Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Arvostelut

4/5

Scarve : "The Undercurrent"
Listenable Records 2007.

Ranskalaisryhmittymä Scarve sai elellä uransa alkutaipaleen suhteellisen vähällä huomiolla huolimatta siitä, että yhtyeen ensimmäiset julkaisut olivat olosuhteet huomioon ottaen varsin rautaista tavaraa. Eritoten "Luminiferous" -kakkoskiekossa nerokkaasti yhdistynyt modernimman sorttinen thrash ja kyberteknisen industrialin väkevä ristisiitos oli allekirjoittaneen mielestä hyvinkin maittavaa apetta levylautaselle. Vuonna 2004 alkuvuodesta ilmoille kolahtanut läpimurtolevy "Irradiant" pompautti patonkimaan metalli-ihmeet välittömästi raskaan musiikin maailmankartalle. Mediahuomiota ja mairittelevia arvosteluja seurannut kiertue venäytti julkaisuaikataulua sen verran mutkaiseksi, että neljättä neronleimausta saatiin odotella jopa kolme vuotta.
Yhtyeen saundipolitiikka on kokenut järeitä muutoksia. Siinä missä "Irradiant" nautiskeli viimeisen päälle viilatuista äänimaisemista, "The Undercurrent" ottaa vahingon takaisin ja vetää orkesterin soinnin lähemmäs "Luminiferous":in rosoiseen ja humisevaan räimeeseen. Kitarat surisevat roskaisesti kuten kunnon thrashissa kuuluukin ja bassorumpujen korviahuumaava tykytys on matalampien taajuuksien kannattajille selvää hunajaa. Saundipuolesta vastanneen maestro Daniel Bergstrandin ruuvailema kollaasi muistuttaa tietyllä tapaa hyvin paljon Darkanen muutaman vuoden takaista, loistokasta "Expanding Senses":ia.
Yhtyeen toisen solistin siirryttyä tanskalaisorkesteri Mnemicin riveihin korvaavaa työntekijää haettiin niinikään pohjoismaista. Aiemmin mainitun ruotsalaisen Darkanen ensiteoksella äänijänteitään suotuisasti raotellut Lawrence Mackrory pestattiin Scarven kuudenneksi jäseneksi. Vaikka näennäisesti samat palaset ovat edelleen käytössä, laulajanvaihdoksen sisäistää vasta pitemmällä aikavälillä. Mackroryn rokkaavampi ja rosoisempi ote puhtaisiin lauluihin lyö omalla sarallaan laudalta kevyesti ex-vokalisti Guillaume Bideaun. Scarven vahvuus ei kuitenkaan rajoitu kahden vokalistin yleiseen hyötykäyttöön, sillä yhtyeen huomionarvoisin erityispiirre on aina ollut kitaristien ja tätä nykyä myös Phazessa ja Soilworkissakin kannuttelevan Dirk Verbeurenin moniulotteisen rumputyöskentelyn muodostamaan täydellisen toimivaan fuusioon. Kekseliäät, mutta sopivan konservatiiviset riffit rakentavat moitteettoman tyylikkäitä pohjia synkän ja industrial-henkisen melodiarakentelun alle rumpujen ryskiessä tyylilajin huomioon ottaen uskomattoman nyanssipitoisesti.
On kuitenkin selvää, että Scarve-nimen liittäminen tekniseen deathiin on vähintäänkin harhaanjohtavaa. Yhtyeen musiikista löytää helposti viitteitä miltei mihin tahansa metallipuolen työsarkaan. Homma saadaan toimimaan kuitenkin sopivan omaleimaisesti eikä pelkoa kopiointi- tai siipeilysyytöksistä juurikaan voida pitää aiheellisina. "The Undercurrent":illa vallitseva tietynlainen sekava linjattomuus saattaa tiettyjen tahojen suunnalta kuitenkin kerätä osakseen moitetta, mutta allekirjoittaneelle tämä uppoaa ainakin kuin pilkkijä jäihin. Scarve sai kuin saikin valmistettua tähänastisen uransa parhaan levynsä.

9 / 10

Arvostele levy

Rekisteröidy tai kirjaudu sisään arvostellaksesi Scarve - The Undercurrent.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: