perustettu yhden henkilön yritys (Palkuainen) joka tekee perinteisen tempeh'in reseptillä espanjalaisesta sinilupiinista lupiinitempehiä.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#9 kirjoitettu 24.05.2013 16:06 Muok:24.05.2013 16:09

Shah kirjoitti:
Quafkan mainitsemat kriketit ovat kyllä selkeästi tekemässä tuloaan eurooppalaiseen pöytään. Nähtäväksi jää miten kuluttajien tottumusten ja uuden kokeilunhalun käy. Veikkaan että se tulee pysymään marginaalissa omine ravintoloineen ja enimmillään jonkinlaisena erikoisuutena kuten vaikka tapasit, tortillat yms. Itse en kyllä aio koskea. Kerrohan sitten kun olet kokeillut niin yritämme bongata tuntosarvia kuvastasi.

Lautajaska kirjoitti cous cousista:

Tunisialaisen reseptin sille kun löytäisi, voisi joskus kokeilla tekaista kotioloissakin. Nythän niitä ryynejä saa täälläkin joka marketista.


Bulgur on myös cous cousin tyyppinen vilja. Lähi-idässä ja joissain meillä sijaitsevissa alan ravintoloissa on saatavilla bulgurpalloja, joissa on lihaa messissä. Olisi mielenkiintoista tietää miten ne tekee sen ja saa pysymään kasassa ainekset paistamisessa tai uunissa. Sitko on jostain saatava ja veikkaan ettei pelkkä korppujauho siinä riitä. Oon yrittänyt soveltaa bulgurpallon ideaa soijarouheeseen, mutten ole vielä onnistunut.


Haava kirjoitti:

No mutta listan nelosta saa S- ja K-marketeista.




Bulguria ei ole tullut maistettua missään maailmalla, kun ei ole sattunut ruokalistalla vastaan. Minulla on eräs maailman ruokia esittelevä keittokirja, jossa on lihapullaohje, jossa korppujauhon tilalle on laitettu bulguria, muutoin tehdään aivan tavallisesti. Lihaa tosin tulee enemmän, kuin perisuomalaiseen tapaan tehtäessä. Maailmalla yleensäkin lihapullassa on lihaa enemmän, kuin korppujauhoa. Joidenkin suomalaisten makuun se on outoa. En tiedä olisivatko sitten samoja palleroita, mistä kerroit.
Bulguria olen kyllä ostanut kaupasta ja tehnyt jotain, jonka ohje oli paketissa. Hyväähän sekin oli.

Molemmat ovat vehnää, ei mitään eri viljalajeja. Tai oikeastaan durumvehnää. Bulgur on rouheistettua ja cous cous vastaa mannaryyniä, mutta on isompi.
Maailmalla cous cous usiemmiten tehdään kai höyryttämällä. Silloin se on tosi irtonaista.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#10 kirjoitettu 24.05.2013 18:13 Muok:24.05.2013 18:38

Lautajaska kirjoitti:

Minulla on eräs maailman ruokia esittelevä keittokirja, jossa on lihapullaohje, jossa korppujauhon tilalle on laitettu bulguria, muutoin tehdään aivan tavallisesti.


Aivan, niin tosiaan. Se voikin olla periaatteessa leivitetty... Niin ja kananmunaa en menisi laittamaan kun nykyisin on löytänyt sille jo vaihtoehtojakin (ja eipä tuota muutenkaan juuri käytä). Mutta ne ovat haastavia tilanteita ne. En tajua miten vaimoni oppi yhtäkkiä kuin lennosta sellaisten viljapihvien valmistuksen, joissa kananmunaa on vaikea korvata. Tietty on myös no-egg valmiste, mutta periaatteessa pihviainesten, sitkoa kehittävien jauhojen, veden ja muussaamisen oikeilla suhteilla saman saa aikaan. Samalla kun olen kamppaillut vuodet sen kanssa välillä onnistuen, välillä epäonnistuen, osaa parempi puolisko jo tehdä rouheestakin pihvit joka kerta. Vaimoni on muutenkin niin supertekijä keittiössä nykyään että se jättää enää vain perunavuoat ja seitanin mun kontolleni. Muuten tuo tekee saaristolais- ja maalaislimput kuin lonkalta heittäen. Nostin käteni pystyyn.

Molemmat ovat vehnää, ei mitään eri viljalajeja. Tai oikeastaan durumvehnää. Bulgur on rouheistettua ja cous cous vastaa mannaryyniä, mutta on isompi.
Maailmalla cous cous usiemmiten tehdään kai höyryttämällä. Silloin se on tosi irtonaista.


Jep, ei eri viljalajeja. Piti sanomani "cous cousin tyyppinen viljasta tehty valmiste. Höyrytys onkin hei muuten hyvä idea.

MKDELTA kirjoitti:

[...] Törmäsin myös kerran paikalliseen hapankaaliin joka oli aivan infernaalisen hapokasta. Tälläiset tymäkät säilykkeet olivat ilmeisesti siis joku paikallinen juttu.


Hapattaminen / maitohapatus on kyllä melkoinen neronleimaus. Olen usein pohtinut hankkia hapattamista varten tehdyn keraamisen kulhon jossa prosessin voi käynnistää. Pidän hapankaalista aivan valtavasti ja joskus kävi niin kuin monet muutkin ovat sanoneet, että kerran pari sitä leivälle laitettuaan ei osaa ilman olla. Se ei periaatteessa ole kovin kummoista maultaan, mutta sen vain pitää olla mukana. Myös mitä tahansa muuta juuresta yms. voi hapattaa. Hapankaalimehu on sen sijaan aivan järkyttävää "etikkaa".

Maitohapatetut tuotteet kiihdyttävät myös elimistön omaa B12-vitamiinin tuottoa. Jotain tutkimuksia siitä on tehty ja todettu että se on samankaltainen kuin oikea B12, mutta sen käyttäytymistä tai toimintaa ei tunneta kunnolla.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#11 kirjoitettu 24.05.2013 19:10

Eksoottisista asioista eräs, joka minua kiinnostaisi maistaa olisi hapansilakka. "Surströmming" on jäänyt väliin, vaikka on Ruotsissa tullut poikettua silloin tällöin. Siitä toisaalta kerrotaan kauhujuttuja, mutta moni sanoo sen olevan maultaa yllättävän mietoa. Kenties sama juttu, kuin hapankaalin kanssa.

Hapankaalia suosittelen ostaa, jos sattuu käymään Viron puolella. Siellä tehdään todella hyvää "hapukapsasta". Se ei ole niin väkevän makuista, kuin joskus meidän kaupoistamme saatava.

Tunnin verran, kun keittää hapankaalia, laittaa sitten vuokaan, päälle bradvusteja ja uuniin siksi aikaa, että makkarat ovat ruskeita, niin jopa on pahus herkkua oluen kanssa.

^ Vastaa Lainaa


Vessajono
7993 viestiä

#12 kirjoitettu 24.05.2013 20:34

Lautajaska kirjoitti:
Eksoottisista asioista eräs, joka minua kiinnostaisi maistaa olisi hapansilakka. "Surströmming" on jäänyt väliin, vaikka on Ruotsissa tullut poikettua silloin tällöin. Siitä toisaalta kerrotaan kauhujuttuja, mutta moni sanoo sen olevan maultaa yllättävän mietoa. Kenties sama juttu, kuin hapankaalin kanssa.


Tää on mua kiinnostanut kans aina ja tuli itse asiassa heti mieleen kun näin ketjun otsikon. Valitettavasti ei vaan oo ikinä tullut mieleen juuri silloin kun on sattunut olemaan tuolla rakkaan länsinaapurin puolella. Oon tosin kuullut että Stockmannilla tuota aina toisinaan löytyisi valikoimista.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#13 kirjoitettu 24.05.2013 22:28 Muok:24.05.2013 22:40

Mä haluaisin vielä joskus kokeilla tuota kumissia. En niinkään aiemmin mainitsemaani airaqia mutta sen sukulaista. Vaikka en juurikaan maitoa juo, tämä houkuttaa! Kumiss on kuitenkin pääasiassa kefir -tyyppistä maitoa, joka on maitohapatuksella valmistettu. Siinä on myös alkoholia.
Nappasin tällaisen ohjeen PDF:stä A Practical Fermentation Guide by Baron


How you can make Kumiss?

Making Kumiss is quite easy to do. The important thing to remember, for people brewing or culturing
other things such as beer, wine or cheese, you need to keep Kumiss and its cultures well away from
your normal brewing /cultures in case of cross-contamination.

Firstly, get your milk.
If you are lucky and you've got Mares Milk, you don’t need to make any adjustments to your milk.
If you have cow’s milk, you will need to select a milk that is close as possible to horse milk, and add extra powdered lactose (available at good homebrew shops) to match the percentage required for Horse Milk

Gently heat your milk to 38 degrees Celsius.

Add your Cultures:
Lactobacillus (several cultures are capable of doing the job (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus lactis, etc.). You can either go crazy trying different cultures or you can use a yoghurt culture. You want to aim for a lactobacillus strain with a habit of not firming up too much. A drinking yoghurt culture is perfect for this.

Yeast (Saccharomyces cerevisiae) - a simple plain, neutral flavoured beer yeast suffices here.
Don’t use a wine or any other high attenuating yeast. Avoid Baker's yeast, as it will impart a strong yeast flavour to your kumiss.

Put your mixture into a small home brewing ferm enter,
leaving some head space as the kumiss can foam quite a bit.
One option is to get a wine cask bag after the contents have
been drunk, take off the lid, and place a rubber bung and airlock in
its place. This does a fine job at simulating a goatskin and allows
for easy agitation. You need to agitate every few hours for the next couple of days.

When the kumiss has stopped bubbling, you filter the liquid though a muslin cheesecloth and chill.

Serve with a side of boiled mutton or dumplings, and enjoy.



Shah muokkasi viestiä 22:39 24.05.2013


Wiki

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#14 kirjoitettu 25.05.2013 14:46

naisten lentopallo kirjoitti:

Me elämmä pohjoiseurooppalaisessa agraarikulttuurissa. Jopa DNA:ssamme lukee palavin kirjaimin: jos siinä ui kuolleita hiiriä, se on pilalla.


Höpsis. Kyllä se siellä säilyvät, jos ne laitetaan sinne tuoreina. Oot jotenki outo? Pitäskö siun muuttaa ruotsiin?

^ Vastaa Lainaa


taikina
396 viestiä

#15 kirjoitettu 25.05.2013 16:09

a) alkoholi, sopivassa mielentilassa tekee minusta synkän ihmisen
b) alkoholiin hukutetut hiirenpoikaset ei ole kovin miellyttävä ajatus

mutta heinäsirkkoja suosittelen, kannattaa rohkeasti vaan pistää poskeen. ne on vähän niinku jotain sipsiä, oikeesti

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#16 kirjoitettu 27.05.2013 08:30

taikina kirjoitti:

alkoholiin hukutetut hiirenpoikaset ei ole kovin miellyttävä ajatus


Kauheen enakkoluulonen länsimaalainen olet vain.

^ Vastaa Lainaa


Frööö
43 viestiä

#17 kirjoitettu 27.05.2013 09:26

Onko puolalainen votka eksoottista? Ainakin mulla on tokaa päivää krapula, ja illalla on töitä. Mä luulen, että toi hiiriviina on terveellisempää. Sitä ens kerralla.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#18 kirjoitettu 27.05.2013 15:44 Muok:27.05.2013 15:44

viidakkoveitsi kirjoitti lehtokotiloista:

Jossain lukee, että niille pitäis syöttää jauhoja muutaman päivän ajan ja sitten pitää paastolla ennen valmistusta.


Mä oon joskus taannoin syöttänyt sammakolle heinäsirkkoja lusikalla. Vieläpä aika monta kertaa.

Dipattuna D-vitamiiniin.

^ Vastaa Lainaa


taikina
396 viestiä

#19 kirjoitettu 27.05.2013 15:47

Haava kirjoitti:
Kauheen enakkoluulonen länsimaalainen olet vain.


no mut käärmeviinaa oisin täysin valmis maistelemaan.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#20 kirjoitettu 27.05.2013 21:34

taikina kirjoitti:

no mut käärmeviinaa oisin täysin valmis maistelemaan.


No se nyt ei oo ees eksoottista! Senki länkkäri!

^ Vastaa Lainaa


Free-Soul
Soldier of Love
9011 viestiä
Luottokäyttäjä

#21 kirjoitettu 27.05.2013 21:38

Mä muistan kun olin pieni, riitti että oli ananasta ruuassa että se oli eksoottista. Juustoja oli lähinnä vain sulatejuustoa, raejuustoa ja edamia, kaikki kotimaisia. Ulkomaiset juustot kaikki suurta eksotiikkaa - olihan se hurjan hienoa maistaa ensi kertaa tuoretta mozzarellaa tai vuohenjuustoa.

Eksotiikka on liukuva käsite.

^ Vastaa Lainaa


Rapa-Ripa
507 viestiä

#22 kirjoitettu 27.05.2013 22:35 Muok:27.05.2013 22:36

Jumalauta feni oli laitettu neljänneksi pahimmaksi juomaksi tossa Shah worldin listalla. Sehän on hyvää pontikkaa ja maksoi aikoinaan muutaman sentin juomalasillinen ja litran pullo vajaa 50 senttiä. Oi niitä aikoja. Näkökin on tallella paitsi ulkonäkö joten ihan juomakelpoista oli.

Rapa-Ripa muokkasi viestiä 22:35 27.05.2013

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#23 kirjoitettu 27.05.2013 23:19 Muok:27.05.2013 23:21

Rapa-Ripa kirjoitti:
Jumalauta feni oli laitettu neljänneksi pahimmaksi juomaksi tossa Shah worldin listalla. Sehän on hyvää pontikkaa ja maksoi aikoinaan muutaman sentin juomalasillinen ja litran pullo vajaa 50 senttiä. Oi niitä aikoja. Näkökin on tallella paitsi ulkonäkö joten ihan juomakelpoista oli.



En oo maistanut. Kyllä niistä joistain listalle päässeistä tuli mieleen pieni epäilys, ovatko nyt sit oikeasti niin kuvottavia mitä sanotaan. Jopa 1. paikan saanut brenniviinissä on oltava joku juttu, ku tuskin kaikki islantilaiset voi väärässä olla. Juohan jotkut kiljuakin . Tosin aika friikkiä kyllä ajatella että viinassa on eltaantunutta haita. Näin joskus iät ja ajat sitten jonkun tosi-tv jutskan jossa juotiin sitä. Sanovat että kyllä haju oli aivan todella kuvottava... (Mä en kyllä taas ymmärrä oikeen norjalaisia sen kuusenkerkkäviinansa kanssa (akvavit). Sehän on kun pullollisen jois nestemäistä oreganoa tai basilikaa.)

^ Vastaa Lainaa


Ville Tuppurainen
419 viestiä

#24 kirjoitettu 27.05.2013 23:34

Mulla ois tuhatvuotinen muna tuolla kaapissa jemiksessä. En oo kyllä uskaltanu kajota kyseiseen herkkuun ja en edes tiedä kauan se säilyy.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#25 kirjoitettu 29.05.2013 01:02

Ville Tuppurainen kirjoitti:
Mulla ois tuhatvuotinen muna tuolla kaapissa jemiksessä. En oo kyllä uskaltanu kajota kyseiseen herkkuun ja en edes tiedä kauan se säilyy.


Jollet yhtään liiotellut ikää, niin takulla se ei enää ainakaan huonommaksi muutu.

^ Vastaa Lainaa


Rain Song
595 viestiä

#26 kirjoitettu 29.05.2013 11:30

Shah kirjoitti:
Vaimoni on muutenkin niin supertekijä keittiössä nykyään että se jättää enää vain perunavuoat ja seitanin mun kontolleni. Muuten tuo tekee saaristolais- ja maalaislimput kuin lonkalta heittäen. Nostin käteni pystyyn.

Saaristolaislimppu on suunnilleen helpoin leipomus mitä löytyy (ainakin ainoa joka meikäläiseltä onnistuu).

Shah kirjoitti:
Tosin aika friikkiä kyllä ajatella että viinassa on eltaantunutta haita.

Ei kai sitä siinä viinassa sentään ole, vaan lautasella? Outo ykköspaikka listalla kuitenkin, varmaan joku kuminanvihaaja koostajana.


Balut ja Casu Marzu jäisivät kyllä ainakin multa kokeilematta, mutta esim. lampaan pää kyllä menisi, kuulemma posket ja silmät parhaita kohtia...

Ehkä eksoottisin maistelemani oli ählämikaupasta löytynyt pussillinen durio-karkkeja. Onneksi ei haissut läheskään tältä: "kuin olisi haudannut jonkun, joka pitelee kokonaista stiltonjuustoa sylissään, ja kaivanut hänet esiin pari viikkoa myöhemmin." (Anthony Bourdain). Maku oli jossain kermakarkin ja savulohen välimaastossa, eli ei paha.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#27 kirjoitettu 29.05.2013 13:43

Kiinnostuneena hapansilakan valmistuksesta, joka sitten osoittautui turhan työlääksi hommaksi kotihommaksi, löytyi myös eräs jännä tieto. Nimittäin lohta ja muitakin kaloja on myös säilötty samoin. Tehtiin ns. "hautakalaa", eli valmistettaessa kalat laitettiin maahan hautaan happanemaan. Siitäpä tuli nimitys graavikalalle. Grav - hauta. Nykyisin graavilohi on vain suolattu kevyesti, mutta sekin siis oli alunperin hapankalaa. Hapankalana jäi sitten tuo silakka elämään. Hapankalan valmistuksesta kerrotaan kiinnostuneille täällä.

^ Vastaa Lainaa


Vessajono
7993 viestiä

#28 kirjoitettu 29.05.2013 14:37

Shah kirjoitti:
Mä en kyllä taas ymmärrä oikeen norjalaisia sen kuusenkerkkäviinansa kanssa (akvavit). Sehän on kun pullollisen jois nestemäistä oreganoa tai basilikaa.)


Mitä viinoihin tulee niin kaikista käärme- ja skorpioniviinoista huolimatta grappa on kyllä ihan ylittämätön suoritus. Hyi helvetti.

^ Vastaa Lainaa


Goatsemencommando
18200 viestiä

#29 kirjoitettu 29.05.2013 15:18

Kerrostaloasunnossa rituaaliteurastettu pässi voisi olla maukasta.


En oo varmaan etanoita eksoottisempaa sapuskaa koskaan maistanut. Ja ne etanatkin olivat todella kuvottavia.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#30 kirjoitettu 29.05.2013 15:22 Muok:29.05.2013 15:23

Rain Song kirjoitti:
Saaristolaislimppu on suunnilleen helpoin leipomus mitä löytyy (ainakin ainoa joka meikäläiseltä onnistuu).


Niin kai niille jotka sen osaa ja kärsivällisyyttä riittää. Mä olen tehnyt leipää kolme kertaa. Kerran rievää reseptin mukaan. Kahdesta muusta tulikin sitten jo ihan muuta mitä piti: *Hei laitetaanpa tähän ohrasuurimoita mukaan ja katotaan mitä tulee, ei kun jauhetaas ne sittenkin myllyllä, vähän piimää mukaan ja pistelläänpä välillä reikiä kohoavaan taikinaan - miks, no en mä tiiä*


Ei kai sitä siinä viinassa sentään ole, vaan lautasella? Outo ykköspaikka listalla kuitenkin, varmaan joku kuminanvihaaja koostajana.

No niinpä muuten onkin! Vaikka luin tekstin myös, oli mieleen iskostunut hai-viinakin, kun juoma kuuluu tohon perinteeseen mukaan. Eli mädäntynyttä haita, viinaa ja pässin kiveksiä. Bon appetit!

Balut ja Casu Marzu jäisivät kyllä ainakin multa kokeilematta, mutta esim. lampaan pää kyllä menisi, kuulemma posket ja silmät parhaita kohtia...


Juttelin 2000-vaihteessa Englannissa lentokentällä jonkun mimmin kanssa joka sanoi tulleensa juuri matkalta Islannista ja tota päätä tarjottiin sille. Oli kuulemma jonkun perheen luona jossa oli juhlalounas oikein ja perinteiseen tapaan nostettiin kupu tms. tarjottimelta. Siinä oli höyryävä lampaan pää.

Kuvauksesi karkeista toi jotenkin mieleeni brie-juuston. Se ei ole suurimpia lemppareitani vaikka alas menee.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#31 kirjoitettu 29.05.2013 15:59

Eksoottisuus alkaa olla jo vaiketatakin, kun lähes kaikkia maailman herkkuja alkaa saada lähikaupasta. Durian hedelmää niissä ei sentään ole ainakaan toistaiseksi näkynyt. Lienee jopa onneksi, sehän haisee kamalalle. Sen syöminen on, kuin söisi jotain makeaa hilloa paskahuusissa. Vaan jos menette kaukomatkalle kaukoitään, niin rohkeasti vaan kokeilemaan. Sitä saa jäätelönäkin, joskin myyjä saattaa alkaa väittää, että juuri sitä laatua teidän ei tee oikeasti ollenkaan mieli.

^ Vastaa Lainaa


_SP_
704 viestiä

#32 kirjoitettu 02.06.2013 03:51 Muok:02.06.2013 03:54

Pohjois-Espanjassa (Baskimaassa) on jokin liskon kynttä muistuttava kotilo tms, jota henkensä kaupalla sukeltavat karikkoiselta ja vuoristoiselta rannikolta. Nämä syödään vielä raakana..ihan hyvää oli vaikka alkuun tuntui ettei tästä mitään tule.

Toinen Baskimaan herkku on Kalimotxo, eli drinkki josta n. puolet on kokista ja toinen puoli paikallista punkkua; törkeän hyvää! Voi kokeilla myös alkon punkuilla (ei niin hyvää, mutta saa vähän esimakua).

Kolmas sija menee sekin Baskimaahan. En tiedä miten kirjoitetaan, mutta lausutaan siis Suomalaisittain "Lehia"; puolet spriteä, 7up:a, tms, ja puolet keskiolutta. Maistuu aika paljon simalta, suosittelen

Tuoreet simpukat oli alkuun aika eksoottisia, mutta alkujärkytyksen jälkeen upposi hyvin, kun oli pakko syödä..

_SP_ muokkasi viestiä 03:52 02.06.2013:
Ai joo, Kaliningradilainen birra oli myös jotain eksoottista; siman makuista, ja kiljun näköistä/hajuista litkua semi-likaisista kolpakoista. No näitä upposi muutama, kunnes havahtui siihen että taksi tuli hakemaan

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu