Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Rumpalit hii-o-hoi!


Hombre Muerto
3489 viestiä

#1 kirjoitettu 23.04.2004 01:49

Ensi kesänä tulen pitämään muutaman rumpuklinikan eräällä lasten/nuorten bändileirillä. Kyseessä siis on eräänlainen opetustuokio ryhmälle nuoria (n.10-15v) rumpaleita. Mutta minä kun olen maailman epäakateemisin rumpali (olen täysin itseoppinut enkä ole koskaan edes ollut seuraamassa tällaista tilaisuutta aiemmin), tahtoisin kuulla erilaisia näkemyksiä/kokemuksia.

Kertokaa siis rakkaat rumpalitoverini:

- Oletko koskaan ollut seuraamassa rumpuklinikkaa; millaista oli, kuka "opetti", opitko mitään?
- Oletko koskaan opettanut ketään soittamaan rumpuja/pitänyt itse rumpuklinikkaa? Onko hyväksi huomattuja kikkoja?
- Mitä tahtoisit oppia rumpuklinikalla?

Kiitos.

^ Vastaa Lainaa


Ungalo
260 viestiä

#2 kirjoitettu 23.04.2004 06:52

No minä olen soittanut rumpuja 10 vuotta opetuksessa osaan soittaa jopa rumpuja nuoteista. 9 luokalla olin TET:ssä ala-asteella ja olin silloin apuohjaaja musiikkitunneilla. Eli: Sun kannattaa aloittaa ihan perus hommista, kun opetat. Joskus se opettaminen on helppoa, mutta joskus taasen ärsytävää, kun joku ei vaan osaa Että näin...

^ Vastaa Lainaa


Okapi

#3 kirjoitettu 23.04.2004 08:56

Mistään klinikoista ole kuullutkaan, mutta soitin neljä vuotta Pirkanmaan musiikkiopistossa, ja voin sanoa, että opin kyllä todella paljon tekniikasta ja muusta, vaikkakin tuota ennen olin jo jokusen itsekseni ja jossain Hervannan nuorisokerhon bänditunnilla.

Opiskelu opistolla antoi hyvän pohjan rumpujen soittoon ja kokemusta esimerkiksi orkesteri- ja bänditoiminnasta. Teoria 3/3:sta en jaksanut käydä uusiksi, joten lopetin, ja into runpujen soittoon oli tuolloin muutenkin pahasti hiipumassa. Onneksi bändisoitto nosti innon korkeammalle kuin koskaan.

Suosittelisin opettamaan lähinnä rumpujen perustekniikoita ja muutenkin sellaista perusmeininkiä. Jos saat ne vetämään peruskomppia tasaisesti ja hyvin, ja lyömään lautasta silloin tällöin, voit taputtaa itseäsi selälle.

^ Vastaa Lainaa


d fast
Boogiejalka
1066 viestiä
Luottokäyttäjä

#4 kirjoitettu 24.04.2004 12:59

opeta beat-komppi, kuunnelluta niillä pikkuisilla 70-luvun funkkia ja pyydä tekemään perässä.
no ei, en ole moisessa klinikassa ikinä käynyt mutta olen kyllä yrittänyt opettaa erinäisiä ihmisiä soittamaan rumpuja. tosin olen itsekin itseoppinut. eli olisin voinut olla lähettämättä tätä turhaa viestiä. it's hard to be a tonttumies.

/dfast

mutta niin, beat-kompista on todella hyvä aloittaa ja sitä pitäisi tuputtaa nuorille niin kauan kunnes he sen osaavat vaikka silmät kiinni. siitä on hyvä lähteä eteenpäin esim. peltien mukaanottoon, tomien käyttöön ja yleensäkin kaikenlaisiin pikkukiva-filleihin. ja koska itse olen melkolailla funkista innostunut, niin lähtisin opettamaan heille miten saadaan rummutteluun groovea mukaan, mutta tästä pääsenkin takaisin siihen mitä sanoin ensimmäisessä lauseessani.

^ Vastaa Lainaa


Hombre Muerto
3489 viestiä

#5 kirjoitettu 24.04.2004 13:10

Sen verran tiedän tulevien "oppilaideni" tasosta, että kaikilta onnistuu rumpujen soiton alkeet edes jotenkin ja että suurin osa (ellei peräti kaikki) on motivoituneita puuhaan. Sinänsä siis lähtökohdat ovat hyvät. Ajattelin painottaa opetuksen ainakin aluksi siihen, että perusasiat ovat kunnossa: tempo suht. vakaa ja "tyylitaju" kunnossa. Tyylitajulla tarkoitan lähinnä, että nuoret (yleensä pojan)klopit pitäisi saada tajuamaan että joka helvetin väliin ei tarvitse vetää mitän NIKSXTSAKAZTKGHAFRGKTABOOOM-filliä... Juttua rajoittaa hieman se, että kyseessä on tosiaan vain pari opetuskertaa, eli homma jää joka tapauksessa puolitiehen. Vaan toisaalta, olisi epäedullista kenelle tahansa nuorelle rumpalille jos minä pääsisin kierouttamaan tämän tyyliä yhtään liikaa...

Nichego, perkele! Nyt vasta äkkäsin kuka olet, piti mennä kuvagalleriaasi asti ennen kuin tajusin. Kyllä, minä se siellä luurangon takana mokailin, oli sekin keikka!

Kiitos vastanneille!

^ Vastaa Lainaa


Möhökki

#6 kirjoitettu 24.04.2004 13:32

Suosittelisin:
- Peruskomppeja: Beat, Shuffle, Funk, Jazz.
- Jotain yksinkertaisia fillijuttuja just for fun.
- Rudimentteja: Vuorolyönnit, tuplalyönnit, paradiddle, tuplaparadiddle. Vaikkapa niin että basarilla poljetaan neljäsosia.

Itse olen tainnut olla vain Antti Lehtisen klinikalla kerran. Rumpuopetusta on tullutkin sitten nautittua(?) vuositolkulla.

^ Vastaa Lainaa


Khimil
2676 viestiä
Luottokäyttäjä

#7 kirjoitettu 24.04.2004 13:38

Reht. Leopard Mozart kirjoitti:
- Rudimentteja: Vuorolyönnit, tuplalyönnit, paradiddle, tuplaparadiddle. Vaikkapa niin että basarilla poljetaan neljäsosia.


Nämä saattavat helposti jäädä innokkaalta rumpalinalulta unholaan (kuten minulta jäi osittain) koska onhan aina kivempaa soitella jotain "oikeaa" kun vaan hakata vaihtelevin käsijärjestyksin virvelirumpua. Itse ainakin painottaisin näiden tärkeyttä ja ehkä näyttäisin jotain esimerkkejä ym.

Tai jtn... Tekniikkajutut on tärkeitä rumpujensoitossa, pelkällä räimimisellä tulee jossain vaiheessa seinä eteen

^ Vastaa Lainaa


Möhökki

#8 kirjoitettu 24.04.2004 14:06

K-mikko kirjoitti:
Reht. Leopard Mozart kirjoitti:
- Rudimentteja: Vuorolyönnit, tuplalyönnit, paradiddle, tuplaparadiddle. Vaikkapa niin että basarilla poljetaan neljäsosia.


Nämä saattavat helposti jäädä innokkaalta rumpalinalulta unholaan (kuten minulta jäi osittain) koska onhan aina kivempaa soitella jotain "oikeaa" kun vaan hakata vaihtelevin käsijärjestyksin virvelirumpua. Itse ainakin painottaisin näiden tärkeyttä ja ehkä näyttäisin jotain esimerkkejä ym.


Toden totta. En minäkään niitä (edelleenkään) ole innokas harjoittelemaan, mutta on ne hyvä näyttää, koska ne oikeasti on tärkeitä. Pääasia on kuitenkin kai ruokkia innostusta ja opettaa jotain kivaa, mikä ei heti vie kaikkea intoa.

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#9 kirjoitettu 25.04.2004 12:49

Minähän siis EN ole rumpali enkä niitä osaa soittaa ihan peruskomppeja ja Dingon Autiotaloa lukuunottamatta, mutta muusikkotovereiltani jotka rumpujen takana pääsääntöisesti ovat hyörineet:
Tempossa pysyminen on luultavasti yksi hyödyllisimpiä taitoja ns. ammattimaisessa musiikissa. Yleensähän tuo tempo tahtoo nopeissa kappaleissa vähän nousta loppua kohden itse kullakin joten sen kanssa tarkkana. Kun saa sen perussykkeen takaraivoon niin sitten se sooloilukin on helpompaa kun ei joka fillissä hukkaa rytmiä

^ Vastaa Lainaa


Hombre Muerto
3489 viestiä

#10 kirjoitettu 25.04.2004 14:15

Dirty Larry kirjoitti:
Minä olin kanssa siellä Markus Ketolan opetuksessa ja suosittelen, että jos kaikilla on alkeet hallussa, niin kannattaa katsoa että niillä on oikeet kapulaotteet ja sellaset hallussa. Se on ikävää jos tulee rannetuppitulehdus tai muuta vastaavaa kun pitkään rasittaa käsiään kuten minä aikoinani menin tekemään.



Mhöeähx?!?!? Mä tiedä kapulaotteista mitään muuta kuin että on hyvä pitää kädessä niitä. Kyllä tietysti huomaan jos soittaja pitää niitä jotenkin täysin päin haitaria...

^ Vastaa Lainaa


Hombre Muerto
3489 viestiä

#11 kirjoitettu 26.04.2004 00:34

Hyviä pointteja, kiitos jälleen avusta.

^ Vastaa Lainaa


Okapi

#12 kirjoitettu 26.04.2004 10:11

"Lyönti lähtee koko käsivarresta, ei ranteesta!", sanoi rumpuopettajani, Kari Siukonen, aina.

"Elä huido sillä ranteella!"
"Elä nyt perkele koukista sitä peukaloa! Peukalo suorana kapulan sivussa!"

Niitä otteita saikin harjoitella joka ikinen kerta, suuren osaa tunneista. Nyt pitäisi ainakin olla otteet kunnossa, perskule.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#13 kirjoitettu 26.04.2004 13:11

Hyvä threadi, Hombre.

Itse kävin aikoinani erään Harrin (sukunimeä en muista) opetuksessa ogelissa -91. Kaveri oli "harjoitteleva" opettaja ja olipahan kerran itse Klasu-reksikin kumppaneineen arvioimassa maikkani opetustapaa. Jännitin itse niin perkeleesti. Klasu vain totesi minusta lopuksi; innokas oppilas. Heh.

Rumpumaikkani opetus perustui Leevi Leppäsen opettamiin metodeihin ja Leppänen on tehnyt mm. "rokkaavat rummut" kirjan, joka on rummunsoittoon perusjuttujen kannalta helposti lähestyttävä opus rumpunuotteineen ja eri rytmivariaatioineen. Mukana tuli kuuntelua varten kasettikin eri harjoituksista, joita kirjassa oli. Taisi myös olla jokusen kokonaisen biisin nuottikuviot yms.

Sitä ennen olin erinnäisissä bänditreeneissä nappulana paukutellut Uosukaisen Jonnen opetuksessa.

Täytyy sanoa että ogelin opetuksessa huomasi huimaa vauhtia etenevän soittamisessa yht'äkkiä, vaikka oli 6 vuotta hakannut kannuja jo kavereineen. Teoriaopetus kyllä kannattaa toden teolla. Tulin itse tehneeksi sitten silti sen virheen nuoruuttani, että kaipasin enemmän vapaampaa rymistelya treenikämpillä, kuin hermoja vaativaa, säntillistä rudimenttien treenaamista. Päätös kaduttaa osaksi vieläkin.

Mutta, tarjoan hyväksikatsomiani neuvoja myös:

* Istuu selkä suorana rumpupallilla ja periaatteessa ainoa mikä liikkuu on kädet ja jalat, tietysti. Se kehittää hyvän jännitteen tavallaan keskittymiseen siitä kuinka rumpuja lyö ja tyylitajuunkin liittyen iskun 'tatsi' on toimivan kuuloinen ja tarvittaessa napakka. Keskittyy soittoon, mutta ei kuitenkaan jännitä muita ruumiinosia.

* Peukalo- ja etusormiote, kuten muutkin mainitsivat.

* Vie turhaa energiaa keskittää iskun voima koko kädellä (huom! Giraffe). Vaikka työskenteleväthän siinä käden muutkin lihakset kuin ranteen, niin varsinaisesti ranteet on se joka liikuu ja työn tekee.

* Älä pidä talvella ranteitasi paljaana. Valitse jotkin sopivat hanskat, kunnon suojaava villapaita jonka hihat suojaavat ranteitakin tms, välttääksesi rannetuppitulehdus, joka on rumpaleilla ikävän yleinen "ammattitauti". Jos tulehduksen saa, vaikeuttaa se soittamista, ja apteekista saa ranteen suojasiteen hankittua. Itsekyhätty pitkävartisen sukan leikattu varsi toimii myös.

* On hyvä opetella lyömään kaikkia rumpuja, haitsuja jne yhtä kovaa, sekä opetella myös tarpeen tullen soittamaan hiljemmin.

* Ennen bänditreenejä tms, olisi hyvä lämmitellä simppeleillä harjoituksilla (rudimentit, tremolot jne.) ainakin parikyt minuuttia, tai pitempäänkin mikäli mahdollista.

* Jos omassa kotonaan ei ole mahdollista soittaa rumpuja melun takia, voi aina hankkia kätevän rumpujensoiton muovialustan soitinliikkeistä, jolla voi treenailla himassa niin palon kuin haluaa, sillon kuin ei omalle setilleen pääse. Ei maksa paljoa, melua ei ollenkaan.

Eipä muuta tule mieleen. Kalvojen kuntoa ja viritystä kannattaa seurata ja harjoitella. On tullut huomattua etteivät kovin monet taidokkaat rumpalit sitä hallitse kovin hyvin.

Shah

^ Vastaa Lainaa


Okapi

#14 kirjoitettu 26.04.2004 14:03

Shah kirjoitti:

Rumpumaikkani opetus perustui Leevi Leppäsen opettamiin metodeihin ja Leppänen on tehnyt mm. "rokkaavat rummut" kirjan, joka on rummunsoittoon perusjuttujen kannalta helposti lähestyttävä opus rumpunuotteineen ja eri rytmivariaatioineen.


Kuin myös. Hyvä kirja.

Vie turhaa energiaa keskittää iskun voima koko kädellä (huom! Giraffe). Vaikka työskenteleväthän siinä käden muutkin lihakset kuin ranteen, niin varsinaisesti ranteet on se joka liikuu ja työn tekee.

En tarkoittanutkaan koko kädellä, vaan enemmänkin käsivarrella kyynärpäästä alaspäin. Ranne ei saisi olla veltto (vaan ei käykkäkään), ja työn ainakin minulla tekee enemmänkin juuri se lihas (mikä ikinä onkaan) heti siinä ranteen yläpuolella.

Voinhan olla täysin väärässä, mutta tuntuisi ainakin luontevalta, ja näin tuo opettajani siis aikoinaan aina opetti.

* Ennen bänditreenejä tms, olisi hyvä lämmitellä simppeleillä harjoituksilla (rudimentit, tremolot jne.) ainakin parikyt minuuttia, tai pitempäänkin mikäli mahdollista.


Minulle taasen tepsii lähinnä muutaman minuutin epämääräinen paukuttelu bändireenien alussa. Jos soittaisin yhtään enempää, kerkiäisin jo kyllästymään...

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#15 kirjoitettu 26.04.2004 14:34

Giraffe kirjoitti:

Kuin myös. Hyvä kirja.


Jep. Leppäsen opuksen ja kasetin avulla, sekä ohjatussa opiskelussa treenaus auttaa nopeasti perusjuttuja opetellessa, eivätkä ne tunnu mitenkään vaeikeaselkoisilta.
Vielä kun päälle lisätään rumpualustalla treenaus, johan siinä jonninlainen rumpali puolessa vuodessa pitäisi syntyä.

En tarkoittanutkaan koko kädellä, vaan enemmänkin käsivarrella kyynärpäästä alaspäin. Ranne ei saisi olla veltto (vaan ei käykkäkään), ja työn ainakin minulla tekee enemmänkin juuri se lihas (mikä ikinä onkaan) heti siinä ranteen yläpuolella.

Voinhan olla täysin väärässä, mutta tuntuisi ainakin luontevalta, ja näin tuo opettajani siis aikoinaan aina opetti.


Ymmärsin. Et ole väärässä. Kuvailusi on itse asiassa parempi kuin omani.

Minulle taasen tepsii lähinnä muutaman minuutin epämääräinen paukuttelu bändireenien alussa. Jos soittaisin yhtään enempää, kerkiäisin jo kyllästymään...


Meillä päin jos muut bändijäsenet kerkiävät kuulemaan mitä treenaan, tulee kommenttia ja naureskelua; "hitto mitä jatsia". Heh.
Mutta kyllä kannattaa.

Shah

^ Vastaa Lainaa


Okapi

#16 kirjoitettu 26.04.2004 14:51

Shah kirjoitti:
Vielä kun päälle lisätään rumpualustalla treenaus, johan siinä jonninlainen rumpali puolessa vuodessa pitäisi syntyä.


Itseltänikin löytyy tuo padi, mutta en ole sillä soittanut varmaan neljään vuoteen. Jotenkin sitä ei vaan jaksa... Kaippa minä vieläkin teen hiljaista toipumista totaalisesta hermoromahduksesta rumpujen suhteen - jokunen vuosi takaperin en soittanut rumpuja vuoteen oikeastaan laisinkaan - kun ei rumpuja tahdo soittaa juurikaan sen enempää, kuin mitä sitä nyt tulee tehtyä, eli kerran tai pari viikossa, mikä pitää minut erinomaisesti tyytyväisenä, ja enempi tuntuu jo vähän ikävältä.

^ Vastaa Lainaa


Möhökki

#17 kirjoitettu 26.04.2004 14:51

Leppäsen opusta minäkin suosittelisin käytettäväksi. Siinähän on perusrudimentit ja hyviä komppivariaatioita sen verran että hetkeksi riittää. Ei mikään tappava kirja malliin Stick Control.

^ Vastaa Lainaa


Hombre Muerto
3489 viestiä

#18 kirjoitettu 26.04.2004 16:05

Heh, Leevi Leppänen: Aikamme legenda! Pop-jazzin meininki ei ole yleisemmin minulle kolahtanut. Olen kyseisen viraston kanssa ollut jonkin verran tekemisissä, mutta en koskaan listoilla. Paikan rumpuopetuksessa minua hämää lähinnä se, että lähes kaikki sen rumpalit kuulostavat tietyllälailla samalta. Tiedä sitten... Hyvää keskustelua olette saaneet aikaan. Huraa!

^ Vastaa Lainaa


(Aleksi Niemi)

#19 kirjoitettu 26.04.2004 16:26

monophobic kirjoitti:
Mitä tossa jo aiemmin todettiin niin kun saa yhdenkin, joka ei ole koskaan rumpuja soittanut, saamaan raajat toimimaan eri tahtiin ja että biitti pysyy jotakuinkin tahdissa niin silloin olet opettanut kyllä pirun hyvin!!!
Korjaisin hieman väittämääsi. Jos olet soittanut mitään soitinta tahansa, niin rumpujen ei pitäisi tuottaa motorisia vaikeuksia.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#20 kirjoitettu 27.04.2004 09:41

Hombre Muerto kirjoitti:
Heh, Leevi Leppänen: Aikamme legenda!


No sehän se... Kyseinen "rokkaavat rummut" -kirja jättää vaikeammat jutut suosiolla ohi ja pysyy ihan perus 8-beat, 16-beat 'rockissa' tremolo-, triolikuvioineen. Oisko ehkä ollut 32-beat'kin mukana. Filliharjoituksia ja sen sellaista.

Mutta ei Leppänen voita Oilingin Mattia famessaan, sentään.

Vielä yks juttu tuli mieleen: Mikäli rumpusetissä on kaikenlaiset herkut mukana, mm. tuplat jne; on hyvä opetella ihan yhdellä basarilla, eikä siirry heti niihin mehukkaimpiin filleihin. Muuten ne vetää juuri mainitsemasi tsigatsumptrrrrrrrbash-fillit joka väliin.

Ihan hauska kesäduuni varmaan tiedossa.

^ Vastaa Lainaa


Hombre Muerto
3489 viestiä

#21 kirjoitettu 27.04.2004 13:55

Shah kirjoitti:
Vielä yks juttu tuli mieleen: Mikäli rumpusetissä on kaikenlaiset herkut mukana, mm. tuplat jne; on hyvä opetella ihan yhdellä basarilla, eikä siirry heti niihin mehukkaimpiin filleihin. Muuten ne vetää juuri mainitsemasi tsigatsumptrrrrrrrbash-fillit joka väliin.

Ihan hauska kesäduuni varmaan tiedossa.


Joo, tietysti kannattaa mennä tärkeysjärjestyksessä ettei rupea polkemaan tuplapäräyttelyä heti kärkeen. Tosin tuplabasarikin kannattaa mielestäni ottaa haltuun melko alkuvaiheessa soiton opiskelua. Minä itse sain tuplapedaalin vasta soitettuani kuutisen vuotta ja totuttelu kestikin sitten turhan kauan...

Ja hauskaa varmasti tuleekin, uskon itsekin oppivani tästä vaikka mitä. Valitettavasti tämä on vain pieni syrjähyppy vakiokesäduunistani, mutta mukavaa vaihtelua epäilemättä.

^ Vastaa Lainaa


Hombre Muerto
3489 viestiä

#22 kirjoitettu 02.06.2004 19:43

Jep jep!

Leirille lähtö edessä parin tunnin kuluttua - säkillinen kapuloita, kartsa tupakkaa ja punkkupullo pakattuna. Luin muistin virkistykseksi tämän viestiketjun vielä läpi ja osaksi kiitos teidän avuliaiden rumpalitovereitteni minulla on nyt melko selkeä kuva siitä, mitä aion penskoille opettaa. Jeesus teitä siunatkoon!

Palaan forumnegatiivisuuden pariin viikonlopun jälkeen.

^ Vastaa Lainaa


Hombre Muerto
3489 viestiä

#23 kirjoitettu 02.06.2004 19:56

U kirjoitti:
vainko yks punkkupullo mukana? sillä ei kyl vielä pitkälle pötkitä hauskaa reissua, hienoo duunii teet nuorten hyväks!


Kyllä, vain yksi punkkupullo, sillä en saanut mahtumaan enempää. Lopun tilan vievät kolme litran Swing-siideriä ja joku ranskalaisvalkkari. Pidätsä mua jonain amatöörinä, häh!?!?

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu