Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Pitäisikö kaiken koodin olla vapaata?

geeli
geeli
2854 viestiä

#1 kirjoitettu 17.05.2022 07:33

Microsoft on ollut tietotekniikan historiassa sitä mieltä, että ohjelmakoodin tulisi olla suljettua. Kyseinen yritys onkin tehnyt vahvaa voittoa myymällä tietokoneisiin ohjelmistoa. Kuka ei tunnistaisi O365-pakettia, jossa on siis mm. Excel, Word, PowerPoint, jne.

Tietotekniikan asiantuntijoiden, eli nörttien, vastaus on jossain määrin ollut Linux. On kehitetty runsaasti ilmaisia avoimen lähdekoodin sovelluksia jotka vastaavat lähes täysin maksullisia ohjelmia.

Kaikki eivät osaa koodata. Moni asia on jo toteutettu ohjelmoimalla. Pitäisikö vielä nykyään maksaa ohjelmistosta? Nykyään löytyy myös moneen tarpeeseen välineitä ja ihan ilmaiseksi, jos malttaa näitä välineitä opetella käyttämään.

Onko sovellusten myyminen legittiä liiketoimintaa vai rahan riistämistä niiltä, jotka eivät ole teknisesti niin osaavia.

Esimerkkinä siis voidaan ottaa käyttöjärjestelmä. Tulisiko siitä maksaa?

^ Vastaa Lainaa

IT
IT
IT:n Randomit
9449 viestiä

#2 kirjoitettu 17.05.2022 08:53

geeli kirjoitti:


Pitäisikö vielä nykyään maksaa ohjelmistosta? Nykyään löytyy myös moneen tarpeeseen välineitä ja ihan ilmaiseksi, jos malttaa näitä välineitä opetella käyttämään.

Onko sovellusten myyminen legittiä liiketoimintaa vai rahan riistämistä niiltä, jotka eivät ole teknisesti niin osaavia.


Mun mielestä ei kannata lähteä riistämään ihmisten oikeuksia puoleen jos toiseen...

Eli sekä vapaata että kaupallista koodia tarvitaan... Toki moni sovellus on koodattu "ilmaiseksi" monien koodarien yhteistyöllä, mutta nämäkin tahot tuppaavat pyytämään lahjoituksia, jotta pystyvät ylläpitämään toimintaansa ja nettisivujaan...

Pointti oikeastaan se, että koodaaminen maksaa, ja jotta tällainen toiminta olisi kannattavaa, niin yritysten ollessa kyseessä ne kustannukset on vaan katettava, jotta toiminta voi jatkua...

Onhan tollanen Robin Hood ajattelu tietysti ajan hengen mukaan seksikästä, mutta lopulta suurin osa hyvistä ja toimivista ohjelmista olisi jääneet toteuttamatta ilman yritystoimintaa...

Ylipäätänsäkin softakehitys olisi laahannut vuosia jäljessä, jos se voitontavoittelu olisi kielletty.... Ja ei pidä unohtaa, että suuri osa softakehityksestä ja palveluista tapahtuu B2B puolella... Tänne olisi varmastikin ollut vaikea saada toimivia softia vapaaehtoistyöhön perustuvalla toimintamallilla... Olis jäänyt pilvipalvelut kehittämättä...

Antaa siis kaikkien kukkien kukkia, ja silloin jokaisella on mahdollisuuksien rajoissa vapaa valinta sen suhteen, että käyttääkö kaupallisia vaiko ei-kaupallisia sovelluksia...

^ Vastaa Lainaa

ex4
ex4
301 viestiä

#3 kirjoitettu 17.05.2022 09:11

Taustaksi... jo vuosia kaikki tietokoneet jotka omista tai työnantajan omistamat koneet joita käytän on pyörineet Linuxilla. Joten OpenSource on lähellä sydäntä.

Silti olisi vaikea nähdä maailmaa pyörimässä ilman kaupallisia sovelluksia. Toki closed sourcessa on tietoturvan kannalta ongelmansa, avoin lähdekoodi mahdollistaa useampien silmäparien arvioida koodin turvallisuutta. Toki avoin lähdekoodi ja ilmainen sovellus eivät ole synonyymeja. Esimerkiksi käy vaikka DAW Ardour joka on kyllä avointa lähdekoodia, mutta maksullinen ohjelmisto.

Mainitut pilvipalvelut vievät maailmaa vielä omaan suuntaansa. Niissä maksetaan käytettävästä kokonaisuudesta, ei pelkästään lähdekoodista. Aika moni kaupallinen pilvipalvelu pyörii avoimen koodin päällä.

Eli summa summarum, nykyinen kombo jossa yliopistot, yhteisö ja muutamat yrityksetkin (esimerkkinä vaikka IBM) tuottaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja kirjastoja joissa on copyrightin sijaan copyleft ja sitten kaupalliset toimijat business-sovelluksillaan on hyvä kombo.

Ja Microsoftista sanottakoon, että firman linja viimeisten vuosien aikana on kokenut täyskäännöksen. Kun aikoinaan sekä Apple että Linux molemmat nähtiin vain kilpailijoina joiden toimintaa pitää kampittaa mahdollisuuksien mukaan, niin nykyään MS katsoo maailmaa ekosysteemien kannalta jossa jokaisella on oma paikkansa. Itse käytän Microsoftin työkaluja ihan päivittäin Linuxilla ja ne toimii mainiosti.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
2854 viestiä

#4 kirjoitettu 17.05.2022 09:23

ex4 kirjoitti:
Ja Microsoftista sanottakoon, että firman linja viimeisten vuosien aikana on kokenut täyskäännöksen.


Jep. Puhuin siis tosiaan Windows-käyttöjärjestelmästä ja niistä kiistoista, joita jo kymmeniä vuosia sitten käytiin. Tilanne on muuttunut ja aika paljon tapahtunut tässä viimeaikoina ainakin kun älypuhelimet ja muut mobiililaitteet ovat vallanneet markkinoita.

Tästähän saadaan hyvä keskustelu. Yritän olla esittämättä kommentteja tai ajatuksia jotka ei pidä paikkaansa ja korjatkaa jos olen väärässä jossain kohtaa

^ Vastaa Lainaa

ex4
ex4
301 viestiä

#5 kirjoitettu 17.05.2022 10:22

geeli kirjoitti:
Tästähän saadaan hyvä keskustelu. Yritän olla esittämättä kommentteja tai ajatuksia jotka ei pidä paikkaansa ja korjatkaa jos olen väärässä jossain kohtaa


Ei näkemyksien ja ajatusten kanssa voi olla väärässä.

Ja kyllä, mielenkiintoinen keskustelunaihe.

^ Vastaa Lainaa

cutesolar
cutesolar
27 viestiä

#6 kirjoitettu 17.05.2022 14:51 Muok:17.05.2022 14:53

Olen ohjelmoinut yli 25 vuotta. Käytännössä kunnollisten ohjelmien tekeminen maksaa niin paljon ettei ole järkeä että suuri osa ohjelmakoodista olisi täysin vapaasti käytettävää.

Itse olen kyllä julkaisut Dinrhiw2 C/C++ koneoppimiskirjaston myös avoimena lähdekoodina jossa on 100.000 riviä koodia, mutta käytännössä sen tekemiseen on mennyt kokonaisuutena 20 vuotta (vapaa-ajalla koodattu aina silloin tällöin) ja siksi käytän sitä myös suljetun lähdekoodin projekteissani.Tomas

cutesolar muokkasi viestiä 14:52 17.05.2022

cutesolar muokkasi viestiä 14:53 17.05.2022

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
2854 viestiä

#7 kirjoitettu 18.05.2022 12:02

Nyt kun oon miettinyt tätä niin varmasti avointa lähdekoodia tarvitaan, mutta suljetulle koodille on myös tarkoituksensa. Mä en oo niin syvällisesti koodaillut, vaikka tosiaan olen AMK-tutkinnon suorittanut ohjelmistotekniikasta. Eli vähän perusteita osaan.

On jäänyt puuttumaan muutama syvällinen ohjelmistoprojekti jotka olisi pitänyt olla tai pitäisi olla vyön alla jotta pystyisin puhtaasti koodaajana työskentelemään. Mutta omalle alalle olen työllistynyt ja toimin IT-tuessa tällä hetkellä.

Itsellä tarkoituksena on hankkia nyt työkokemusta ja kehittyä mahdollisimman paljon alalla. Pitkään opiskelinkin. Ensin 2 vuotta amista eli elektroniikkaa ja sitten 6 vuotta AMK:ssa tietotekniikkaa. Olen siis AMK-insinööri koulutukseltani.

Täällä Mikserissä olen törmännyt joihinkin koodaamista osaaviin tyyppeihin. Hauska nähdä, että on osaamista.

Aina välillä mietin omia projekteja. Viimeaikoina olen lueskellut paljon JavaScript-kirjallisuutta.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
2854 viestiä

#8 kirjoitettu 18.05.2022 12:08

Paljon koodaamista oppii tekemällä harjoitustehtäviä, mutta kun ne perusteet on hallussa, niin pitäisi päästä kiinni sopiviin projekteihin, joissa voi oppia sitten ihan kunnolla ammattitaitoiseksi ohjelmoijaksi. Tietenkin itse voi kehitellä projekteja, mutta parempi on tietenkin, että pääsisi työharjoitteluun tai työkokeiluun johonkin alan firmaan. Mutta taas niihin ei pääse jos ei osaa tarpeeksi. Itsellä tämä johti pahimmillaan vuoden yhtäjaksoa kestäneeseen työttömyyteen. Onneksi pääsin duuniin 2020 ja sen jälkeen ei ole näin pitkiä työttömyysjaksoja ollut. Sain ensituntuman koodaamiseen kun aloitin Javan perusteet -nimisen 3 op kurssin Metropoliassa 2010 syksyllä.

^ Vastaa Lainaa

veezay
veezay
bassofriikki
7467 viestiä
Luottokäyttäjä

#9 kirjoitettu 18.05.2022 14:27 Muok:18.05.2022 15:20

mulla voi olla huono otanta ja joku bias, mut tuntuu että ainakin windowsin puolella open source -hommissa on joku kirous, että kaikki on vähän perseestä UX-mielessä ja usein myös feature-puoli laahaa jäljessä, koska patentit yms. säädöt. motivaatiota asioiden korjaamiseen tai innovaatioon ei oo niin paljoa kun kukaan ei siitä maksa eikä sitä kautta oo "pakko". loppukäyttäjän näkökulmasta voi kans olla työlästä pysyä mukana kaikessa forkkausmeiningissä, että mikähän versio tästä softasta nyt oli se paras vaihtoehto mulle, ja mikä niistä noudattaa nyt jotain standardia jostain asiasta mitä ite tarvin omiin hommiin. puhumattakaan siitä jos ei oo valmiiksi käännettyä binääriä.

suljetussakin koodissa on tietysti omat kompromissinsa. obviöösin lisäksi ois kiva juttu jos esim. abandonwaren source julkaistaisiin jossain vaiheessa, niin joku niche-porukka voisi ainakin ylläpitää jotain vanhaa silti käytössä olevaa työkalua.

mun koodin ei ainakaan pidä olla vapaata koska se on niin paskaa. hyvä vaan ettei kukaan pääse näkemään sitä.

^ Vastaa Lainaa

ex4
ex4
301 viestiä

#10 kirjoitettu 18.05.2022 19:43

veezay kirjoitti:
mulla voi olla huono otanta ja joku bias, mut tuntuu että ainakin windowsin puolella open source -hommissa on joku kirous, että kaikki on vähän perseestä UX-mielessä ja usein myös feature-puoli laahaa jäljessä, koska patentit yms. säädöt.


Joo, saman olen huomannut. Linux-puolella homma toimii ihan eri tavalla. Varsinkin kun monet OpenSource -softat on kehitetty Linuxlle ja joku toinen taho sitten porttaa niitä Windowsin päälle. Tulee yksi kerros lisää johon tarvitaan riittävän osaavia ihmisiä jotka ovat valmiita uhraamaan vapaa-aikaansa muita hyödyttääkseen.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu